Ameriška urbano – ruralna politična polarizacija

Spodnja mapa, ki kaže razporeditev glasov na ameriških predsedniških volitvah v 2020, je zanimiva sama po sebi (modro so večinsko demokratski glasovi, rdeče pa večinsko republikanski glasovi). Pokaže to drastično urbano – ruralno politično polarizacijo v ZDA. Praktično vsi urbani predeli ZDA, kjer je večja koncentracija višje izobraženih in višje kvalificiranih volilcev, kjer so univerzitetna središča in delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, so modri. Rdeči so po pravilu predeli brez univerzitetnih središč.

US Election Map 2020

Vir: New York Times

Nauk iz te zgodbe je seveda, da dostop do kvalitetnega šolstva in izobrazbe volilce naredi bolj progresivne. In če kaj, bi ameriške vlade morale delati na tem boljšem dostopu do izobraževanja. Hkrati pa bi to seveda izboljšalo tudi življenjske perspektive volilcev, zmanjšalo neenakost, posledično pa tudi politično polarizacijo. Prav slednja ruralnim predelom ZDA jemlje to perspektivo. Začaran krog.

Seveda pa se potem konzervativna opcija ne bi imela kje napajati z glasovi.

3 responses

 1. Dokler čakamo na rezultate:

  https://www.facebook.com/109375457245954/videos/696509614496151 “Poljska u mome srcu”

  Mi je vseeno kdo zmaga, še vedno se bomo prepirali s Kitajci, ker mi smo trdni zaveznik ZDA.

  V bistvu bomo še trdnejši, ker sedaj nam vladajo edini pravi antikomunisti, ki morajo biti bistveno bolj glasni, ker so bili še včerajšnji komunisti (PV je pisal še pismo za ponoven vstop v KP).

 2. Uh, prehitri prsti kot pri našem PVju, s to razliko, da ko ima on prehitre prste zardevamo vsi normalni prebivalci …

  Zadnji odstavek bi se moral glasiti nekako takole: V primeru zmage Bidena bomo še trdnejši zavezniki …

 3. No to še moram dodati – ta demokracija me vedno bolj spominja na tretji svet. V Nevadi naj bi še dneve preštevali glasove https://www.index.hr/vijesti/clanak/rezultate-u-nevadi-cekat-cemo-danima-pennsylvanija-ce-brojanje-zavrsiti-danas/2227732.aspx (samo naslov sem prebral, da ne bo pomote). Ko propada imperij, trpi celoten znani svet.

  https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-10-05..latest&country=SVN~DEU~SWE~ITA~AUT~HUN~HRV~USA&region=World&deathsMetric=true&interval=daily&hideControls=true&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=location&pickerSort=asc Očitno smo mi tudi tretji svet, žal.

%d bloggers like this: