Razlogi proti sprejemu fiskalnega pravila so namišljeni

Igor Masten

Včeraj (10.4. zvečer) sem gledal Odmeve. Poročali so o sestanku vrha politike glede vpisa fiskalnega pravila v ustavo na današnji seji Državnega zbora. Predsednica vlade je za po sestanku pojasnila, da načelna podpora pravilu velja, da pa razmišljajo ali ne bi bilo potrebno izvorno besedilo predloga spremeniti. Ključni pomislek, ki ga je navedla, je bil, da Slovenija po današnjih projekcijah do leta 2015 (kot je predlog besedila ustavnega zakona) ne bo sposobna uvesti fiskalnega pravila, saj do takrat ne bo sposobna uravnotežiti proračuna. Podobne razloge so navajali še nekateri, na primer tule. Zato nekateri omenjajo, naj bi predloga zakona spremenili tako, da naj bi pravilo začelo veljati šele leta 2017.

Enako razlago, zakaj fiskalnega pravila ne moremo uvesti do 2015, smo od Bratuškove slišali že lani, ko se je predlog sploh pripravljal. Kot takrat, je tudi danes ta razlaga popolnoma narobe. O tem se že pisal in danes ponavljam.

Uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 NE POMENI, da moramo 2015 imeti uravnotežen proračun.  Naš predlog fiskalnega pravila eksplicitno vsebuje določilo (t.i. švicarsko formulo), ki dovoljuje višje izdatke proračune, ko je raven našega bruto domačega proizvoda pod trendnim. To pomeni, da v takem primeru dovoljuje deficit. Če torej Slovenija še ne bo dovolj ekonomsko okrevala, da bi lahko uravnotežila proračun, potem bo lahko imela proračunski deficit ravno zaradi fiskalnega pravila, ne pa da bi fiskalno pravilo zapovedovalo uravnotežen proračun. Nikakršen nov izračun, ki naj bi ga naredila vlada, tega ne bo spremenil.

Trditev, da uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 pomeni uravnotežen proračun za let 2015, je tudi logično nedosledna s predlogom naj pravilo stopi v veljavo leta 2017. Namreč, če ne glede na gospodarske razmere fiskalno pravilo zahteva uravnotežen proračun v letu 2015, potem ni razloga, da bi ga ne zahtevalo tudi v vseh prihodnjih letih, vključno z 2017. Kar je seveda absurd. Če torej politiki trdijo, da načeloma podpirajo tako fiskalno pravilo, potem podpirajo absurdno fiskalno pravilo.

Skratka, razlogi, ki sem jih danes slišal so namišljeni. Pričakoval bi, da bi tisti, ki odločajo o tako pomembni zadevi, prebrali utemeljitev zakona, ki smo jo napisali. Tako pa se glede na argumente, ki jih uporabljajo, zdi kot da si mislijo, da smo butasti. Predvsem pa, da so butasti tisti potencialni investitorji, ki danes spremljajo dejanja nove vlade, ko se odločajo ali Sloveniji v bodoče še posojati ali ne. Z namišljeno argumentacijo ne bomo nikogar prepričali, da mislimo resno s fiskalno konsolidacijo. Oziroma pomeni natanko to, da ne mislimi resno. Zato tudi današnje morebitno mešetarjenje s fiskalnim pravilom v parlamentu ne bo brez posledic za ceno našega zadolževanja.

Naj dam še napoved. Cilj namišljene argumentacije je odpreti besedilo zakona o fiskalnem pravilu reviziji. Vendar se potem ne bo spreminjala zgolj letnica uveljavitve, temveč še marsikaj drugega.

%d bloggers like this: