Napoved rezultatov ameriških predsedniških volitev

Daleč najboljšo, najbolj kompleksno in najbolj zanesljivo napoved ima seveda Nate Silver (538), ki je danes objavil zaključno napoved. Njegova napoved kaže, da ima Biden več kot 90-odstotno verjetnost zmage, …

US election 2020-1

… da naj bi dobil vsaj 53.4% vseh glasov volilcev …

US election 2020-2

… in 350 elektorskih glasov (od skupaj 538), pri čemer je za zmago potrebnih 270 elektorskih glasov.

US election 2020-3

Če seveda ne bo kakšnih večjih presenečenj v “swingerskih” državah, kot se je zgodilo leta 2016. Vendar so tokrat razlike v korist Bidena zelo velike in možna presenečenja vzeta v zakup že pri modeliranju.

Seveda pa obstaja še možna povolilna pritožba Trumpa in aktiviranje pravkar konzervativno ojačanega Vrhovnega sodišča glede presoje različnih “spornih” načinov volitev v swingerskih državah.

Če se zdijo ameriške predsedniške volitve že odločene, pa bo bolj zanimivo, ali bo demokratom uspelo dobiti večino v Senatu in za koliko bodo povečali večino v Kongresu. Le vse troje skupaj omogoča izvoljenemu predsedniku dovolj manevrskega prostora pri sprejemanju novih politik.

Volitve so seveda notranja zadeva ZDA in spoštovati je seveda treba vsak volilni izid. Naj jutri zmaga ameriška demokracija.

%d bloggers like this: