Janković je zamudil izvrstno priložnost, da Janšo stisne v kot

Slovenska politična levica ničesar ne sovraži bolj od Janeza Janše. Naredila bi vse, da bi Janša izginil iz politike. Da bi se scvrl v peklu. Predvsem pa, da bi se prav zdaj, v tej fazi, umaknil z izvršne politične funkcije in da bi prišlo do spremembe na oblasti. No, če je to njena največja želja, je levica danes zapravila izvrstno priložnost, da Janšo k temu posredno prisili. Če bi Zoran Janković danes na podlagi temeljitega strateškega razmisleka – v luči spoštovanja institucij pravne države ter spoštovanja visokih etičnih standardov – odstopil s funkcije župana in predsednika stranke, bi prenesel pritisk javnosti na Janšo, da naredi podobno. Janši bi dal zanko okrog vratu. In Janša bi imel hude težave, da se iz te zanke izmakne. *

No, očitno je, da političnim botrom na levici strateški razmislek ne nese tako daleč. Ali pa Janković – zaradi zaščite svojih zasebnih materialnih interesov – svojih političnih botrov ne posluša (več).  Janković je danes na tiskovni konferenci možnost svoje krivde glede vključenosti v koruptivna tveganja, kaj šele v koruptivna dejanja, kategorično zavrnil. Seveda je bilo to za pričakovati. Verjetno je zanj osebno preveč v igri, da bi se lahko umaknil, politični botri na levici pa, ali ne premorejo dovolj inteligence in kritične distance, ali pa ne zmorejo ustvariti dovolj efektivne kritične mase glede pritiska na Jankovića. Najverjetneje gre za kombinacijo obojega. Dejstvo pa je, da Janković “teh starcev” ne jemlje več tako resno, kot jih je, ko je bil še direktor Mercatorja ali ko jih je potreboval za naskok na župansko mesto in na mesto predsednika vlade. Danes se ni hotel žrtvovati za “skupno stvar”.

Janković je sicer politični mrlič v vsakem primeru, če bi danes odstopil ali ne. S postopki, ki tečejo proti njemu in njegovim družinskim članom, bo težko nadaljeval politično kariero na državni ravni. Zato bi z odstopom lahko za levico sprožil veliko kolateralno korist. Srd javnosti in politični pritisk bi se z Jankovićevim odstopom prenesel na Janšo. Tudi Janša bi moral odstopiti ali vsaj sprožiti postopke, ki bi privedli do začasne tehnične vlade pod vodstvom neke tretje osebe in kasneje do predčasnih volitev. To bi bila varianta, ki bi ustrezala tako levici kot vsaj trem strankam vladne koalicije.

Ne verjamem pa, da bi bilo to nujno dobro za državo. Če bi prišlo do hitrega oblikovanja tehnične vlade, v kateri bi bili samo tehnokrati, ki bi v roku enega leta po italijanskem vzoru izvedli nujne strukturne reforme, bi bilo to za državo zelo dobro. Če pa bi prišlo do oblikovanja široke politične (in ne tehnične) koalicije, v kateri bi prevladovala politična levica, pa bi nasprotno prišlo do umika ali močne omilitve vseh že zastavljenih strukturnih reform, do odmika sanacije bank in upravljanja državnega premoženja ter posledično z zamikom do bankrota države. Bolj verjetna je ta zadnja varianta in postopno drsenje v grško verzijo bankrota.

Iz tega vidika je dejstvo, da se Janković danes v imenu “širših interesov” ni želel žrtvovati, paradoksalno, bolje za državo. Za državo je bolje, da v tem letu pod sedanjo vlado izpelje že zastavljene ukrepe in s tem ponovno utrdi temelje za finančno in gospodarsko stabilizacijo. V naslednjem letu pa se bo z veliko stopnjo verjetnosti ta koalicija zaradi notranjih trenj in zunanjega pritiska (vključno pod težo preiskovalnih postopkov proti predsedniku vlade) sesula in bo prišlo do predčasnih volitev. Ampak takrat bomo vsaj gospodarsko že zlezli iz vode in se izognili bankrotu.

________

* V komentarju se striktno ograjujem od ugotovljenih koruptivnih tveganj ali vpletenosti Janše in Jankovića v koruptivna dejanja, ki jih seveda absolutno obsojam.

En odgovor

  1. Logicna in trezna analiza. Vredna branja!
    V ozadju pa sprenevedanja strank, ki svoje liderje podpirajo kot troedinega Boga, brez greha in vsakega madeza. Prav zaradi tega so stranke zlo in ubrati bo treba povsem drug nacin rekrutiranja bodocih politikov, brez mafijskih zaledij, ki jih zanimajo le moc in oblast za vsako ceno in privilegiji, kako na enostaven nacin priti do trajnih virov bogastva.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: