Botrstvo

KAJ JE BOTRSTVO V SLOVENIJI?
Botrstvo v Sloveniji je projekt, namenjen izboljšanju kakovosti življenja otrok in mladostnikov, ki živijo v Sloveniji. Je način pomoči otrokom in mladostnikom, ki so zaradi hude materialne, socialne, zdravstvene ali družinske stiske ogroženi, prikrajšani in socialno izločeni.

Botrstvo

Kako se lahko vključite v projekt Botrstvo v Sloveniji?

1. Z redno donacijo 30 € na mesec postanete boter otroku v stiski. Več na strani projekta.
Nakazani denar bo v celoti in brez provizije ali obračunov stroškov porabljen za natanko določenega otroka. O otroku lahko dobite nekaj osnovnih podatkov, vendar ne morete spoznati njegove popolne identitete. Tudi za otroka ostane vaša identiteta skrita.

2. S poslanim sporočilom SMS darujete 1 € v botrski sklad, če:
– ob ponedeljkih glasujte za katerega od kandidatov za Ime tedna s sporočilom SMS, poslanim na številko 1919
– katerikoli dan v tednu pošljite SMS s ključno besedo VAL5 na številko 1919

3. Nakažete poljuben znesek v botrski sklad.
Sredstva, zbrana v botrskem skladu, so namenjena otrokom, katerih botri so zaradi različnih razlogov prenehali plačevati svoje obveznosti, ter za druge oblike pomoči, ki bodo tem otrokom pomagale premagovati zaznamovanost z revščino.

Kako deluje projekt Botrstvo?

Botrstvo v Sloveniji od leta 2010 vodi Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste- Polje. Njeni prostovoljci se pri svojem delu na vseh koncih Slovenije srečujejo z otroki, ki živijo v vse hujši finančni in socialni stiski. Na njihove usode jih opozarjajo centri za socialno delo in šolske svetovalne službe.

Na pobudo gospe Milene Štular so zanje oblikovali projekt Botrstvo v Sloveniji, namenjen predvsem zagotavljanju možnosti tistim otrokom, ki jih finančna stiska v družini vse bolj ločuje od vrstnikov. In denar je vse pogosteje namenjen za golo preživetje otrok, pogosto že za najosnovnejša živila in življenjske potrebščine.

30 € na mesec marsikoga med njimi ločuje od lakote.

Kdo so otroci, vključeni v projekt Botrstvo?

To so vsi otroci in mladostniki od rojstva do 18. leta starosti, ki živijo v razmerah, neprimernih za njihov razvoj, ali pa imajo hude zdravstvene težave ter potrebujejo dodatno nego in podporo. Izjemoma so lahko v projekt vključeni tudi mladostniki, starejši kot 18 let, ki se še izobražujejo in imajo zdravstvene ali razvojne težave.

Prav vsak otrok pa potrebuje za vključitev v projekt predlagatelja (center za socialno delo, šolska in predšolska svetovalna služba, zdravstveni domovi, materinski domovi in druge ustanove). Ta otrokovo potrebo utemelji in priloži potrdila pristojnega CSD.

Ali si varovanca lahko izberem?

Zaradi zagotovitve anonimnosti in enakopravnosti otrok si varovanca ne morete izbrati sami.

Ali lahko varovancu pomagam tudi dodatno?

Varovancu lahko pomagate tudi dodatno. Otroku lahko nakazujete višjo mesečno vsoto, saj celotno vsoto prejetih sredstev ZPM posreduje varovancu oziroma njegovemu skrbniku. Kljub temu pa predlagajo, da prevzamete botrstvo za več otrok in tako poskrbite, da bo dobilo pomoč večje število pomoči potrebnih. Za vse informacije o potrebah otrok se lahko obrnete na predlagatelja otroka. S predlagateljem lahko navežete stik, če pišete na elektronski naslov: info@zpmmoste.net ali pokličite po telefonu številka 08/205-26-93.

Ali lahko pridem v stik z varovancem in njegovo družino?

Revščina je pri nas velika stigma in velika stiska. Zato se je v praksi izkazalo, da je  najboljša odločitev anonimnost. Tudi varovanec in njegovi skrbniki ne morejo dobiti podatkov o botru.

Ali sem lahko boter kot pravna oseba?

Kot pravna oseba ste lahko boter na dva načina:
– postanete boter enemu ali več otrokom,
– v sklad Botrstva prispevate določen znesek.

Če želite biti boter otrokom kot pravna oseba, pri ZPM priporočajo sklenitev donatorske pogodbe, ki je tudi temelj za oprostitev DDV-ja. V tem primeru bi vas prosili, da pišete na elektronski naslov: info@zpmmoste.net in navedete vse potrebne podatke podjetja (naziv, naslov, ID za DDV, zakoniti zastopnik). Pripišite tudi svoje želje o načinu botrstva  (število otrok ali sklad) in poslali vam bodo pogodbo v podpis.

Koliko časa traja botrstvo?

Botrstvo traja, dokler želite biti boter otroku, sicer pa vsaj eno leto. Ker pa se zavedamo negotovosti in finančne nepredvidljivosti razmer v današnjem času, lahko botrstvo končate tudi predčasno, torej prej kot v enem letu. V tem primeru vas prosimo, da ZPM Ljubljana Moste-Polje o prekinitvi obvestite prek elektronske pošte (info@zpmmopste.net) ali po telefonu (01 544 30 43).

Za kaj so porabljena sredstva?

Nakazana sredstva v celoti posredujemo za pokrivanje otrokovih potreb. Te so različne in odvisne od življenjskih razmer otroka.

Čemu je namenjen denar iz botrskega sklada?

Sredstva botrskega sklada se zbirajo s prostovoljnimi vplačili, porabljena pa so za pokrivanje izpadov plačil botrov. Če boter otroku preneha plačevati, manjkajoča sredstva prispeva sklad, medtem pa išče novega botra za otroka. Sredstva za otroka zalagajo, dokler zanj ne najdejo novega botra oziroma največ eno leto od datuma vključitve otroka. Potem potrebuje otrok za ponovno vključitev v projekt novo vlogo z vsemi dokazili.

Sredstva sklada so porabljena tudi za tekoče stroške, povezane izključno s projektom Botrstvo v Sloveniji.

V sklad vsak mesec sredstva, 2000 € ali več, vplačujejo tudi »donatorji meseca« na Valu 202.

.

ZGODBE TEDNA
Vsak ponedeljek ob 9.50 lahko na Valu 202 slišite zgodbo enega od otrok, ki zaradi finančnih stisk dobivajo botrska sredstva. Zaradi zaščite osebnih podatkov, predvsem pa njihove zasebnosti, v zgodbah niso vedno navedena resnična imena otrok. Za resničnost podatkov jamči ZPM Ljubljana Moste Polje.

Priporočamo:

Botrstvo: Lina, Tanja in Nejc pred sošolci skrivajo revščino

Botrstvo: Pomagajte Mihi in Anžetu

Botrstvo: Pomagajte Maticu

Botrstvo: Pomagajte Sabrini in Dejanu

Botrstvo: Špela bi delala, da bi bratci imeli vsaj večerjo

Nataša in Tomaž: lačna in pred izgubo doma

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s