Matematična dinamika širjenja koronavirusa

Zelo zanimive so matematične značilnosti širjenja koronavirusa. Gre za eksponentno rast števila (ugotovljenih) okuženih v prvih 10-15 dnevih – z dnevno stopnjo rasti 33%! Število ugotovljenih okuženih se podvoji v prej kot 3 dneh. Nato se dinamika rasti upočasni.*

Vendar ne sama po sebi, pač pa zaradi zaščitnih ukrepov. Pri katerih pa je daleč najbolj učinkovit ukrep popolna karantena. Če zapreš dotoke virusa in zapreš žarišča, se virus ne more širiti naprej in izveni. Hkrati pa medicinske ustanove lažje tehnično in kadrovsko obvladajo situacijo in obolele. Velja si prebrati razumno in znanstveno podloženo razlago epidemiologa Igorja Rudana.

* Naj vas linearna črta v zgornji sliki ne zavede, leva os je namreč v logaritemski obliki, kar eksponentno funkcijo spremeni v linearno.

2 responses

 1. Spoštovani,

  opozoril bi, da funkcija ne opisuje dinamike širjenja virusa, pač pa dinamiko povečevanja števila ugotovljenih okužb. Na drugi strani število testiranj narašča z dnevno stopnjo rasti 25% – pri nas tako že od 2.3. Iz tega sledi neprijetna resnica, da se število ugotovljenih okuženih povečuje hitreje (podvoji se vsake 3 dni) kot število testiranih (podvoji se vsake 4 dni), delež pozitivnih okuženih torej narašča in je v pri nas včeraj dosegel malo manj kot 1.9%.

  Število testiranj bo naraščalo do zasičenja razpoložljivosti testiranja, po tem se bo povečeval le še delež pozitivnih. V Lombardiji je pozitiven vsak četrti testirani. http://www.salute.gov.it/imgs/C_17_pagineAree_5351_2_file.pdf

  Ali bi bili naši ukrepi kaj drugačni, če bi šlo za biološko orožje s povsem enakimi značilnostmi in vplivom na zdravje?
  Ali bi naši ukrepi bili kaj bolj odločni in proaktivni, če politikom ne bi bilo treba vsakih nekaj let zbirati glasove na volitvah?
  Kolikšna bi bila ekonomska škoda, če bi se novi koronavirus slučajno zasidral v človeštvo in se vračal vsako sezono?

%d bloggers like this: