Ne zaprtje gospodarstva, pač pa enotno bolniško nadomestilo ne glede na izvor okužbe

Covid dilema

Glede na to, da del vlade “razmišlja” o tem, da bi – zaradi nezaustavljivega divjanja epidemije kljub zaprtju javnega življenja – zaprli še celotno gospodarstvo, čemur se drug del vlade s podporo gospodarstva upira, bi pred ukrepanjem res veljalo še enkrat pogledati številke glede vira okužb in analizirati razloge, zakaj se epidemija še naprej širi.

Če je problem, v gospodarstvu in če gre, kot kažejo podatki, za sistemsko pogojeno neodgovornost, ker je podjetja in zaposlene vlada z nerazumno in zapleteno ureditvijo prisilila v to, da se obnašajo tako, kot se, je pač treba najprej in pod urgentno spremeniti te sistemske razloge. Zaenkrat kaže, da podjetja niso motivirana, da bi delavce, okužene s Covid, pošiljala domov, saj s tem stroški bolniške padejo nanje, medtem ko okuženi zaposleni še naprej prihajajo na delo, ker se bojijo za službo ali pa se bojijo izpada dohodka, če priznajo, da so se okužili izven delovnega mesta. To posledično pomeni, da je – med drugim – treba odpraviti ta razlog. Torej:

Potrebna je enotna obravnava vseh zaposlenih glede pravice do bolniškega nadomestila ne glede na izvor okužbe: 100% zneska bolniškega nadomestila za obdobje do 30 dni se krije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Seveda pa je to le eden izmed nujnih in urgentnih ukrepov. Če želimo zaustaviti epidemijo brez popolnega zapiranja gospodarstva v decembru, bo potrebno takoj vzpostaviti učinkovit sistem za omejevanje širjenja okužb, in sicer:

 • ponovna uvedba testiranja za vse, vključno z digitalizacijo postopka,
 • uvedba sledenja stikov in angažma dodatnega osebja (angažirati osebe, prijavljene na Zavodu za zaposlovanje),
 • sistematično preprečevanje vnosa v DSO in zdravstvene ustanove z doslednim izvajanjem vseh zaščitnih ukrepov,
 • uvedba hitrih testov v podjetjih, DSO-jih, bolnišnicah in upravi,
 • sistematična ureditev prezračevanja v DSO-jih
 • striktno upoštevanje zaščitnih ukrepov na delovnih mestih,
 • 100 % nadomestilo plače za bolniško odsotnost v primeru okužbe s koronavirusom ne glede na to ali je prišlo do okužbe na delovnem mestu ali izven njega (do 30 dni, krije se iz OZZ),
 • preklic dokazano neučinkovitih ukrepov: nošenje mask na prostem ob ustrezni razdalji, omejevanje prehajanja občinskih meja, omejevanje izhoda iz države, prepoved obratovanja lokalov na prostem, neobratovanje trgovin z neživilskim blagom, in
 • ponovno odprtje vrtcev in šol za otroke do 5. razreda (razbremenitev družin,  izboljšanje pogojev za izobraževanje vsem).

Zgornji ukrepi bi morali biti na vrhu vladnih prioritet ta teden in sprejeti po nujnem postopku. Če vlada tega ne bo naredila bo odgovorna bodisi za dodatnih tisoč mrtvih zaradi Covid bodisi za gospodarsko škodo, ki bo nastala zaradi zaprtja gospodarstva.

En odgovor

 1. Zaprtje gospodarstva ne pomeni gospodarsko škodo, pomeni UNIČENJE.

  Naj vam dam primer. Zapreti fabriko, ki je vpeta v globalne oskrbovalne verige kompleksnih sistemov kot je npr. avtomobilska industrija, ki deluje po sistemu “just in time”, pomeni zaustaviti proizvodnjo v njihovih evropskih kupcih. Danes je število dobaviteljev zaradi racionalizacij bistveno zmanjšano. Ponekod sta samo 2 ali eden za posamezno komponento.

  Tak primer norosti v Sloveniji smo že imeli. Eden je bil CIMOS (zaustavitev njihovih dobav iz tovarne v Gradačcu zaradi zamenjave direktorja Fadila Novaliča ) in drug primer je bil Prevent (spor s WV).

  Kako se je to končalo? S pritiskom nemške diplomacije (in zadeva je bila rešena c 1 dnevu)in kasneje z dolgoročno izgubo posla (tak problem se rešuje leta ali desetletje).

  Kriviti slovensko populacijo je hinavstvo in svinjarija brez primere. Resnica je, da se Slovenci zelo striktno držijo pravil. Smo v bistvu izjemno disciplinirana populacija.

  Gre za prevaljevanje pozornosti, krivde in predvsem zakrivanje lastnih nezmožnosti.

  Medtem pa se že pol leta strokovne ekipe prepirajo o dodajanju vitamina D3, ki dokazano izboljšuje izglede za spopad s Covid-19 najbolj ogrožene populacije tj. starejših in predvsem tistih v domovih za starejše. Pri tem D3 ne stane praktično ničesar (manj kot evro na dan) in tudi , če bi bil samo 10 % učinkovit (čeprav izraelske in španske šudije govorijo o več kot 90% zmanjšanju potrebe po intenzivni negi in smrtnosti) bi se to še kako izplačalo. Medtem Finci, kot državni ukrep, D3 dodajajo v hrano.

  Virusa, ki je aerosol, ki ima veliko kužnost in ki je tako razširjen v populaciji kot Covid-19, se verjetno ne da izkoreniniti. Potrebno se bo naučiti živeti z njim tako kot z gripo. Spomnite se AIDS-a, kjer je bila smrtnost bistveno večja in se je širil v bistveno bistveno manjših populacijah, pa ga vseeno nismo mogli izkoreniniti. Danes se živi z njim, tako okuženi kot družba v celoti.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: