Perspektive Ukrajine 2023-2026 v petih slikah

Perspektive Ukrajine so ob nadaljevanju sedanje proxy vojne med Rusijo in ZDA zelo slabe:

  1. Prvič, tako ZDA kot Rusija se zavedata, da bo konflikt v Ukrajini dolgotrajen oziroma da bo Rusija še dolgo ostala prisotna na zasedenih ozemljih Ukrajine.
  2. Drugič, medtem ko si ZDA prizadevajo, da bi ta konflikt trajal čim dlje in da bi čim bolj izčrpal Rusijo, se Rusija pripravlja na dolgotrajni konflikt in se trudi, da bi se pri tem čim manj izčrpala.
  3. Tretjič, pri tem vsi pozabljajo na Ukrajino, ki jo bo ta dolgotrajni konflikt infrastrukturno, gospodarsko in socialno v nekaj letih povsem uničil. ZDA so že in bodo Ukrajino popolnoma žrvovale v ta namen – do zadnje ukrajinske elektrarne, do zadnjega ukrajinskega mostu, do zadnjega Ukrajinca.
  4. Četrtič, večina zanemarja evropske države, ki jih bo ta dolgotrajni konflikt prav tako gospodarsko destabiliziral, deindustrializiral in dolgoročno razvojno zavrl. Vsak dan nadaljevanja vojne v Ukrajini pomeni eno tovarno manj v Evropi.
  5. In petič, velika večina komentatorjev zanemarja dejstvo, da se v tem konfliktu ruši ameriška hegemonija in da se oblikuje nov pol svetovne ureditve, koncentriran okrog dvojca Rusija & Kitajska. ZDA s svojo politiko preprosto potiskajo Rusijo in Kitajsko v zavezništvo, prav tako pa ostale nezahodne države, da se priključijo temu novemu gospodarsko-političnemu polu, ker vidijo v njem boljše možnosti za svoj razvoj. Trenutno stanje prošenj za članstvo v skupino BRICS je več kot ducat držav (med njimi Argentina, Alžirija, Iran, Kazahstan, Saudska Arabija) in ta skupina držav tvori 45% svetovnega BDP, polovico prebivalstva, 45% globalnih rezerv nafte in 60% rezerv plina, da o ostalih ključnih surovinah ne govorimo.

Neverjetna ignoranca in aroganca na strani zahodnih intelektualcev in političnih elit je ne videti te realnosti. Ta ignoranca in aroganca gresta na škodo prihodnosti Ukrajine in Zahoda.

2 responses

  1. Zelo preprosto, že od marca bi se EU morala zavzeti za takojšnja mirovna pogajanja in dosego mirovnega sporazuma. Mirovni sporazum mora zagotoviti temeljne pravice za rusko manjšino, ker je Rusija ves čas zahtevala in kar sta vključevala sporazuma Minsk 1 in Minsk 2 iz zleta 2015, ki pa ju je Ukrajina ignorirala.

    Ruska invazija na Ukrajino je neposredna posledica doslednega nespoštovanja obeh sporazumov s strani Ukrajine, zatiranja ruske manjšine, prepovedi ruskega jezika v šolah itd., pospešenih ukrajinskih vojaških napadov na Donetsk in Lugansk ter dopuščanja tega s strani Nemčije in Francije, ki sta bili varuhinji obeh sporazumov.

    Mirna rešitev v Ukrajini je lahko utemeljena zgolj na spoštovanju pravic manjšin in njihovi avtonomiji.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: