Primerjava Švedske in Finske: Zapiranje šol ni imelo učinka na širjenje virusa

Švedska agencija za javno zdravje je naredila primerjalno študijo, ali je ohranitev odprtih šol v prvem valu epidemije na Švedskem imelo posledice na močnejšo širitev epidemije kot na Finskem, ki je šole zaprla sredi marca. Študija ugotavlja, da zaradi odprtih šol na Švedskem ni prišlo do značilno večjega porasta okužb med mladimi kot na Finskem in ugotavlja, da je negativne družbene učinke zaprtja šol treba pretehtati v luči morebitnih pozitivnih učinkov, ki bi jih zapertje lahko prineslo. Glavni sklepi študije:

 • Zapiranje šol ni imelo merljivega učinka na število primerov covid-19 med otroki.
 • Otroci niso glavna rizična skupina za bolezen covid-19 in se zdi, da imajo z vidika prenosa manj pomembno vlogo, čeprav so bolj potrebni bolj aktiven nadzor in posebne študije, kot so študije prenosa bolezni v šoli in gospodinjstvu.
 • Negativne učinke zaprtja šol je treba pretehtati glede na morebitne pozitivne posredne učinke, ki bi jih lahko imelo na ublažitev pandemije covid-19.

Zapiranje šol se torej zdi nesmiselna strategija, sploh dolgotrajnejše zapiranje, če so mladi manj podvrženi okužbi in če niso pomemben dejavnik v širjenju okužbe. Negativni dolgoročni učinki zaprtja šol na znanje (in možnosti v življenju) in na psihofizično zdravje otrok so namreč lahko neprimerljivo višji od morebitnih učinkov zaviranja širitve okužbe prek šol. Drugače rečeno, morebitni “zdravilni učinek” zapiranja je šol lahko povzroči neprimerljivo višjo družbeno škodo.

9 responses

 1. No, če primerjamo Finsko in Švedsko, primerjajmo celoten potek epidemije. Finska ima trenutno 6 krat manjšo incidenco kot jo ima Švedska. To reazmerje je bilo v preteklih mesecih še večje…torej Finci delajo nekaj bolje kot Švedi, to je dejstvo

  • Finska že nekaj let (mislim da približno 5 – navajam po spominu) dodaja vitamin D v hrano.

   Nizki nivoji vitamina D so skupni imenovalec praktično vseh hujših potekov (hospitalizacija, smrti) Covid-19.

   Druga razlika je v % imigrantov z južnih dežel. Praktično polovica vseh smrti na Švedskem predstavljajo imigranti. Predvsem tisti, ki so prišli iz suhih in toplih področij, ki nimajo tki. “background immunity” zaradi prebolenih klim in prehladov. Ki zaradi temnejše polti sintetizirajo, v sonca prikrajšani Švedski, bistveno manj vitamina D kot belopolti Švedi. Ni čudno, da je Covid procentualno največ smrti na Švedskem povzročil ravno med somalsko skupnostjo.

   Da bi bi bila stvar še hujša, predstavljajo imigranti na Švedskem večino strežnega osebja v domih za ostarele. Povprečna starost umrlih na Švedskem je 84 let, toliko je tudi povprečna starost umrlih za Covid-19.

   Tako kot pri nas, tudi na Švedskem (vsaj med originalnimi Švedi) umirajo predvsem ljudje, ki so že nad povprečno življensko dobo.

  • Janez, hvala za ta vir. Zelo prav mi bo prišel.

   Je odličen primer javne manipulacije, to kar SAGE-u (v katerem večinoma (ali pa sploh ne) ni epidemiologov) očitajo profesionalni angleški zdravniški krogi. Hkrati je lep primer manipulacije, ki so si jo privoščile vse zahodne družbe z WHO vred (zavedno ali nezavedno):

   “As those included in the SIS study are in school, these figures will reflect the levels of infection without clear symptoms only (as symptomatic individuals should not be attending)”

   Kaj pozabi povedati SAGE-ovo poročilo? Da biti pozitiven na PCR testu še ne pomeni, da si okužen in še manj, da si kužen.

   Če si pozitiven, pa nimaš simptomov, je tvoja “kužnost” za magnitudne razrede manjša od tistih s simptomi. Torej statistično gledano že zaradi tega otroci (ki tipično ne zbolevajo oz. nimajo simptomov), ne morejo predstavljati primerljivega žarišča bolezni.

   “We cannot separate out the infection risk from behaviours and contacts within schools from the wider ‘end to end’ behaviours and contacts associated with school attendance but taking place outside the school. Currently, it is not possible to quantify the extent of transmission taking place specifically within schools from the SIS data.”

   Ja, za Boga svetega, zakaj so pa delali študijo, če ne morejo ničesar kvantificirati? Kakšna pa je potem vrednost te študije? Kakšna zanesljivost oz. podlaga za javne politike?

   Je še en lep primer natega “unsuspecting public”.

   Danes je dovolj, da rečeš, da imaš študijo, mogoče model, zraven je nekaj podpisov z dr. in to je za večino javnosti dovolj. Spomni se angleških Fergusson-ovih modelov Covid19, ki so bili podlaga za začetne ukrepe spomladi. Čista znanstvena katastrofa, ampak politično so pa oopravili svoje. Razen peščice epidemiologov, si nihče ni zares vzel časa, da bi preveril na kakšnih predpostavkah, relacijah so bili ti modeli sploh narejeni.

   In to postaja že vsesplošni vzorec – računalniški modeli prihodnjega razvoja postajajo podlaga za državne politike pa naj gre za Covid-19 ali “climate change”. Javnosti pokažeš lepe in enostavne grafe, in enostavno razlago, po možnosti računalniško simulacijo, vse skupaj podpreš z ustrezno medijsko propagando -in – voila, imaš lepo podlago za naslednjo masovno manipulacijo prebivalstva. Tistih par, ki zares vedo za kaj se gre, pa itak z lahkoto utišaš. Oz, jih niti ni treba ker tako ali tako nimajo možnosti enakovrednega dostopa do medijskega prostora.

   Janez, še enkrat , zelo koristno branje. za tiste, ki si vzamejo čas in vedo kaj berejo.

   • JAMA študija iz Forbesovega linka vam pa ni všeč? Kakorkoli (pa brez zamere): nimam nobene niti najmanjše osnove, da motivov, ki jih glede pandemije SARS-CoV-2 pripisujete drugim, ne bi pripisal tudi vam.

 2. Težko je razumeti tiste, ki še vedno verjamejo v učinkovitost ukrepov in slepo verjamejo raznoraznim dvomljivim študijam. Če tudi, je več kot očitno, da pri nas vsi ti ukrepi ne delujejo, oziroma delujejo v povsem drugi – negativni smeri. Slovenski zdravniki:
  Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Z ukrepi, ki smo jim jih naložili na ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije, jim škodimo. Dokazali smo, da smo z izolacijo zavrli njihov motorični in kognitivni razvoj, jim oslabili imunski sistem, jim povzročili psihične stiske in jim onemogočili pridobivanje znanja. Kot njihovi starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi in breme spopadanja z epidemijo prevzeti na svoja ramena. Omogočimo jim, da se vrnejo v šole. Takoj.
  https://slovenskizdravniki.si/strokovno-mnenje-o-izvajanju-posebnega-presejalnega-programa-sars-cov-2-v-viz/

  • Imam 4 otroke, od tega je eden zaradi Covid19 izgubil službo, eden ne more dokončati magisterija, 2 sta srednješolca. Eden ima status športnika, ki mu grozi, da bodo šla leta treningov v nič, oba sta izolirana od prijateljev v času, ko se formirajo življenska prijateljstva. V času ko začnes z izbiranjem življenskega partnerja,

   Kar se mene tiče raje riskiram Covid19, kot pa to privoščim svojim otrokom.

   Ne vem, če je ta analogija prava (ponavadi niso):

   Na Titaniku niso najprej reševali najbolj ogroženih, tistih z več kot 85 leti in še nekaj meseci življenja pred njimi, ampak tiste, ki zagotavljajo nadaljevanje vrste.

   Žene in otroke

   In v primeru Covid19 en velik del podjetniškega razreda, tistega, ki je najbolj pripravljen na tveganja, eden najbolj delavnih, tistega, ki v nemajhni meri poganja nacionalno ekonomijo. Od nje, od ekonomij, pa živimo.

   Neskončno imam rad svoje starše in svoje starejše sorodnike, moje ali ženine, ampak žrtvovati celo generacijo mladine je zelo huda stvar. Perverzija le-tega je v tem, da se bodo posledice pokazale šele kasneje.

%d bloggers like this: