Centralna banka Donalda Trumpa

V torek je na NASDAQ začela trgovati delnica DJT (kratice imena Donalda J. Trumpa). To se je zgodilo po združitvi Trump Media & Technology Group s prazno lupino Digital World Acquisition Corp. (DWAC), ki je že prej kotirala. Perverzno v vsej zgodbi je, da slednje podjetje ne ustvarja nobenih prihodkov, pač pa je zgolj lupina za morebitne prevzeme, pri čemer pa troši precej denarja (za operativne stroške). Obe podjetji skupaj (Trump Media in DWAC) naj bi imeli za 3.5 mio $ prihodkov in 14-krat večje odhodke, pri čemer pa znaša njuna tržna kapitalizacija okrog 7 milijard $ (v torek je vrednost ničvredne delnice porasla za skoraj 60%, skočila je celo na 78 $/delnico, nato upadla, včeraj pa je spet poskočila in končala trgovanje pri več kot 66 $/delnico). Torej delnica povsem ničvrednega podjetja odlično kotira na borzi. Trump pa ima v njem 69 % delež.

Cela zadeva je pač v skladu s Trumpom – vse povezano z njim je prevara. Toda ključno vprašanje je, zakaj se je Trump lotil tega prevarantskega projekta. Najkrajši odgovor je, da si je Trump s tem naredil svoj zasebni bankomat. Čeprav ima po sporazumu o združitvi Trump formalno prepoved, da prvih 6 mesecev proda svoje delnice (kar se sicer da zaobiti z odločitvijo uprave podjetja), pa bo lahko Trump na podjetje obesil veliko zasebnih stroškov in stroškov kampanje. Ne pozabimo, da je Trump podobno zgodbo izvedel že leta 1995, ko je dal na borzo svoje hotele in kazinoje (tudi pod imenom DJT), v 9 letih iz podjetja financiral svojo plačo v višini 44 milijonov $, nato pa podjetje leta 2004 poslal v stečaj.

Spodaj je še ena razlaga, ki uporablja zgolj drugačno terminologijo – namesto “zasebni bankomat Donalda Trumpa” lahko DJT imenujemo tudi “centralna banka Donalda Trumpa”. Podjetje za financiranje stroškov politične kampanje in drugih stroškov Donalda Trumpa in njegovih podjetij (denimo kazni, ki naj bi jo plačal zaradi prevarantskih poslov – newyorško sodišče zahteva, da Trump položi varščino v višini 175 mio $).

Zanimivo je, kako Trumpu vedno znova uspe prenesti okrog vse.