Koronavirus kot izziv za spremembo fiskalnih politik EU

Drago Babič

Epidemija koronavirusa Covid-19 (KV) je zajela tudi Evropo, in to ni več samo problem geografsko in miselno oddaljene Kitajske. Lahko govorimo o pandemiji, ki bo oziroma je že zajela cel svet. Je samo še vprašanje tedna ali 10 dni, ko bo pandemija razglašena tudi za ostale evropske države.

V naši bližini je najhuje v Italiji, ostale evropske države ji z zamikom sledijo. Če si malo podrobneje ogledamo situacijo pri sosedih, so ugotovitve, ki jih podajam v nadaljevanju, zaskrbljujoče:

  • hitrost širjenja virusa je logaritemska, kar je dobro pojasnjeno v prejšnjem prispevku. Samo včeraj je bilo v Italiji prijavljenih 1,800 novih obolenj, danes 1,000, okuženih je že preko 10,000 bolnikov. Tako hitrega naraščanja pacientov zdravstveni sistem ne obvladuje več.
  • zaradi slabe organiziranosti zdravstvenega sistema in pomanjkljive preventive, so bolnice prepolne, zaradi obolevanja zdravstvenega osebja se kapacitete še zmanjšujejo. Lahko govorimo o kolapsu zdravstvenega sistema, kar ima za posledico porast negativnih izidov zdravljenja.
  • smrtnost virusa je (v tej začetni fazi) bistveno večja, kot je bila na Kitajskem. Če pri izračunih upoštevamo samo končne izide, to je razmerje med smrtmi in seštevkom ozdravljenih in umrlih oseb, je na Kitajskem smrtnost KV 5%, v Italiji dosedaj ob 631 umrlih celo 39%, (vendar bo ta odstotek močno upadel do konca pandemije, resne študije, ki spremljajo umrljivost skozi celo obdobje, namreč kažejo, da je smrtnost koronavirusa (merjena kot število umrlih glede na število vseh okuženih) med 0.5 in 1%).
  • KV je nevaren predvsem starejši populaciji. Medtem ko mladi do 50 leta ta virus prebolijo podobno kot gripo, smrtnost pri starostnikih hitro narašča in je 100 krat višja kot pri mlajših. Upoštevaje cel svet, predvsem Kitajsko, je smrtnost starejših oseb nad 80 let 22%, v Italiji (za katero smrtnost glede na starost nimam podatka), je že skupna smrtnost (do sedaj) skoraj dvakrat višja.
  • zaradi hitrega širjenja KV in neobvladovanja situacije v zdravstvu, je italijanska vlada proglasila izredne razmere, predvsem z omejevanjem gibanja prebivalstva v celotni državi. To bo imelo hude politične in ekonomske posledice.
  • ker je proglašena najostrejša karantena v severni Italiji, ki je gospodarsko središče države, bo po nekaterih ocenah italijanski BDP letos padel za nekaj %. Če ji pri obvladovanju ekonomskih posledic epidemije ne bo priskočila na pomoč cela EU, lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo v Italiji izredne politične razmere, v katerih bo vse mogoče. Najverjetneje vzpon Salvinija in radikalizacija populističnih tendenc, Italexit ni izključen.

Tako podrobno opisovanje situacije v Italiji je potrebno, ker se KV pospešeno širi po celi Evropi in lahko predstavlja splošni scenarij za večino evropskih držav. V Španiji je samo danes obolelo novih 464 oseb, v Franciji 372. Tempo rasti obolelih je podoben kot v Italiji, torej bodo v kratkem na preizkušnji vsi evropski zdravstveni sistemi. Samo upamo lahko, da bodo to preizkušnjo bolje prestali, kot jo italijanski.

O ekonomskih posledicah pandemije KV je bilo kar nekaj že napisanega, tudi na tem blogu, v Evropi bo gospodarska rast upadla za najmanj 0,5%. To bo pomenilo velik izziv za vodstvo EU, ki se po svoji stari navadi le obotavljivo loteva obvladovanja skupnih zadev, kar pandemija KV nedvomno je. Razmere bodo zahtevale aktivacijo finančnih rezerv, ki si jih je evropski finančni sistem ustvaril po finančni krizi leta 2008, vprašanje bo, koliko bomo pri tem solidarni do najbolj prizadetih, predvsem Italije.

Če smo optimisti, bodo razna fiskalna in Maastrichtska pravila porinjena na stranski tir, po vsej verjetnosti bo tiskarna v ECB delala s polno paro. Mogoče bo novi skupni sovražnik v obliki KV le vzbudil evropsko solidarnost in priklical belega konja, ki bo pregnal jezdece apokalipse in nas tako ponovno povezal.

O črnem scenariju pa je bolje, da ne razmišljamo.

%d bloggers like this: