Slika dneva: Dan X za ameriški bankrot

Huh, glede na trajanje sedanjega “shutdowna” ameriške vlade in glede na očitno nepripravljenost obeh političnih strani, da bi dosegli sporazum o povečanju meje zadolžitve, se verjetnost potencialnega tehničnega bankrota ZDA vse bolj veča. Nemir na ameriških finančnih trgih pri trgovanju s kratkoročnimi državnimi papirji, ki se je začel konec prejšnjega tedna, je danes prerastel že v malo paniko – obrestna mera na obveznice z dospetjem 31. oktobra je pred enim tednom znašala le 0.03%, ob koncu dneva v ponedeljek 0.16%, včeraj pa že 0.297%. Iz obveznic se umikajo predvsem kitajski vlagatelji.

To je seveda lahko le znak kratkoročne panike. Vseeno pa je treba pogledati, kakšne so realne možnosti tehničnega bankrota ZDA, če ne bo dogovora do 17. oktobra. Washington Post je objavil dobro sliko bližajoče se verjetnosti bankrota:

xdate(1)

Vir: BPC, povzeto po Washington Post

Do bankrota naj bi prišlo, ko bo ameriški vladi zmanjkalo denarnih sredstev za plačilo tekočih izdatkov (za socialne transferje, plače uslužbencev, izdatke za Medicaid, plačilo obresti za dolg itd.). Po analizi BPC naj bi do tega prišlo med 18. oktobrom in 1. novembrom. Kot najverjetnejši datum se omenja 31. oktober, ko zapade v plačilo za 6 milijard $ izdatkov za plačilo obresti na dolg, najkasneje pa 15. novembra, ko v plačilo zapade za 29 milijard $ izdatkov za plačilo obresti na dolg (glej sliko spodaj).

payments(1)

Vir: BPC, povzeto po Washington Post

If the government misses that $2 billion in Medicaid payments to providers on Oct. 30, that might cause some mild disruption. If, however, the Treasury Department doesn’t have enough money to make interest payments on the debt — such as the $6 billion due on Oct. 30 or the $29 billion due on Nov. 15 — then we could have a full-blown financial crisis. That’s a default.

Vir: Washington Post

Ne verjamem, da bo do tega bankrota res prišlo. Najverjetneje bo prišlo do dogovora med demokrati in republikanci o dvigu meje zadolžitve. Če ne bo, pa ima predsednik Obama na voljo že nekajkrat preigrane opcije o izdaji kovanca za 1 bilijon $ (ali manj). O tem sem pisal januarja letos (glej mehanizem tega v Trapasti Američani in njihovi kovanci za bilijon dolarjev), te špekulacije pa so se spet razživele v zadnjih dneh.

One response

  1. Se kdo zaveda kaj to pomeni za svetovne repo posle na osnovi ameriških obveznic. V ZDA naj bi bilo teh za približno 2,8 biljona USD, v svetu pa še za 5,5 bilijona. Če bi ta stvar trajala dlje, imamo katastrofo neslutenih razsežnosti. So pa posledice že tu. Ne samo da Kitajska (1,2 bilijona USD US Treasury notes) že sklepa bilateralne plačilne sporazume, ki izločajo USD iz medsebojne menjave z državami BRIC-a, podobne sporazume sklepa tudi z ameriškimi zavezniki (Japonska, zalivske država, celo Velika Britanija in EU- et tu, Brute!!!). Ob takih poskusih (Irak) so nekoč ZDA države zbombardirale v prafaktorje. Se dogaja klimax ameriškega imperija?

    Je pa še ena komponenta kovanca za bilijon US in umaknitev te ideje, ki jo zanimivo malokdo omenja v zvezi s tem. Na ta način bi se načelo monopol FED-a kot emisijske banke. USD namreč ni denar ameriške države (pred ustanovitvijo FED-a 1913 je bil “United States Note”), ampak “Federal Reserve Note”. tj. denar privatne institucije, ki je v lasti bank. Se še kdo spomni dekreta (no. 11110) Johna Kennedy-a iz 1963, ki je predvideval izdajo zadolžnic US Treasury na osnovi državnih rezerv srebra. Pet mesecev kasneje je Kennedy dobil kroglo v glavo.

    Če bo kovanec resnično izdan, bo to revolucija brez presedana v zadnjih 100 letih.

%d bloggers like this: