Težave in hipokrizija nemškega dolžniškega pravila

Wolfgang Münchau v Eurointelligence demantira nekatere etablirane ekonomiste, kot je Jean Pisani-Ferry, desetletja glavni ekonomski svetovalec vseh francoskih vlad in nazadnje glavni ekonomski svetovalec v predvolilni kampanji francoskega predsednika Macrona, da je bilo nemško dolžniško pravilo (dolžniška zavora) dobra ideja pred desetimi leti, ko so ga uvedli, vendar pa danes ni več. Ti ekonomisti pozabljajo dva ključna momenta.

Prvič, dolžniška zavora (omejitev proračunskega deficita na največ 0.35% v času recesije in nato ves čas presežki) je bila ves čas slaba ideja, saj ima za posledico, da se dolg posledično zmanjšuje proti ničli, hkrati pa država zaradi dolžniških omejitev ne sme investirati v ključne javne investicije, kar na dolgi rok vodi v infrastrukturno podhranjenost. In drugič, nemško dolžniško pravilo je bilo takrat (2009) v nasprotju s pravili pakta o stabilnosti in rasti, kar je Nemčija “rešila” na ta način, da je s svojo dominantno močjo prisilila vse ostale članice evro območja, da so sprejele podobna pravila in da so jih zapisala v ustavo.

Nemci imajo danes hude težave s tem dolžniškim pravilom, saj jim infrastruktura počasi propada. V Nemčiji se je zato sicer razživela javna diskusija, kako se znebiti te razvojne zavore, čeprav je med nemškimi ekonomisti na hipe dokaj bizarna, vendar pa imajo Nemci velik problem, saj bodo težko našli dvetretjinsko večino v parlamentu za njegovo spremembo.

Če smem biti prostaški: igrali so se z orožjem, in ob tem, da so sebe ustrelili v koleno, so trajno poškodovali okrog sebe vse ostale, zdaj pa jokajo nad svojo usodo. No, to slednje bi bilo že preveč čustev za germansko dušo. Tarnajo pač.

Münchau super zaključi svoj komentar s tem, da bi se morali zavedati lekcije že iz Maastrichtskega sporazuma, in sicer, da je ključno pravilo, da se v sporazume ali ustave ne piše številk, pač pa široka načela.

The lesson from this episode – and from the Maastricht Treaty before it – is: never put numbers into a treaty or constitution. Stick to broad principles.

Mi imamo v Sloveniji podoben problem z našim fiskalnim pravilom, ker so v zakon napisali formulo. In ta metodološko sporna formula, kot sem nekajkrat pokazal v zadnjih letih, nam dela hude težave.

%d bloggers like this: