Zabavno: finančni ministri EU pozabili na največje – domače davčne oaze

Finančni ministri EU so danes v Bruslju, zelo hvalevredno, potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz. Na njem je sedemnajst držav, in sicer:

Ameriška Samoa, Bahrajn, Barbados, Grenada, Guam, Južna Koreja, Macao, Marshallovo otočje, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Sveta Lucija, Samoa, Trinidad in Tobago, Tunizija in Združeni arabski emirati.

Zažugali so še 47 jurisdikcijam, med katerimi so Švica, Turčija, Črna gora, Srbija, Makedonija, BiH, Oman in Katar. Te so uvrstili na sivi seznam, pri čemer gre za tiste države, ki trenutno sicer ne izpolnjujejo standardov EU, vendar so se zavezale k spremembi davčnih politik.

Veste, kaj je pri tem najbolj zabavno? To, da so finančni ministri “pozabili” na največje, na domače davčne oaze. Na tiste v državah, od koder ti ministri prihajajo. Torej na Luksemburg, Irsko, Belgijo, Nizozemsko, Malto in Ciper. Predvsem v prvih štirih, kot kaže raziskava Zucmana in ostalih (2017), globalne korporacije skrivajo svoje dobičke. Ne morete skriti toliko neprijavljenih dohodkov posameznikov, kriminalcev in skorumpiranih politikov v oazah od Barbadosa do ZA Emiratov, kolikor davkov leto za letom največje svetovne korporacije, na čelu z Applom, Googlom, Facebookom, Microsoftom itd., “legalno” utajijo v Luksemburgu, na Irskem, v Belgiji in Nizozemski.

Cinizem, ni kaj.

%d bloggers like this: