Zadnji poziv vladi k urgentnemu ukrepanju!

(po posvetovanju z zaskrbljenimi epidemiologi in zdravniki)

Slovenija in vsi njeni državljani in državljanke smo v izredno resnem položaju. Sistem javnega zdravstva preprosto ne zmore več v celoti pomagati vsem, ki so pomoči potrebni.

Mnogi verodostojni podatki kažejo, da drugi val ne upada, ampak doživljamo fazo kontinuirane prisotnosti virusa, ki se najhitreje širi v manjših in večjih žariščih, kot so družine in delovne organizacije, še posebej zaskrbljujoče pa, da tudi v domovih za starejše občane in bolnišnicah. Zadnje številke znova kažejo 26% pozitivnih med vsemi testiranimi. Če upoštevamo dejstvo, da je bil način testiranja pred kratkim bistevno spremenjen, saj se testirajo le še starejši od 60 let in zdravstveno osebje, so številke v resnici še višje.

Podatki kažejo, da bo okoli 5 odstotkov vseh pozitivnih – torej realno višjih številk od testiranih! – v sedmih do desetih dneh končalo v bolnišnici, med pol odstotka in enim odstotkom pa na intenzivni negi. Če se epidemija ne umiri, bo po podatkih Inštituta Jožef Štefan decembra v bolnišnicah 3,400 pacientov, na intenzivni negi pa 800. Takšnih kapacitet Slovenija nima!

Kje smo? Epidemiologi ne morejo več spremljati vseh primerov, saj so svoje delo in kapacitete povečali za dvajsetkrat! Laboratoriji so vse svoje zmogljivosti testiranj povečali za štirikrat – in so na robu fizičnih zmogljivosti! Bolnišnice so svoje zmogljivosti povečale za nekajkrat, vse do 1,000 in nekaj več – in ne zmorejo več. Za njimi ni več nikogar! Zato se prav med slednjimi vrstijo klici na pomoč, predlogi o premeščanju bolnikov v tujino in zaprosila za mednarodno pomoč.

Vsi skupaj smo pozivali in upali na streznitev pri komuniciranju, povečanje zmogljivosti, večjo vključitev stroke in večjo sočutnost ter posluh za skrb ljudi, a je vlada pod vodstvom SDS ravnala ravno nasprotno: po vzoru ZDA hvali lastne ukrepe, zavrača stroko, vso krivdo prevaljuje le na druge in zanemarja resnost položaja.

Vlado ponovno pozivam k urgentnemu ukrepanju, k odgovornejšemu spopadu z epidemijo, pri čemer naj vsaj tokrat v ospredje postavi skrb za državljanke in državljane.

Vsem državljankam in državljanom se zahvaljujem za solidarno in odgovorno ravnanje. Ostanite zdravi.

Jože Damijan

6 responses

 1. Ravno zdaj poslušam, da smo vrh dosegli. Od zdaj naprej upam, da se jaz (google doktor Milan) in ne samo jaz motim in da so ukrepi res prijeli, ter da je R manjši od 1.

  Zgodovina (in pametnejše glave kot je moja) so neusmiljene – drugi val je najbolj smrtonosen, trajal bo vse do marca 2021 https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/1918-commemoration/three-waves.htm, en val nas čaka še jeseni 2021.

  Osebno mislim, da bo cepivo na voljo že decembra. Cepile se bodo ogrožene skupine in strukture, ki so pomembne za delovanje države (zdravstveno/negovalno osebje, policija, vojska, civilna zaščita).

  Hočem povedat, ne verjamem, da so ukrepi prijeli v 14 dneh.

 2. Razpad zdravstvenega sistem, razpad ekonomije oz. podjetništva, razpad šolstva, razpad družbenih vrednot …, vse v imenu boja proti pandemiji. Slika pandemije pa še vedno alarmantna in še »zadnji« poziv vladi k urgentnemu ukrepanju?!
  Se kdo vpraša, do kdaj? Kje je meja tem ukrepom, bo cepivo res rešilo vse te probleme in 85 letniki ne bodo več umirali? Za tiste, ki jih zanima znanost in ne zgolj številke:

  • Bravo Ivan!

   Pred kratkim sem govoril s sestro, ki je bila splošna zdravnica z veliko dela na terenu (Dolenjska). Govorila mi je o svojem pogovoru s policisti, ki poročajo o izjemno povečanem družinskem nasilju in poskusih samomorov. Ljudje, ki so celo življenje delali ko idioti, da so ustvarili svoja mala podjetja sedaj izgubljajo vse.

   Ste pogledali Covid-19 sledilnik? Dve tretjini umrlih je nad 85 let!!!. Povprečna življenjska doba v Sloveniji pa je nekaj nad 82 let. Umrlih pod 75 let je zanemarljivo.

   Kaj to pomeni? Da smo s tem ko smo povečali za kakšen mesec ali leto ljudem, ki so nad povprečno življensko dobo, ubili 40 in 50 letnike na vrhuncu svoje delovne dobe. Da uničenih perspektiv mladine v prihodnjih desetletjih niti ne omenjam.

   Pa ne samo to. Z lockdown-om ubijamo predvsem starostnike. Glej spodaj odličen članek v Times of Israel:

   https://www.timesofisrael.com/lockdown-accelerating-aging-causes-deterioration-that-can-kill-geriatrician/

   Ali kot je lepo povedal eden izmed starejših v omenjenem članku:

   ‘If I want to die because I hugged my grandchild that’s my choice. I’d rather die from having been hugged than die alone.’”

 3. Število dnevnih smrtnih primerov zaradi Covid-19 brez konteksta skupnega števila dnevnih smrti je zelo pomanjkljiv in zavajajoč podatek.
  Ali je v teh kriznih časih tako težko objaviti tako ključen podatek?

  • Tako ali tako bi morali opraviti obdukcijo, da se nedvomno ugotovi vzrok smrti. Me orav zanima ali jo in kakšni so rezultati.

   Če drži podatek ameriškega CDC ,je umrlih zaradi Covid-19 samo 6% (beri:šest). Če k temu damo pregovorno nezanesljivost (zaradi prvelike občutljivosti) PCR testov , nam pade tako statistika okuženih kot tudi statistika smrti.

%d bloggers like this: