Zakaj je Janko Veber glasoval proti zakonu o drugem tiru

Težko kaj dodam k temu, kar je napisal Janko Veber v obrazložitev svojega glasu proti zakonu o drugem tiru (no, bom jutri dodal v posebnem zapisu):

GLASOVAL SEM PROTI ZAKONU O DRUGEM TIRU

Poseben zakon za 27 km proge ni potreben.

Gradimo lahko brez posebnega zakona, enako kot druge železnice pri nas do sedaj.

Projekt je treba racionalizirati in graditi brez Madžarske.

Podjetje 2TDK je obvod za podmizno prodajo naše najbolj dobičkonosne železniške infrastrukture tujcem.

LJUDEM MORAMO POVEDATI KAJ JE NAROBE PRI DRUGEM TIRU

Narobe je, da Madžari za 200 mio evrov dobijo v last drugi tir, ki je naša najbolj strateška železniška infrastruktura.

Narobe je, da bodo na koncu dobili še denar obračunan od amortizacije v podjetju 2TDK, torej še za en dodaten 2.tir.

Narobe je, da se vrednost deleža tuje države v 2TDK, ne oceni.

Narobe je, da so bili Madžari izbrani na skrivaj, brez javnega in transparentnega postopka.

Narobe je, da niso znani ne finančni ne logistični in ne drugi aspekti lastništva Madžarske v 2TDK.

Narobe je, da se z Madžari pogaja o vplivu na komercialne aktivnosti v Luki Koper in s tem njeno poslovno neodvisnost ter status odprte luke.

Narobe je, da bodo Madžari prednostno izvajali gradbena dela in s tem nekonkurenčno dobivali posle na račun naših davkoplačevalcev.

Narobe je, da se je na evropska sredstva prijavilo podjetje 2TDK in ne država, kljub referendumu in nejasnim posledicam.

Narobe je, da trenutno 2TDK sploh še ni investitor in brez zakona nima pravne podlage za prijave na evropska sredstva.

Narobe je, da se 2.tir ne gradi brez posebnega zakona in brez posebnega podjetja 2TDK, enako kot vse druge železnice v državi do sedaj.

Narobe je, da se ne upošteva mnenja KPK in Računskega sodišča glede zakona o 2.tiru.

Narobe je, da državni SDH ki ga vodi Lidia Glavina, za 90.000 evrov naroča študije iz javnih podatkov, kaj vse je narobe v Luki Koper, da se pridobijo razlogi za zamenjavo vodstva Luke Koper.

Narobe je, da se revizije delajo le v Luki Koper, ki je trn v peti vladi, ne pa tudi v NLB, DUTB, Telekomu, ELES-u in DRI.

Narobe je, da se menjuje uprava Luke Koper zato, ker nasprotuje spornem načinu financiranja gradnje 2. tira.

Narobe je, da se v Luki Koper kadruje ljudi, ki ne izpolnjujejo osnovnih pogojev za mesto, samo da se odstrani vodstvo, ki nasprotuje načinu gradnje 2.tira.

Narobe je, da se v nadzorni svet Luke Koper daje ljudi, ki so povezani s SŽ, samo da se dobi podpornike za zamenjavo vodstva Luke Koper. Ti posamezniki niso neodvisni člani nadzornega sveta Luke Koper.

Narobe je, da se prireja kadrovske postopke v SDH, da se dobi nadzornike Luke Koper, za katere se vnaprej ve kakšno stališče imajo do vodstva Luke Koper ali da so kot odvetniki že delali za SDH, ELES, ministrstva in DUTB. Tudi ti posamezniki niso neodvisni člani nadzornega sveta Luke Koper.

Narobe je, da se ne upošteva mnenja zaposlenih v Luki Koper.

Narobe je, da se politično in kadrovsko trguje za podporo spornemu zakonu gradnje drugega tira med vlado in koprskim županom.

Narobe je, da se ne poišče širokega konsenza, najmanj pa sporazuma med SŽ in Luko Koper, kako zgraditi 2. tir.

Vir: Janko Veber

One response

  1. Nič nimam proti sodelovanju z Madžari. Ampak ta finančna konstrukcija je brez ekonomskega in strateškega smisla, izgleda kot korupcija brez primere, bojim pa se celo, da gre veleizdajo strateških interesov države.

    Kar me čudi in kar kaže na progresiven proces propadanja slovenske države je ta neizmerna primitivnost te konstrukcije. Ti tipi niti krasti ne znajo, kaj šele izvesti kak bolj kreativen deal z Madžarsko (kar v svetovni politiki ni sicer nič neobičajnega). Včasih vidimo povsod neke neizmerno zvite zarote, ampak glede na to kar sem videl, čiste nesposobnosti in primitivizma v politiki nikoli ne moreš dovolj preceniti. Na koncu se to vedno kaže v kvaliteti operative.

    Ne bi se čudil, če bo kakšna od kasnejših vlad Cerar-ja in kompanijo za to posadila pred sodišče ( no , ne bi se čudil niti če jih ne bi).

%d bloggers like this: