Vojko Flegar o dokapitalizaciji NKBM, prvič

Milan Jevšenak, Martin Novšak in Aleš Hauc niso imena, ki bi širši javnosti kaj veliko povedala. A vendar so pred nekaj dnevi ti trije gospodje ‘obrnili’ skoraj 50 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Prvi približno sedem, druga dva po dvajset milijonov evrov oziroma vsak posebej in vsi skupaj nekako toliko, kot so njihova podjetja predlani imela dobička. Po nalogu lastnice države oziroma njene agencije za upravljanje kapitalskih deležev (AUKN) so Eles, Gen energija in Pošta Slovenije z večino lanskega dobička v skupni višini nekaj manj kot 50 milijonov evrov dokapitalizirali NKBM.

Država oziroma AUKN in finančno ministrstvo sta bila zato v minulih dneh deležna številnih kritik, ni manjkalo lamentacij o katastrofalnem državnem korporativnem upravljanju, ‘prisilna’ dokapitalizacija druge največje državne banke pa je že tako ledeno vroče odnose v koaliciji oziroma med finančnim ministrom Francijem Križaničem in gospodarsko ministrico Darjo Radić še poslabšala. Toda niti Dagmar Komar, šefica AUKN, niti Križanič, Radićeva ali morebiti celo premier Borut Pahor v tej zgodbi niso nujno glavni liki. Prej so to njihovi ‘voljni pomagači’, prej omenjeni gospodje, predsedniku uprav državnih podjetij.

Nenavadno, a ne za Slovenijo, namreč je, da noben izmed njih zaradi ‘naloga’, ki ga je dobil, ni odstopil. Še huje, Novšak in Hauc sta se predvidno izognila novinarskim vprašanjem in brez javnega negodovanja uklonila ukazu AUKN, Jevšenak pa je s skrbno izbranimi besedami izrazil upanje, da se Elesu zaradi sodelovanja pri dokapitalizaciji NKBM za naložbe ne bo treba zadolžiti. Zlasti pomenljiv je bil ob tem molk pred meseci zelo glasnega in do vlade (ministrice Radićeve) kritičnega direktorja Pošte Slovenije Hauca; razumljivo, takrat je šlo za njegovo plačo, za zdaj menda uradno ugotovljenih preplačanih nekaj tisoč evrov, tokrat pa je šlo za denar podjetja, torej v končni posledici milijone države oziroma davkoplačevalcev, nekakšen skupni denar.

Boli njega, vse tri ugledne gospode in vse nas za skupni denar! Resda je, če je ‘naš’, bo tudi vsak izmed nas na koncu te balade imel manj (kar je neprimerno bolj verjetno od tega, kar zagotavlja minister Križanič), ampak manj bomo imeli vsi. To zlahka prenesemo, vsekakor veliko bolje, kot če bi bil denar smotrno naložen, a bi od tega nekateri imeli več kot drugi. In kdor dobro pomisli, bi slejkoprej prišel do ugotovitve, da grožnja z odstopom ali že kar odstop Jevšenaka, Novšaka ali Hauca ne bi nič spremenila, saj je takšnih, ki bi nalog AUKN ali koga drugega in še kakšnega bolj bedastega rade volje izvršili, na pretek: za direktorski položaj, plačo in družbeni status. Zakaj bi potemtakem tega ne molče storili kar oni?

_______

Vojko Flegar, Razgledi.net, 26. april 2011

%d bloggers like this: