Evropski populisti – Trumpove mažoretke, ki so ostale brez pihalne godbe

Saša Vidmajer v Sobotni prilogi Dela – sočno in natančno v sredico.

Štiri leta so se skrivali v njegovi senci, opogumljal jih je v najtežjih trenutkih, dajal zavetje in ponujal prijateljsko oporo, ko je šlo za poglavitne cilje: razbijanje Evropske unije in konfliktne odnose z Brusljem in Berlinom, spodbujanje in negovanje strahov pred priseljevanjem, muslimani in islamom, legitimiziranje avtokratskega oprijema oblasti, normaliziranje političnih pojmov, kot so »ukradene volitve«, in demoniziranje »liberalnih medijev«. Trump je bil neformalni voditelj bizarne desne internacionale nacionalistov in suverenistov, njeni glavni evropski izpostavi sta režima na Madžarskem in Poljskem.

Poraz je udarec za stranke ekstremne desnice, ki niti niso tačas na oblasti, kot na primer Nacionalni zbor Marine Le Pen in Liga Mattea Salvinija, aktivno podporo izgubljata tudi vladi v Varšavi in Budimpešti. Čeprav odhajajoči predsednik ni nikoli vzpostavil resnih stikov s temi strankami in vladami, jih je odkrito podpiral in na neki način normaliziral, legitimiziral. Steve Bannon, eden najvplivnejših ljudi, ki so obdajali Trumpa, in njegov nekdanji vodilni strateg, se je sprehajal po evropskih prestolnicah in novačil nacionalpopulistične sile za projekt razgrajevanja Evropske unije. Pred lanskimi volitvami v evropski parlament si je vztrajno prizadeval za oblikovanje transverzalne povezave skrajno desnih strank.

Če so si nekateri na celini domišljali, da imajo tako rekoč neposredno zvezo z Belo hišo, se je mednarodni kontekst zanje spremenil. Recimo za madžarskega premiera Orbána, enega od Trumpovih najbolj odkritih privržencev, iz pragmatizma ga je podpiral od vsega začetka, lani je bil nagrajen s srečanjem v Ovalni pisarni. Če se spomnimo na razvpito Orbánovo izjavo letošnjega februarja v njegovem nagovoru naciji – »mislili smo, da je Evropa naša prihodnost; zdaj vemo, da smo mi prihodnost Evrope« –, v zdajšnjih mednarodnih okoliščinah zveni nekam votlo.

Globalne sile, Putinova Rusija, Bolsonarova Brazilija ali Erdoğanova Turčija, so v drugačnem položaju, mali akterji pa so se znašli na čistini. Srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki goji zamere do nekdanjega podpredsednika iz časa Obamove administracije, je brž potarnal, da bo z njim težko shajal. Janezu Janši je s čestitko zmagovalcu Donaldu Trumpu končno uspelo, da je pri nečem »prvi in edini«, kot se je posmehnil WSJ, premierova reakcija je sramotna in komična hkrati, očitno je prišla »iz trebuha« nekoga, ki ima težave še s čim, ne samo s hitrimi prsti.

Evropske populiste je letos potisnil na obrobje koronavirus, nekateri so izgubili tla pod nogami, saj za probleme v državi niso več mogli kriviti priseljencev in islama, zdravstvena kriza je strnila javno mnenje okrog državnih voditeljev. Negotovo je, kako bo vnaprej. In splača se več razmišljati o razlogih, ki so omogočili Trumpov mandat, in tudi o tem, da se utegne čez štiri leta pojaviti novi trump, mogoče bolj civiliziran, nevarnejši od sedanjega. Ta predsednik ni bil samo proizvod rasizma in seksizma, temveč tudi političnega establišmenta, ki ne zna več nagovoriti dejanskih frustracij ljudi.

Saša Vidmajer, Sobotna priloga Dela

9 responses

 1. Pred parimi leti sem vas poslušal v klopeh EF in vas zadnje čase redno spremljam, vendar me zadnje čase moti vaše nerazumno sovraštvo za predsednika Trumpa. Nisem nek ekstremni desničar in mi Trump nevelja za Boga, vendar sem vedno stvar poskušal opazovati objektivno in z vsemi facti na mizi, kar nam čudoviti splet omogoča – dokler se ne začnejo predvolilne cenzure in umaknitve raznih posnetkov iz socialnih omrežij… vam je to demokratsko? je to svoboda govora v demokraciji? pustimo zdaj to.

  Če nebi dodali nakoncu da je bil ta predsednik proizvod rasizma in seksizma, vam tega nebi pisal, tako pa…

  Nemorem prebrati argument rasizma in seksizma proti Trumpu brez nenadnega vrenja v glavi. Pred nekaj tedni sem iz radovednosti na google napisal ‘Trump racist moments’ in kasneje še ‘Biden racist moments’. Nevem, mogoče bi kaj podobnega morali poskusiti tudi vi? ker rezultat te preproste raziskave na svetovnem spletu najde VSE ‘rasistične’ izjave teh dveh oseb na enem kupu s posnetki tj. dokazi da je ta oseba to izrekla.

  Najbolj rasistično izjavo od Trumpa sem zasledil kot ‘A well educated black has a tramendous advantage over well educated white’ ali pa ‘look at my african-american over there’, ‘pocahontas’ – kar je, še najbolj, nesramen, ne rasističen komentar od vseh na youtube. Medtem ko je zanikal podporo ‘White supremacists’ in jih zmerjal najmanj 6-7x v preteklosti, vedno ko poskušaš posnetek o temu najti na youtube, ga žal težko, saj so podobni posnetki izbrisani ali pa jih algoritem ne vrže med prvih 30 zadetkov – sem ga retweetal; beri – jasno in glasno na posnetku I condemn white supremacist group – racism is evil!! in to ne enkrat, 6-7x, pa je še vedno bil glavni argument Bidna, da podpira white supremacists groups in pa da je rasist. (https://www.youtube.com/watch?v=9JmOSsv-KSg)

  Da se vrnemo k izjavam, bi zdaj prešel na izjave Joe Bidna naprimer : ‘Poor kids are just as bright and talented as white kids’, ‘Barack obama is the first bright and clean african american’, ‘Unlike the african-american community, latino community is incredible diverse community’, ‘you ain’t black if you don’t vote for me’, ‘I don’t want my kids to grow up in a racial jungle’ – na temo združenja temnopoltih in belih fakultet. itd. (https://www.youtube.com/watch?v=ifjzQxY-Jag) na žalost tudi tega posnetka ni med prvimi zadetki na youtube tudi če napišeš TOČNO ime posnetka, meče posnetke z 2000 ogledi pred tega z 800.000 ogledi, se vam zdi to ok? v imenu demokracije in svobodnega govora? Če zanikate manipulacije in cenzuriranje informacij v tej kampanji ameriških volitev, potem je nivo ignorance iz vaše strani močnejša od nivoja razuma.

  Naj dodam še Kamalo Harris (izbrana kot podpredsednica izključno zaradi spola in polti – ? inverse rasicm), katera je kot tožilka zaprla par tisoč večinoma temnopoltih najstnikov zaradi posedovanja marihuane, verjetno so nekateri še vedno v zaporu in se kasneje na vprašanje če je kadila marihuano le nasmehnila.

  Vprašanje rasizma, upam da smo vsaj poskušali rešiti, ker sankcije proti Mehiki, Kitajski in ostalim državam, pač nemoreš jemati pod rasizem. Če obsodijo temnopoltega moža za dokazan umor bele osebe, to pade pod rasizem? Ker v časih BLM pred volitvami mi ni več bilo jasno kaj vse je rasizem + čudno kako že od 3. novembra na zasledimo več objav o tej skupini? Tudi z financiranjem BLM skupine niste verjetno seznanjeni, preprosto – Blacklivesmatter.com – donate – opaziš ActBlue Charities – nadaljuješ z ActBlue Charities expanditures na google in opaziš zanimivost. Je to vse naključje al sem jst zmešan oziroma zagovornik teorije zarote?

  Lotimo se še seksizma, tudi Trump nima izjemne zgodovine – biti miljarder v US in imeti na voljo take lepotice kakor jih je lahko imel on, bi verjetno večina nas zagrabilo prepovedana jabolka. Njegov največji kiks je – grab her by the pussy izjava. Medtem ko je Joe Biden v enem popoldnevu na enem slikanju ovohal 5-10 žensk in še bolj bizarno – otrok!. Seveda tega posnetka sigurno še niste videli, naj vam pomagam (https://www.youtube.com/watch?v=KQ-YjGmpO4Q )

  Upam da si v svojem natrpanem urniku vzamete 15 minut in pregledate česarkoli še mogoče niste videli. Moj največji argument je – če imate na voljo samo Trumpa in Bidna, je na žalost Trump manj slab kandidat, in kdorkoli se stem ne strinja, je po mojem mnenju ingorantski.

  Lep pozdrav,

  bivši študent

  Jakob

  • »Gospodar lepotic«

   Med »…biti milijarder v US in imeti na voljo take lepotice kakor jih je lahko imel on ( Trump), bi verjetno večina nas zagrabilo prepovedana jabolka » in
   » … v enem popoldnevu na enem slikanju ovohal 5-10 žensk in še bolj bizarno – otrok!«

   Rasizem in seksizem sta vedno neločljivo povezana. Bivši študent sporoča, da bi zagrabil vlogo «mucograbeca«, milijarderja v US in šefa lepotic, ki so mu vedno na voljo, kajti ovohavanje je za amaterje. Zdaj vemo.

  • Jakob,

   me veseli, da so med mladimi tudi taki, ki mislijo s svojo glavo in se ne prepuščajo slepo glavnemu toku. Je pa ta pot po svoje težka. Kako že pravi Morpheus v Matriki:

   #This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill—the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill—you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes. Remember: all I’m offering is the truth. Nothing more.”

   …ponujam ti resnico, nič več kot to. V resnici ne bo življenje nič lažje. Ampak nekateri pač ne moremo živeti v laži.

   Bravo, Jakob.

   • Ločimo:

    1.mnenje,
    2.trditev in
    3.prepričanje

    1.Objavljeno – vključno s povzetkom članka in pripisom JPD k temu članku – so mnenja. Mnenja so subjektivni pogledi posameznika na določen pojav ali dogodek in so odvisna od njegove integritete; izobrazbe, spola, starosti, prepričanja, izkušenj, razpoloženja…

    Govoriti o »resnici« v območju izražanja mnenj, youtube spotov in filmskih citatov je iluzorno.

    2. Prepričanje je bolj eksaktno. Da se dokopljete do prepričanja morate o nekem dogodku ali pojavu s strokovno definiranega neodvisnega aspekta kar precej študirati in delati. Rezultat je neka smiselna, verodostojna oblika , ki dviga prvotno mnenje na nek višji nivo trditve, ki pa je kljub trudu še vedno izključno le vaša.

    3.Če trditev potrdi več strokovnjakov z empirično dokazanimi rezultati postane trditev prepričanje.
    _____________________________________________________________

    Ker me moti citiranje raznih splošno znanih oseb v angleščini naj na poti k »resnici« predložim trditev spoštovane Tamare Krivec, ki jo predstavi v diplomskem delu:« Donald Trump in stereotipi o Mehičanih.«

    Vir: http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/krivec-tamara.pdf

    Kot razumem diplomsko delo le-to postavlja trditev, da je Trump rasist.

 2. 1. Subjektivna mnenja novinarjev in medijev že nekaj časa krojijo večinsko razmišljanje javnosti in nič kolikokrat dejansko prikazujejo izkrivljeno ali pa samo delno, polovično stran zgodbe oziroma te ‘resnice’, v eno stran ali pa drugo (odvisno seveda od lastnika medijske hiše). Nevem, upam da je glede tega to jasno in potrjeno z omenjenimi ’empirični študiji’.

  Medtem, ko na temu youtubu, googlu in podobnih ‘neodvisnih’ straneh, lahko dejansko brskaš med informacijami katere so OBJEKTIVNA za razliko od prej omenjenih novinarjev in veljajo za neodvisne facte (obstaja tudi veliko BS na internetu, vendar facte nemoremo pač vzemati več samo takrat, ko to potrdi 24ur), ter potem sam prideš do nekega logičnega razumnega zaključka. Ponavljam, ko si seznanjen z obema stranema zgodbe.

  2. In žalosti me ravno to, Boris, da ima velika večina ljudstva PREPRIČANJE o določenih temah, njihov edini ali pa eden izmed glavnih virov informacij pa so tradicionalni mediji od katerih večinski delež informacij prihaja iz prej omenjenega subjektivnega mnenja novinarjev in medijev. Močno me žalosti tudi cenzuriranje, brisanje in označevanje informacij. Kje in kdaj mi živimo???Brisanje in algoritemsko nepojavljanje informacij na feedu, če te informacije niso v ‘skladu z politiko twitterja ali youtuba’, resno? In ogromno takih posnetkov negovori o vesoljcih ki živijo pod tlemi in ravni zemlji, temveč o razumnih, neizpodbitnih dejstvih ter informacijah katere lahko krojijo naše razmišljanje. Če prekrivamo določene informacije, smo objektivni? so lahko razmišljanja in mnenja javnosti objektivna?

  Glede diplomskega dela, ki predstavlja trditev da je Trump rasist, pa nebom zgubljal besed. 21 letna študentka FDVja, katera piše o Donaldu Trumpu za njeno diplomsko nalogo. 😂

  3. Ko smo že pri informacijah… Kakšne vse informacije smo dobivali od 24ur v zadnjem letu glede Covid-19 in koliko so se te informacije in napotki spreminjali skozi leto? Je lock-down učinkovit? Je Covid-19 res tako smrtonosen kot ga predstavljajo? ‘Tudi za mlade in povsem zdrave ljudi’. Je to ta vir informacij kateri je najbolj kredibilen?

  4. Kdor lahko nadzoruje kakšne informacije pridejo v glave javnosti, nadzoruje vse. Primer : SEVERNA KOREJA.

  LP

 3. @Jakob,
  mene pa zanima, če ste uspešno dokončali visokošolsko izobraževanje in kako so vas ocenili pri pravopisju in pismenosti?

  • Od vedno so mi bile ljubše številke. Če pa se vi namesto z argumenti, raje ukvarjate z vejicami, pa verjetno spadate med tiste katere nezanimajo dejstva, če niso v skladu z njihovimi prepričanji. Precej žalosten komentar, na nivoju glavnih komentatorjev pod novicami 24ur.com.

   Sicer pa dokončujem 3. letnik, opravil pa sem oba predmeta prof. Damijana, če ste se že vtaknili v ‘izobrazbo’ dokazljivo na papirju.

%d bloggers like this: