Bratuškova na CNN, trgi pa še bolj panični

Medtem ko je predsednica vlade Alenka Bratušek včeraj na  CNN (khmm, izjemno nekredibilno) prepričevala svetovno javnost “We can and we will solve our problems ourselves“, so danes finančni trgi padli še bolj v paniko. Zahtevani donosi na slovenske obveznice so danes poleteli na rekordno raven (6.48%) po lanskem septembru.

Vir: Finance

Na misel mi padeta le dve logični razlagi:

a) Bratuškova ni prepričala investitorjev, ampak je s svojim neprepričljivim nastopom še spodbudila paniko, ali

b) finančni trgi preračunljivo špekulirajo in poganjajo obresti v višino, ker se pripravljajo na novo izdajo slovenskih obveznic.

V vsakem primeru pa bosta morala predsednica vlade in finančni minister preklemansko več narediti in biti bolj prepričljiva tako pri domačih reformnih namerah kot pri prepričevanju tuje javnosti, da so stvari doma pod kontrolo in da bo vlada napovedane reforme dejansko izvedla. Zdaj ne pomaga več papagajsko in na pamet naučeno ponavljanje ukrepov, ki jih je pripravila prejšnja vlada, pač pa konkretna dejanja. Te reforme je treba izvesti in to takoj.

Toda to, kar smo videli do sedaj ter obotavljanje glede sprejema fiskalnega pravila, so vse kaj drugega kot znak prepričljivosti, da vsaj vlada ve, kaj bo počela.

3 responses

  1. Ob poslusanju intervjuja sem se strasno slabo pocutila tudi sama…le zakaj ni govorila slovensko in bi jo simultano prevajali? Koliko premierov govori v svojih jezikih in so na to ponosni, da ne govorijo anglesko! Res pa je, le kdo je videl ta nekajminutni intervju? Pod nujno bi potrebovala vsakodnevno rutino govorjenja v anglescini, vsaj uro ali dve, da bi osvojila strokovni jezik in bila bolj prepricljiva, brez tega res ne gre!

%d bloggers like this: