Ruski finančni potop in nujnost čim hitrejšega “častnega” umika iz Ukrajine

Kot sem pisal pred dvema dnevoma, bi zamrznitev ruskih deviznih rezerv lahko Rusijo pahnila v resno finančno krizo. Če ruska centralna banka (CB) ne more do svojega premoženja (svojih rezerv) pri tujih CB, ne more z evri ali dolarji, spravljenih pri tujih CB, kupiti rubljev ali pa prodati ameriških, nemških, francoskih itd. vrednostnih papirjev, da bi prišla do potrebne likvidnosti za vzdrževanje tečaja rublja). To pomeni, da ob tem zunanjem šoku ne more braniti tečaja svoje valute, ki bo zaradi tega zgrmel. Posledice tega so večplastne. Takšna velika devalvacija domače valute in velika negotovost glede dinamike tečaja v prihodnje privede do navala na banke, saj komitenti želijo dvigniti svoje vloge in jih konvertirati v tuje valute, da bi ohranili realno vrednost svojega denarja. Na drugi strani banke, ki preživijo naval komitentov na vloge, posledično preidejo na poslovanje v trdni valuti (predvsem dolarjih).

Gre za finančni potop, ki smo ga videli že mnogokrat – predvsem v Latinski Ameriki, nekdanji Jugoslaviji, v azijski finančni krizi leta 1997 in tudi ruski finančni krizi leto kasneje. V Rusiji se to (spet) dogaja prav zdaj. Včeraj (v ponedeljek) je rubelj izgubil več kot petino vrednosti, ljudje se vijejo v kolonah pred bankami, da bi dvignili svoje prihranke in jih zaščitili pred razvrednotenjem. Pozivi ruske CB, da denarja ne bo zmanjkalo, nimajo učinka. Niti ukrep ruske CB, da morajo izvozniki 80% tujih valut iz izvoznih prihodkov obvezno prodati centralni banki. Ljudje ne verjamejo svoji centralni banki. Ne verjamejo, da lahko ubrani vrednost valute. In ko ljudje izgubijo zaupanje v svojo valuto, izgubijo zaupanje v državo.

Rubelj

Vir: New York Times

Ne vemo, kako si je ruski predsednik Putin predstavljal svojo invazijo na Ukrajino. Najbrž si je predstavljal, da bo v blitzkriegu zavzel Kijev in v enem dnevu zamenjal oblast. In najbrž si ni predstavljal, da bodo zahodne države uvedle tako hitro in tako drastične sankcije. Najbrž si ni predstavljal, da bodo ruske banke izključene iz mednarodnega plačilnega prometa. Še manj, da bi se zahodne države spravile na samo jedro ruske avtonomije – na njeno valuto. Najbrž je bil zaverovan v visoke devizne rezerve ruske CB, pozabil pa je, da sta dobri dve tretjini teh rezerv deponirani pri tujih centralnih bankah. Putin se je v ukrajinski okupaciji uštel tako vojaško kot ekonomsko.

Kakorkoli, če se Putin ne bo kmalu izpogajal glede častnega umika iz ukrajinske pasti (častno bo vse, kar bo hitro), bodo posledice za Rusijo daljnosežne. Rubelj je bil razvrednoten že ob aneksaciji Krima (2014), ko je padel iz 35 na 70 rubljev za dolar. Po tem padcu se ni več pobral. Včeraj se je že približal tečaju 110 rubljev za dolar, kar pomeni, da je vreden le tretjino vrednosti iz leta 2014. Drugače rečeno, denar in vloge prebivalcev so realno upadle za dve tretjini glede na druge države. Padec tečaja pa za seboj potegne višjo inflacijo, saj se posledično višje uvozne cene neposredno prelivajo v višje domače cene uvoženih dobrin (pass-through). Potem pa pride še učinek na kapitalske trge, katerih tečaji prav tako zgrmijo v brezno. Kapital začne bežati iz države skozi najrazličnejše legalne in nelegalne kanale. Počijo nepremičninski baloni. Denarni tokovi podjetij usahnejo in krediti, zavarovani z vrednostnimi papirji in fizičnim premoženjem, postanejo nenadoma slabi (non-performing). Bančne bilance postanejo posledično slabe in banke prenehajo refinancirati kredite. Kreditni krč postane nočna mora. In ja, premoženje tajkunov in oligarhov se povsem razvrednoti.

Finančne krize so najbolj boleče od vseh kriz. Okrevanje je boleče in traja nekaj let. Azijske države so se pobirale pet let in več. Slovenija šest let po zadnji finančni krizi. Ob tem, da je imela odprte trge, bila brez omejitev glede mednarodnih transakcij in ni ji bilo treba skrbeti za tečaj domače valute. Rusija pa teh olajševalnih okoliščin ne bo imela še nekaj časa.

Zato, če je v Putinu kaj makroekonomista in stratega ter ostalo kaj racija, se bo poskušal čimprej “častno” umakniti iz Ukrajine.

Update:

No, o tem govorim, finančni potop se odvija z veliko hitrostjo

8 responses

 1. Kakšen ekspert za geopolitiko! Prav neverjetno! Prej ste še kaj pametnega napisali z neko širino intelektualca, zdaj pa samo kot papagaj ponavljate narative psihopatov iz Washingtona, ki so celo Evropo pahnili v vojno in ji naredili največ škode. Ukrajina je tu samo orodje, že zdavnaj ne gre za suvereno državo … Po udaru na Majdanu iz 2014 je jasno, kdaj in kdo hodi po inštrukcije v te in te ambasade.

  Všeč mi je

 2. Večina se nas najbrž strinja s tem, da v ozadju zadeve v veliki meri kuhajo Američani in da gre za igro dveh vojaških velesil. Vendar pa to ne NIKAKOR NE OPRAVIČUJE ruskega napada na suvereno državo, ki ni kriza za čisto nič od tega!

  Ukrajina kot suverena država in njeni prebivalci imajo pravico, da se samostojno odločijo, v kakšni državi želijo živeti in s kom se želijo povezovati. Ukrajina je leta 2012 sklenila pogajanja z EU o pridruženem članstvu v EU in marca leta 2014 podpisala preambulo k Asociacijskemu sporazumu.
  https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union%E2%80%93Ukraine_Association_Agreement

  In takrat so se začeli protesti in neredi v Ukrajini. Podpis ključnega dela sporazuma (ekonomski del) je bil preložen do zaključka predsedniških volitev, maja 2014. Takratni novi predsednik Ukrajine Peter Poroshenko je sporazum z EU podpisal 27. junija 2014. Gre za suvereno odločitev demokratično izvoljene oblasti v Rusiji, torej za odločitev, ki jo je podpirala večina Ukrajincev.

  Kako lahko nekdo oporeka demokratični volji suverenega naroda?! To je enako, kot če ne bi priznali odločitve slovenskih vlad v prvi polovici 1990. let glede podpisa Asociacijskega sporazuma z EU ali slabo desetletje kasneje glede vstopa v EU! Obe odločitvi slovenske oblasti sta imeli za seboj demokratično podporo večine slovenskih volilcev!

  V čem je Ukrajina “manj vredna”, v čem so Ukrajinci “manj vredni” od Slovencev, da se ne smejo odločiti, v kakšni državi želijo živeti in s kom se želijo povezovati?!

  In kako si drzne neka tuja sila suvereni državi preprečiti, da se odloči, s kom se želi povezovati?!

  Kot da bi Sloveniji nekdanja jugoslovanska armada preprečevala, da se osamosvoji in kasneje, da postane pridružena in polnopravna članica EU ali da postane članica NATO!

  Kako lahko Slovenec / Slovenka pri polni zavesti pozabi na leto 1990 (in 1991), na leto 1996 in na leto 2004, ko je Slovenija sprejemala ključne strateške odločitve glede svoje usode?!

  Všeč mi je

 3. Vojna v Ukrajini je v bistvu posledica novega globalnega preurejanja moči in vpliva v svetu, ki se z vzponom Kitajske in agresivno obrambo dosedanjih pozicij ZDA kot prevladujoče svetovne sile po padcu Sovjetske krize dogaja že nekaj časa. Obdobja “konca zgodovine” po Fukuyami je definitivno konec. Prehajamo v nov, multipolarni svet, v katerem se na novo razporejajo vplivna področja, oziroma doživljamo vzpon geopolitike, ki spominja na hladno vojno med ZDA in SZ po drugi svetovni vojni. Le da sta tokrat nasprotnika ZDA kot dosedaj prevladujoča sila sila in Kitajska, kot vzpenjajoča, nova svetovna velesila. V tem spopadu, ki spominja na Tukididesovo past, se oblikujejo nova zavezništva, kakor izgleda, se bo Rusija približala Kitajskemu bloku, Evropa pa bo še bolj navezana na ZDA.
  S tem se konfliktna linija med novima blokoma seli v Evropo, konkretno v Ukrajino, tako kot je pred leti s kubansko krizo grozilo, da se konflikt med blokoma seli v bližino ZDA.
  Tragedija takega razvoja (bolje rečeno nazadovanja) svetovne politike je, da Evropa, konkretno Ukrajina, doživlja vlogo Milosa v Peleponeških vojnah, ki je postal “kolateralna škoda” spopada med Sparto in vzpenjajočo novo silo, Atenami, pred 2500 leti.
  In tu lahko obžalujemo nesposobnost EU, da zaradi razdrobljenosti in sledenju parcialnim ciljem posameznih članic dosedaj ni bila sposobna oblikovati samostojne pozicije v tem konfliktu. Zadnji čas je, da EU oblikuje bolj enotno in pogumno politiko distanciranja od globalnega spopada med Kitajsko in ZDA, ki bi ji omogočila, da ne doživi usode Milosa v Peloponeških vojnah.
  Mogoče je ravnanje Nemčije, ki se je odločila za oblikovanje močnih vojaških sil, prvi znak, da se je Evropa sposobna obrambno in geopolitično samoorganizirati in se neodvisno od ZDA dogovarjati z Rusijo o nadaljnji skupni usodi ter tako zaščititi svoje članice pred vojaškim spopadom na svojih tleh.

  Všeč mi je

  • “Boj se Nemčije, ki se oborožuje! To se nikoli ni dobro končalo.”

   to je eden od najboljših stavkovl na tem blogu zadnje čase.

   Mislim, da imamo vsi napačen pogled ker gledamo skozi očala informacij masovnih medijev. Ti že dolgo časo niso nič drugega kot propagandna trobila. Spomnite se na staro modrost: prva žrtev v vojni je : RESNICA.

   Mislim, da je Rusija točno vedela kaj dela in se je na akcijo pripravljala vrsto let, čeprav je na drugi strani naredila vse, da do nje ne bi prišlo. Če bi v zadnjih letih brali ruske medije (kar jih zelo malo slovencev , med novinarji pa še manj) bi vam bilo to popolnoma jasno. Rusi niso imeli in nimajo nikakršne iluzije glede Ukrajincev. Počutili so se enostavno stisnjene v kot. V govoru ruskega predsednika je bilo to eksplicitno navedeno.

   Zelo zanimiv komentar na vojno dogajanje je dal na Fox News upokojeni ameriški polkovnik, bivši svetovalec ameriškega sekretarja za obrambo Doug Mc Gregor:

   https://www.veteranstoday.com/2022/02/28/surprising-col-doug-macgregor-says-ukrainian-gov-is-corrupt-and-we-shouldnt-help-them-fox-news/

   V tej fazi 3. svetovne vojne, ki poteka že nekaj časa, so američani zmagali s svojo vztrajnostjo zadnjih 30 let. Nastavili so tipičen “Bear trap”- damned if you do , damned if you don’t”. Vendar se bo na žalost vojna nadaljevala…Izzid te vojne glede na oslabljenost Zahoda in moč vzpenjajoče se Kitajske nikakor ni že vnaprej določen. Zanimivo, da Zahod-a v obsodbi Rusije ni podprla niti ena arabska država (vključno s tako moćnimi ameriškimi zaveznicami kot sta Saudska arabija in Združeni arabski emirati), v Aziji pa samo Japonska in Singapur.

   Glede na večletno dinamiko strukture ruskih deviznih rezerv (podatki so zmeraj za 6 mesecev nazaj) so Rusi že leta zmanjševali svoje rezerve v USD in so v času konflikta bile praktično na nič. Kaj to pomeni?. Da lahko ZDA blokira promet, vendar zaseže zelo malo premoženja. EU ni uvedla popolne blokade ker drugače ne bi dobila plina. Plina pa na kratki in srednji rok (zelo verjetno pa zelo težko niti na dolgi) rok ne more nadomestiti.

   Rusi so bili popolnoma pripravljeni na ta scenarij. Protiukrep se je že začel – vsa plačila po obveznostih do zahodnih kreditov (cca 480 milijard USD) so ustavljena. Na koncu bodo obveznosti in terjatve saldirali.Kar se plina tiče- Power of Sibiria 2 se že gradi. Plin bo šel na kitajsko iz istih polij in v podobnih količinah kot v Evropo. Kje bo Evropa dobila te količine? Pozabite na obnovljive vire energije.

   Če gledamo na današnjo izjavo francoskega finančnega ministra je EU pripravljena na popolno finančno in ekonomsko vojno proti Rusiji. Rusija pa je po mojem mnenju pripravljena na popolno prekinitev odnosov z Zahodom vključno s prekinitvijo diplomatskih odnosov. Tudi na to se pripravlja že leta. Mislim, da se je Rusija zavestno odločila, da gre po evrazijski poti. Gre za radikalno nadaljevanje politike bivšega šefa ruske vlade Primakov-a. iz sredine 90-tih let, ko se razbile vse ruske iluzije o enakopravnem sodelovanju z ZDA. Rusija je poskusila sicer s krepitvijo stikov z EU, veliko investirala v to, ampak po 2 desetletij je bilo očitno, da v tekmovanju za vpliv v Europi ne Rusija, ne Kitajska nimata šans. Sta pa samo razdražili ZDA in zahodni “deep state”, ki je pripravljen iti brez bistvenih koncesij do konca.

   Ves boj v Ukrajini je samo del bistveno večjega spopada. Eden od bistvenih delov tega spopada je spopad za Evropo. Radikalnost sedanjih sankcij proti Rusiji je potrebno gledati predvsem v luči konsolidacije v Evropi. V pogojih “vojne” nikakršno odstopanje od prevladujoče politike ne bo dovoljeno oz. bo strogo sankcionirano. Temu bo podrejena tako medijska svoboda kot človekove pravice. Ne verjamete? Ukrepi v zvezi s Covid-19 so bili tu samo generalka. Navajanje javnosti na novo realnost in nove omejitve. Težko bo.

   Janša je to prvi ugotovil in na polno izkurišča. Eno je pridobitev neodvisnih volilcev, ki o realnih ozadjih sedanje geoplitične situacije nimajo pojma (na žalost nimajo pojma niti tisti, ki bi to po službeni dolžnosti morali), drugo je pridobitev mednarodne podpore za to. Zato se sili v prve vrste. Če zmaga, lahko pričakujemo temeljito in brezobzirno (to je pokazal že doselj ko je brutalno povozil tako zakone kot ustavo v spopadanju s Covid) preoblikovanje slovenske družbe.

   Všeč mi je

 4. Pokojni Lazanski ni ravno biser komentatorja, njegove tumbarije ob razpadu Juge so mi še sedaj v spominu (scena kot iz Top Gun, Mig 29, JLA je nepremagljiva, dokler ni ekspresno hitro razpadla, …), preveč pristranski. Verjel je v Jugo in pravljična poročila, ki jih je na mizo dobival vojaški vrh – kako smo Slovenci za Jugo, manjšina hoče odcepitev, …. Mogoče si niso upali napisati resnice (danes je verjetno enako – diktaorju Putinu nihče ne pove resnice, pa našemu tudi ne), diktatorjem ne ugovarjaš. Ampak tudi demokratične družbe zgrešijo – kar spomnimo se, kako je nepremgaljivi NATO pobegnil iz Afganistana in kaj se je potem zgodilo (niti ena obveščevalna služba ni napovedala takšne katastrofe). Saj lahko bi še bolj relativiziral – kaj mislite, kaj bi se zgodilo recimo z Argentino, če bi se odločila in podpisala pogodbo o vključitvi v Rusijo? Zahodna polobla je dvorišče ZDA in ZDA bi primerno ukrepale …

  Velesile ne poznajo častnega umika, sploh ne tiste, ki so bile nekoč imperij. V nanizanki Hladna Vojna (RTV jo je vrtela v prejšnjem tisočletju, danes se DVDji dobijo na ebayu, škoda samo da ni tiste verzije kjer sovjestki ambasador reče, da je kubanski bradač najprej letel v Washington po pomoč, ko je zavzel Havano, ampak da so ga Američani odpikali …) so v šestdesetih letih ruski tanki v Berlinu pridivjali na eno nadzorno točko. Seveda so Američani takoj odgovorili. Možno tudi, da so Američani bili prvi, Rusi drugi, ni važno. Kako sedaj preprečiti tretjo svetovno vojno, ko je med tankoma 100m, katera velesila se bo prva umaknila? Na srečo so našli dogovor – istočasno so vžgali oba tanka in potem sta se oba umaknila za 10m, nasto sta se umaknila za novih 10m, …. V Ukrajini tega ne bo, vojna vsaj jaz mislim (propagandne neumnosti o novačenju in morali vojaških sil so dobre samo za WC, bombaš Matej te samo nasmeji) bo dolgotrajna, nasrkali bodo navadni ljudje, končalo se bo tako (ko bo padlo dovolj ruskih vojakov), da se bo Rusija umaknila iz razrušene Ukrajine.

  Naša desnica bo doživela katarzo in bo vztrajno govorila o tem, da so za vse pokole krivi agresorji in ne uporniki (ki izzivajo), ddr. Jaklič je že čivknil o tem, da je v mednarodnem pravu zapisano, da je pretirana uporaba sile nad civilnim prebivalstvom (streljanje talcev, uničevanje imovine, …) vojni zločin (slab mesec prej je seveda tiho, ker se ne smeš zameriti nezmotljivemu vodji). No bolje rečen, upam da bo naša desnica doživela katarzo.

  Tribunal v Haagu ne bo mesto epiloga (če Rusijo res vodi nomenklatura, je možno celo, da bodo Putina zastrupili) niti še nikoli ni bil (napad na Irak 2003 je popolnoma enak temu danes v Ukraijini) za velesile in njihove voditelje.

  Upam samo, da Nostradamusove napovedi o koncu držijo, ker se mi nekako dozdeva, da ne bo preživelih, ki bi pisali o njegovih napačnih prerokbah.

  Imperij je že lepa stvar, ampak za vzdrževanje imperija (ali vojno) moraš imeti cekine in teh Rusija nima, zato bo to vojno izgubila. Kitajska in ZDA je ne bosta več obravnavale kot enakovrednega partnerja.

  Všeč mi je

  • Ne, Milan, Rusija ima nekaj kar je v pogojih prihajajoče inflacije bolj vredno od denarja, to so kritične surovine , ki jih v svetu primankuje.

   Če ne bo prišlo do notranje politične spremembe v Rusiji, bodo Rusi dosegli svoje. Mislim, da Zahod to ve in zato so sankcije take kot so. Vendar so hkrati tudi izjemno agresivne do ruskega naroda, vsaj kar se športa tiče, Hinavstvo je tukaj več kot očitno tudi za Ruse. Kje so bile podobne sankcije, ko je Zahod sesul Libijo, Afganistan, Irak, Sirijo, Jugoslavijo, ko od lakote umira na desetisoče otrok v Jamnu zaradi Saudskih napadov. Ki jih zahod omogoča z zahodnim orožjem? Ruska občila in komentatorji to redno servirajo ruski publiki.

   Zaenkrat približno 70% Rusov podpira invazijo, približno petina je proti, desetina neodločena, vse politične stranke so za, brez enega glasu proti v Dumi. Tradicionalno se je ruski narod strnil okoli vodstva v primeru vojne.

   Moja prognoza je, da bodo Rusi (ne glede na izjave predstavnikov države, da ne nameravajo okupirati Ukrajine) Ukrajino razdelili na Malorosijo (Jug, vzhod), ki je bil nekoč tradicionalen del carske Rusije in kjer večina prebivalstva govori rusko (rusko govoreči Ukrajinci in Rusi) in je tradicionalno proruski. Poleg tega je to tudi del Ukrajine, ki ima izjemno plodno zemljo, rudna bogatstva, energetske vire in večino industrije (kolikor je ni že propadlo od leta 1991).

   Preostali del bo “neodvisna” država Ukrajina zahodno od Dnepra, ki se bo lahko celo pridružila EU (Rusija tudi dosedaj temu ni nasprotovala) bo pa vojaško odvisna od Rusije in se ne bo smela pridružiti NATO-u. Razlog je ne samo v tem, da je ta del populacije bolj nacionalističen in nenaklonjen Rusiji, temveč tudi v tem, da če bi Rusija ta del okupirala, bi to pomenila, da ga mora tudi vzdrževati. To pa se ji ne splača.

   Všeč mi je

   • Res me zanima od kod podatek, da je 70% Rusov za aneksijo Ukrajine, oziroma dela Ukrajine?

    Saj se kar strinjam s tem, da jo bodo Rusi razdelili, ampak to morajo narediti hitro, ker Rusom tudi ni več dovolj samo trava (drugače bi še danes instalirali revolucijo v Afganistanu).

    Vseeno eno filozofsko, ker ne morem iz svoje kože – Albanci 2007 so se lahko odcepili od Srbije in naredili svojo državo. Zakaj tega ne smejo narediti Srbi v Bosni, Katalonci v Španiji, Rusi v Ukrajini …. Saj Zelenski je tudi bil ukrajinski Šarec, danes je pa junak in ne več klovn.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: