Nemško skakanje v prazen bazen

Drago Pavšelj

Revija Bild je 6.7.2022 objavila zaskrbljenost nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka iz vrst zelenih, da se načrt, kako vsaj delno nadomestiti dobave zemeljskega plina iz Rusije z dobavami LNG, začenja krhati. Nameravali so nadomestiti 13 milijard m3 plina z dobavami LNG, vendar so »ugotovili«, da Nemčija nima flote tankerjev. Okrog 500 tankerjev, ki po svetu prevažajo LNG, pa je zasedenih z dobavami drugim porabnikom po svetu na osnovi dolgoročnih pogodb. Poleg tega zaradi nastale krize narašča povpraševanje po LNG. Pri čemer je potrebno poudariti, da Nemčija na leto uvozi 150 milijard m3 plina, od tega so ga iz Rusije uvozili skoraj 90 milijard m3.

Jaz, navaden državljan iz druge države, sem že v začetku aprila zaznal ta problem in ga podkrepil s številkami.

Kaj bi rekli za nekoga, ki skače na glavo v prazen bazen in upa, da se bo napolnil, ko bo pristal v njem? Rekli bi, da se mu je zmešalo. Kaj bi rekli o nekom, ki poriva 80 milijonov lastnih državljanov v prazen bazen in posredno še velik del drugih državljanov Evrope? Na to vprašanje naj si vsak pri sebi odgovori.

Nemški politiki že precej časa skačejo na glavo v prazen bazen. Njihova energetska politika je nenehno skakanje v prazen bazen. Zaprli so vse termo in nuklearne elektrarne, brez da bi imeli zanje zanesljivo nadomestilo, zdaj pa iščejo rešitev za nadomestitev zanesljivih brezogljičnih virov, ki so se jim odrekli, v močno umazanih fosilnih gorivih (plin, premog).

Upam, da ima nova garnitura slovenskih politikov več zdrave pameti in predvsem politične modrosti in ne bo silila državljanov Slovenije, da bomo tudi mi skakali v prazen bazen.

En odgovor

 1. Glej današnji daily brief iz Bloomberg-a:

  Bloomberg’s daily briefing on what matters most in the heart of the European Union.

  “The energy crisis spurred by Russia’s invasion of Ukraine is triggering a wave of nationalizations in a bid to keep the lights on next winter. The French government will take full control of its financially-struggling nuclear giant EDF, while Germany rushes through legislation this week to rescue its own energy companies, like Uniper. The EU is set to announce its plan later this month for coordinated efforts to reduce gas demand, boost energy savings and better prepare for a complete halt in shipments from Russia. That will then be debated at an emergency meeting of energy ministers six days later, setting the stage for a summer of frantically filling up the region’s gas storage before the cold sets in.”

  Trenutna energetska kriza v Evropi je v celoti “self inflicted damage”. Začenši z “Energiewende – zeleno politiko”, do sedanjih idiotskih sankcij proti Rusiji, ki nas bolijo bistveno bolj kot Ruse.

  Glej komentar bivšega ameriškega zinanjega ministra in šefa CIA Pompea v govoru na Hudson Institute:

  “It is my conviction that America and the West must acknowledge the centrality of hydrocarbon energy to the world geopolitics and indeed to man’s ability, humanity’s ability to adapt a cornerstone of life. Adaptation results from prosperity, which is made possible through the use of fossil fuels. ”

  EVROPA DELA KOLEKTIVNI SAMOMOR.

  To kar počnejo evropski politiki je kolektivna veleizdaja lastnega prebivalstva, uničenje njegove blaginje, truda prejšnjih generacij in varnosti.

  In naši niso nič boljši.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: