Eskalacija Bidenove tehnološke vojne proti Kitajski

Za sankcije velja, da čeprav niso učinkovite, se uporabljajo kot alternativno orožje namesto vojne za doseganje želenih ciljev. Kot je nekoč povedal britanski diplomat Jeremy Greenstock:

  • sankcije niso priljubljeno orodje zato, ker je znano, da so učinkovite, ampak zato, ker “med besedami in vojaškim posredovanjem ni ničesar drugega, če želite izvajati pritisk na neko vlado“.

To velja v zadnjih letih še posebej za ameriške trgovinske in tehnološke sankcije proti Kitajski. Začel je prejšnji predsednik Trump s trgovinsko vojno in nato s sankcioniranjem posameznih kitajskih podjetij (skupaj 306) pod pretvezo, da naj bi bile povezane s Komunistično partijo Kitajske. Sedanji predsednik Biden je še eskaliral to tehnološko vojno in uvedel sankcije še proti dodatnim 319 kitajskim podjetjem.

Vsem je jasno, da sankcije nimajo nobene zveze z domnevnimi povezavami s kitajsko komunistično partijo, pač pa gre za obupani poskus ameriške administracije, da bi zavrla tehnološki razvoj (onemogočanje dostopa do komponent) in možnost komercializacije izdelkov kitajskim podjetjem, ki so iz inovativnega, tehnološkega in komercialnega vidika postala premočna za ameriško konkurenco. In prav tako je vsem jasno, da s temi sankcijami ameriški administraciji ne uspeva zavreti kitajskih konkurentov (najbolj očiten je primer Huaweija in njgeovega lastnega preboja na področju čipov ter serije kitajskih proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij).

Toda ZDA očitno nimajo ničesar “med besedami in vojaškim posredovanjem“, s čimer bi lahko zaustavile tehnološki in gospodarski vzpon Kitajske. Med obupom in realnostjo ZDA preostanejo samo sankcije.

President Joe Biden has added more Chinese companies and individuals to an export blacklist than any US administration, as growing frictions between the world’s biggest economies continue to complicate global trade. The Commerce Department added six Chinese companies to its entity list on Thursday, bringing the tally of new targets during the Biden administration to 319. That compares to the 306 entities added during Donald Trump’s time in the White House, when he oversaw a trade war with Beijing that hurt both countries’ economies.

US tech sanctions 1998-2024

Vir: Bloomberg