Ko se avtokrati začnejo strateško grupirati…

.

… se pojavi vprašanje, na katero stran naj se (bolj / manj / uravnoteženo) strateško pozicionira EU? Kot dekla ZDA ali kot samostojna velesila, ki sodeluje in trguje z obema blokoma (“liberalnim” in “iliberalnim”)? In zakaj si nekateri (neizvoljeni) politiki jemljejo pravico, da nas samoiniciativno pozicionirajo, brez da bi za to imeli demokratično podporo?

En odgovor

 1. Bo Zahod s svojim pritiskom na Rusijo in Kitajsko navsezadnje izoliral sam sebe, kot sem napovedal že večkrat na tem blogu?

  Zavedajmo se, da je kolektivno nezavedno, spomin na stoletja kolonizacije v državah Afrike, Azije in deloma latinske Amerike še kako živ. Te države se še kako zavedajo naše zahodne dvoličnosti in hipokrizije, saj jo doživljajo dnevno. Ne verjamete? Spomnite se samo koga je obsodilo Mednarodno kriminalno sodišče (ICC) – afriške voditelje medtem, ko je ZDA zagrozila, da bodo zasedle Nizozemsko, če ta samo obsodi ameriškega državljana! Je bil kakšen Američan obsojen? (Vsi postopki proti Amerićanom so bili promptno ustavljeni po ameriški grožnji) Je bil kakšen Francoz, Anglež obsojen za invazijo na Irak 2003 ali Libijo 2011? Slike Putin-a na majicah po afriških mestih zato niso nobeneo presenečenje. So majhen način kako pokažeš sredinca velikim zahodnim silam.

  V preteklosti te države niso imele nobene možnosti. Spomnite se samo poskusov gospodarskega osamosvajanja neuvrščenih. Danes je to drugače. Kitajska je največja (realna) ekonomija sveta in daleč največja industrijska sila. Vse bolj tudi znanstvena in tehnološka velesila. Rusija kot drugi pol, je prva jedrska sila sveta, tako po obsegu svojega arzenala kot zelo verjetno tudi po njegovi kvaliteti. Rusija ima na tem področju znanstvene in industrijske kapacitete, ki so večje od vsega kar imamo na Zahodu skupaj.

  Tega združenega pola verjetno ni mogoče premagati ne ekonomsko ne vojaško. S tem postaja realna alternativa 3. svetu. Usodo Zahoda bo v veliki meri odločil prav ta 3.svet. Če se odloči za Kitajsko in Rusijo, bo prihodnost Zahoda zelo zahtevna. V grupaciji kakih 40 držav se bodo znašle države, ki so druga drugi (Amerika, VB, Japonska, J.Koreja, Evropa,..) predvsem gospodarski konkurenti. Komplementarnih (Kanada, Avstralija) je tu premalo.

  Idealni partner Evrope bi bila teoretično Rusija. To je bila ideja od Primakova do Putin-a in na skrivaj verjetno tudi dela evropskih voditeljev (Schroeder, Berlusconi,…). Rusija s svojimi 150 milijoni prebivalstva ne more dominirati 500 milijonske Evrope. Evropa po drugi strani ni tako gospodarsko in vojaško močna (kot 330 milijonska ZDA), da bi lahko dominirala Rusijo. Povezava Evrope in Rusije bi kreirala gospodarsko velesilo, ki bi bila tehnološko, energetsko, surovinsko in prehrambeno neodvisna (mimogrede s tem ne bi bilo nobene potrebe po Energiewende).

  Vendar anglosasi tega tudi za ceno 3.svetovne vojne ne bodo dopustili. Naj se kar odrečejo največjemu plenu 2.svetovne vojne? Zakaj neki mislite, da so sprovocirali ukrajinsko vojno?

  Všeč mi je

%d bloggers like this: