Corman-Drosten recenzijsko poročilo v slovenščini

Za tiste, ki jim je bližje slovenščina, sploh pa za razumevanje medicinskih in mikrobioloških izrazov, podajam povezavo še na slovenski prevod recenzijskega poročila spornega Corman-Drosten et al (2020) članka, dostopnega strani slovenskizdravniki.si. Kot sem že objavil, skupina 22 znanstvenikov, med njimi tudi Kevin McKernan, dobitnik nagrade za patent, vezan na PCR test (Univerza Emory, vodja oddelka za medicinsko genomiko, ustanovitelj sekvencioniranja pri WIBR / MIT v človeškem genoma projektu, izumitelj SOLiD sekvence, nagrajen za patent vezan na PCR, izolacijo DNA in sekvencioniranje, ZDA), zaradi najmanj 10 velikih napak zahteva umik spornega Corman-Drosten et al (2020) članka, ki je ustoličil sporni način ugotavljanja okužb s Covid-19 prek PCR testiranja. Posledica ustoličene sporne metodologije je, da bi lahko bilo med 80% in 97% potrjenih okužb “lažno pozitivnih”.

Spodaj je uvod in navedenih 10 napak, celoten slovenski prevod Recenzijskega poročila pa najdete na omenjeni spletni strani.

Jedro spora je dejstvo, da so izumitelji RT-PCR testa, ki se na široko uporablja, objavili navodila, kako testirati za SARS-CoV-2, “ne da bi imeli na voljo virusni material”, če uporabimo njihove besede. Namesto tega navodila temeljijo na kitajski znanstvenikovi genetski sekvenci, objavljeni na internetu.

Članek z naslovom “Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time PCR” (Povezava do članka) je bil objavljen 24 ur po tem, ko je bil poslan v revijo Eurosurveillance, brez strokovne presoje (peer review). Naslov “članek Corman-Drosten” je dobil po obeh glavnih avtorjih, Christianu Drostenu in Victorju Cormanu. Prinaša navodila za Covid-19 diagnostični test, ki je bil sprejet kot standard za testiranje preko WHO in nenadoma razširjen in uporabljen po svetu.

Nemški znanstvenik Christian Drosten je sodeloval tudi pri odkritju SARS koronavirusa in razvil testiranje zanj leta 2003. Je vodja oddelka za virologijo na inštitutu Charite v Berlinu in vodja skupine znastvenikov v Evropi in Hong Kongu. Odzval se je takoj, ko so se pojavila poročila o primerih bolezni izven Wuhana decembra 2019. Članek je bil oddan 21. januarja 2020 in v reviji Eurosurveillance objavljen 23. januarja 2020 ter preko WHO takoj sprejet kot standard za mednarodno testiranje.

V srhljivih mesecih, ki so sledili, je prišlo do zapiranja držav (lockdown), ekonomskega kolapsa, zapiranja šol in splošne panike. Le peščica je bila seznanjena z veliko količino spornih dejstev v članku, ki je tragično pripomogel do testiranja, ki bi lahko prispevalo med 80 do 97 % lažno pozitivnih rezultatov.

Skupina dvaindvajsetih znanstvenikov je 30. novembra 2020 napisala pismo, v katerem so zahtevali, da se članek Corman-Drosten umakne, (Povezava do pisma) ob tem pa oddali poročilo, v katerem so podali mnenje o desetih kritičnih napakah, ki so jih poimenovali “fatalne”.

SEZNAM NAPAK V ČLANKU CORMAN-DROSTEN

 1. Za tako ekstremno visoko koncentracijo primer-jev v protokolu ni jasnega razloga. Opisane koncentracije vodijo v povečanje nespecifičnih vezav in v amplifikacije (pomnožitev) PCR produkta, zaradi česar je test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 2. Šest nedoločenih pozicij povzroči enormno variabilnost v primeru uporabe testa v laboratoriju v resničnem svetu; nejasen in nespecifičen opis v članku Corman-Drosten ni primeren za standardni operacijski protokol, zaradi česar je test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 3. S testom ni možno ločiti, ali gre za celoten virus ali fragmente virusa. Test zato ne more biti uporabljen za diagnostiko intaktnih (infektivnih) virusov in je neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa in neprimeren za sklepanje glede prisotnosti okužbe.
 4. Razlika 10 °C v temperaturi za približevanje Tm za par primer-jev (RdRp_SARSr_F in RdRp_SARSr_R) prav tako naredi test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 5. Velika napaka je opustitev navedbe, pri kateri Ct vrednosti je vzorec pozitiven oziroma negativen. Ct vrednost prav tako ni navedena v verzijah oddanih kasneje, zaradi česar je test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 6. PCR produkti na molekularnem nivoju niso bili validirani. To dejstvo naredi test neuporaben kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 7. PCR test ne vsebuje niti unikatne pozitivne kontrole za oceno njegove specifičnosti za SARS-CoV-2, niti ne negativne kontrole za izključitev prisotnosti drugih koronavirusov, zaradi česar je test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 8. Dizajn testa v članku Corman-Drosten je tako nejasen in napačen, da usmeri v številne različne smeri; nič ni standardizirano, prav tako ni standardiziranega operativnega postopka (SOP). To pod vprašaj postavi znanstveno vrednost testa in naredi test neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 9. Članek Corman-Drosten najverjetneje ni bil strokovno pregledan (peer reviewed), zaradi česar je neprimeren kot specifično diagnostično orodje za identifikacijo SARS-CoV-2 virusa.
 10. Našli smo hud konflikt interesov za (vsaj) štiri avtorje članka. Dva avtorja (Christian Drosten in Chantal Reusken) sta člana uredništva revije Eurosurveillance. Konflikt interesov je bil dodan 29. julija 2020, saj ni bil naveden v originalni verziji (še vedno ni naveden v PubMed verziji). Olfert Landt je CEO (generalni direktor) pri TIB-Molbiol, Marco Kaiser pa je nadzorni raziskovalec pri GenExpress in svetovalec za TIB-Molbiol. TIB-Molbiol je podjetje, ki je prvo proizvedlo PCR kits (Light Mix), ki temelji na protokolu objavljenem v članku Corman-Drosten in kot so povedali sami, so pričeli z distribucijo tega izdelka še preden je bil članek oddan v revijo [20]. Victor Corman in Christian Drosten delata tudi v laboratoriju za komercialno testiranje (Labor Berlin). Tam sta oba odgovorna za diagnostiko virusov [21], v podjetju pa se ukvarjajo tudi z RT-PCR testiranjem.

V luči ponovne analize protokola testa za identifikacijo SARS-CoV-2, opisanega v članku Corman-Drosten, smo našli številne napake in zmote, zaradi česar je SARS-CoV-2 PCR test neuporaben.

Celoten slovenski prevod Recenzijskega poročila

En odgovor

 1. To je super novica! Zdaj lahko vsi presežno umrli vstanejo od mrtvih (itak so pa umrli zaradi nedostopnosti zdravstvenih storitev, ne pa zaradi korone), vsi, ki so trenutno hospitalizirani, pa lahko grejo domov, saj jim v resnici nič ni. Tale pandemija korone je v resnici pandemija hipohondrov.

%d bloggers like this: