Strokovnost in zakonitost slovenske bančne sanacije v prometni analogiji

Boris Jazbec

Tistim, ki jih bega strokovna pravno-finančna latovščina okrog postopkov sanacije bančne luknje, bo bolj razumljiva ponazoritev strokovnosti in zakonitosti postopkov bančne sanacije s spodnjo prometno analogijo.

Lepega pomladnega dne se odpeljete po avtocesti proti morju. Vozite umirjeno 100km/uro, ko vas pri Divači – z utripajočimi opozorilnimi signali – policijsko vozilo izloči na odstavni pas. Verjamete, da gre za rutinsko kontrolo in z mirno vestjo odprete okno, ko vas osupne vprašanje prometnika, zakaj ste divjali po avtocesti s hitrostjo 150 km/uro.

Na vaš protest vam razloži, da veljajo nova pravila ugotavljanja hitrosti po novi metodologiji, o kateri kljub prebiranju novih zakonov še nič ne veste.

Po novem sme policija presojati čez prst in brez radarskih meritev, kako hitro vozite.

Tudi policaju, ko je vozil za vami, se je zdelo, da vozite 100 km/uro ampak, ko vas je prehiteval, je na svojem števcu opazil, da mora voziti 150 km/uro, da vas prehiti. Tako je sklepal, da tudi vi vozite 150 km/h.

Osupli pričnete razlagati, kateri zakoni in predpisi predpisujejo postopek za ugotavljanje prekoračitve hitrosti. Prometnik ostane mrtvo hladen in vam pove, da to ne velja več, ker oni zdaj uporabljajo novo vsesplošno priznano metodologijo, ki jo Evropa že na veliko uporablja in priporoča.

Ko nergate, da tega ni v naši – slovenski – zakonodaji, vas prometnik pobije z izjavo, da če še ni pa še bo, saj je priporočila EU treba dosledno upoštevati.

Poskusite še zadnjič:”Ampak, saj je cela kolona, v kateri sem bil, vozila z isto hitrostjo, a ustavili ste samo mene?

Odgovor je bil lakoničen:”Smo opazili. Ampak tisto so bili tujci. Za njih naša pravila ne veljajo.

Ko se že vdate in sežete po denarnici z vprašanjem:

Kolikšna je kazen?”, vas spet preseneti odgovor prometnika:

Zaplemba vozila. Takoj, na licu mesta. S kolegom vas bova zapeljala do najbližjega izhoda iz avtoceste.

Vi:”Odločbe o prekršku in zaplembi vozila mi niste dali. Veste, pritožil se bom!

Prometnik: “Tudi odločb nam po novi metodologiji ni treba več pisati, niti pojasnjevati. Aja, pa pritožiti se ne smete. Nikamor!

Opisano se je leta 2013 zgodilo zares. Ne sicer na cesti, ampak v “sanaciji domačega bančnega sistema”.

________

Opomba: Sicer v Sloveniji načeloma veljajo le zakoni, metode in metodologije, ki jih je sprejel ali ratificiral DZ Republike Slovenije v zakonodajnem postopku in ne metodologije, ki jih objavlja na svojih internih spletnih straneh BS.

3 responses

  1. Bravo, odlična prispodoba. Lahko razumejo celo otroci v vrtcu (razen visoko izobraženih Jazbeca, Čuferja in Alenčice). Pravno gledano pa je bila zadeva točno takšna.
    LP
    Matjaž

  2. Seveda Jazbec, Čufar in Alenčica dobro razumejo.

    Igrali so vlogo policaja!

%d bloggers like this: