Zakaj ženske ne napredujejo? Premalo samopromocije

Follow up na članek o ženski emancipaciji: čeprav so ženske v večini pri študiju ekonomije, pa jih vendarle le majhen delež spleza čisto na vrh. Lani je bilo med med glavnimi izvršnimi direktorji 500 največjih korporacij na Forbesovi lestvici le 19 žensk. Nič drugače ni v akademskem svetu, kjer je delež žensk med rednimi profesorji sicer nekoliko večji, vendar bistveno manjši glede na delež ženskih diplomantov. Razlogi za to segajo večinoma od drugačnih preferenc žensk, ki dajejo večji poudarek na družino, tipične spolne diskriminacije, do fizičnih razlogov (ženski možgani naj ne bi bili dovolj primerni za določene znanstvene discipline). No, zdaj je tukaj še en razlog. Barbara Walter iz University of California v San Diegu pravi, da so ženske premalo agresivne pri samopromociji. Denimo v znanstvenih člankih se bistveno manjkrat citirajo kot njihovi moški kolegi.

Pri napredovanju v akademskem svetu štejejo vrhunske objave ter število citatov. In ženske imajo tendenco, da se manj samocitirajo, kar jim znižuje točke pri napredovanju. Toda tudi moški manj pogosto citirajo članke, kjer so avtorice ženske.

To test whether women academics do self-cite less than men, Dr Walter and her colleagues reviewed more than 3,000 articles published between 1980 and 2006 in the top 12 peer-reviewed journals of their own field, political science. They were looking for two things: the sexes of the authors (grouped as all female, all male or mixed) and the number of citations each publication subsequently received. The authors stopped at the end of 2006 to allow each article at least five years to gather citations (they did the count in 2012).

Their results, just published in International Organization, show that any given publication was cited, on average, 25 times. Those with an all-male author list were, however, cited by five more papers than those with an all-female list.

Partly, this was caused by men citing themselves more often than women did. But Dr Walter also showed that men cite other men more often than chance would suggest they should, so the obvious remedial action appointment committees might take, of discounting self-citation from their calculations, would not completely correct the problem.

Vir:  The Economist

Tudi moja izkušnja z ženskami kot soavtoricami člankov je podobna. Treba jih je siliti, da navedejo svoje dosedanje objavljene članke. Njim se zdi to nespodobno. Moški smo, čeprav nismo nič boljši na istem področju, pač bolj agresivni pri promociji sebe in svojih (moških) kolegov.

One response

  1. Vse to postaja irelevantno…te tocke in podobne neumnosti. Zenska je v vzponu povsod v svetu, druzbi, politiki, skratka v vsem, razen v religijah in znotraj cerkvenih krogov in dogem. Le tja ji se ni uspelo in morda bo potrebna za to se ena Devica.ki bo morda samo devica Magdalena.In veliko casa, da sesuje dogme raznih preroskih knjig in svetih zavez, ki so jih pisali moski za svoje potebe, za svojo moc in prevlado v druzbi v imenu bogov vseh casov.

    Zenska ze osvaja tisto, kar se ji je se stoletje nazaj zdelo utopija. V nekaj stoletjih bo na vrhu, povsod. Znanje in nove potrebe casa jo vodijo samodejno po tej poti.
    Moski se bo moral pocasi na svoj sestop pripraviti in se z njim sprijazniti.

%d bloggers like this: