Ameriški biznis z vojno v Ukrajini

“Kitajska propaganda” v spodnjem videu, vendar s številkami. Odpira dve ključni vprašanji:

1. Kdo profitira z vojno v Ukrajini? Očitno so to ZDA, (1) ki prodajajo Evropi plin (polovica uvoženega LNG v Evropo prihaja iz ZDA) po 3 do 4-krat višjih cenah in (2) kjer 90 % od “pomoči” Ukrajini (75 milijard $ do sedaj in novih 61 milijard $) ostane doma in gre na račune ameriških proizvajalcev orožja. Posledično ameriški BDP lepo raste (rast 2.5% v 2023).

2. Kdo izgublja z vojno v Ukrajini? Očitno je to (1) Evropa, ki plačuje višje cene za plin in elektriko in je na robu recesije (rast BDP zgolj 0.4 % v 2023, Nemčija pa v recesiji) in kjer večji delež povečanih proračunov gre za kupovanje ameriškega orožja, in (2) seveda Ukrajina, ki plačuje z življenji, s porušenjem države in izgubo prihodnosti.

No, zato bodo ZDA naredile vse, da se – namesto iskanja poti k miru – ta vojna v Ukrajini nadaljuje čim dlje. It’s the economy, stupid!

P.S. Je pa res, da ZDA s podaljševanjem vojne v Ukrajini izdatno pomagajo tudi Rusiji, ki vsak dan pridobi več ozemlja in krepi svoje gospodarstvo (ruski BDP je lani zrasel za 3.6 %, letos pa naj bi za 3.2 %) in Kitajski, ki je zamenjala evropski izvoz v Rusijo s svojim in od Rusije namesto Evrope pridobiva poceni plin (kitajski BDP je lani zrasel za 5.2 %, letos pa naj bi za 4.6 %) (podatki IMF).

Če bi kdo hotel uničiti Ukrajino in Evropo ter izdatno pomagati sebi, Rusiji in Kitajski, bi naredil točno to, kar počnejo ZDA.