Ko lahko mediji nekaznovano blatijo in širijo laži – aktualna izkušnja z Požareportom

Prejšnji petek, 23. 11. 2018 , je spletni portal Požareport objavil članek z bombastičnim naslovom JP Damijan grozil direktorju Unicredita, da bo obračunal z njim, če mu ne konvertira kredita iz švicarskih frankov v evre?!, v katerem je navedeno, citiram: « … sedanji kandidat za guvernerja – kot pravijo številni viri – je šel na Unicredit in začel groziti Stefanu Vavtiju, danes predsedniku uprave banke Unicredit, da bo z njim “obračunal”, če mu ne konvertirajo kredita iz švicarskih frankov v evre.«

Ta trditev je seveda, ob tem, da je absolutno neresnična, tudi absurdno nelogična (le zakaj bi nekdo šel grozit predsedniku uprave neke banke, če pa imajo vse banke pripravljene ponudbe za konverzijo kreditov iz frankov v evre?!?). Komitent Unicredit banke Slovenija sem že več kot 15 let in vedno smo imeli zgledne poslovne odnose, zato nas je vse – tako mene, kot moje kontaktne osebe na banki in vodstvo banke – neprijetno presenetilo tovrstno povsem neosnovano širjenje laži. Na uredništvo Požareporta sem v skladu s 26. in 27. členom zakona o medijih poslal zahtevo za popravek in opravičilo, s priloženim e-sporočilom g. Štefana Vavtija, predsednika uprave Unicredit banke Slovenija, ki seveda zanika tovrstne izmišljotine navedenega portala (glejte spodaj).

Toda tudi ko bo popravek objavljen in objavljeno tudi opravičilo, je bila škoda mojemu ugledu že storjena – po načelu, kjer je dim je tudi ogenj. Bralci si bodo zapomnili originalne bombastične trditve, popravkov večina ne bo videla oziroma jih ne bo zavestno evidentirala. In to nas spravlja v položaj, ko postane pravica do svobode govora absolutna, pa čeprav tudi absolutno zlorabljena. Tisti, ki jim je s to sprevrženo prakso oškodovan ugled, pa se morajo za svojo pravico do popravka boriti, za moralno zadoščenje tudi na sodiščih. Vendar pa povzročene škode glede ugleda, in posledično tudi materialne škode, ne morejo nikoli popraviti, čeprav se za to borijo na sodiščih dolga leta.

Screen Shot 2018-11-26 at 12.53.21.png

….

Screen Shot 2018-11-26 at 12.53.52

 

 

2 responses

  1. Požareporta hvala bogu nikoli ne spremljam. Očitno so res bili v kakem požaru, ker dosegajo “pants on fire” nivo lažnih novic.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: