Si lahko Janša privošči, da ne zbere 40,000 podpisov?

Odgovor na to vprašanje se zdi trivialen: če Janša zgreši to znamko, je to znak, da njegov vpliv na mobilizacijo lastne baze usiha. In da je pač preteklost.

Vendar ima odgovor lahko tudi bolj kompleksne korenine. Šibka aktivnost v prvih tednih glede zbiranja podpisov je nakazovala, da so Janševi dali načelno podporo referendumu s figo v žepu. Špekulacije o tem, zakaj, so različne. Referenduma si Janševi niso zares želeli, ker bi s tem bodisi ogrozili posle, ki si jih pri drugem tiru obetajo družinska podjetja Janševega prijatelja Viktorja Orbana bodisi zato, ker so dogovorjeni z vlado glede skorajšnjega oblikovanja holdinga med “Janševimi” Slovenskimi železnicami in Luko Koper (direktor SŽ Dušan Mes vztrajno sestankuje in lobira v to smer tako pri Cerarju kot pri Janši in “prenaša pošto” med obema).

Vendar se meni zdijo te špekulacije, čeprav temeljijo na dejstvih, dokaj šibke. Niso “racionalne” (racionalne seveda v smislu preferenc politika in ne objektivno oziroma družbeno racionalne). Prvič, vsak opozicijski politik bi si želel navrtati koalicijsko vlado, tako da ji zakuha neroden referendum, ki se razvije v glasovanje o zaupnici vladi. In drugič, čeprav so Janševi fantje glede prihodkov od gradnje 2. tira že sedaj “pri koritu” (na DRI in na ŽGP), bo korito veliko večje, če bo Janševa stranka na oblasti. Kontrolirati milijardno investicijo in izbore na razpisih je najslajša zadeva za stranko na oblasti. Nekaj sto mio evrov lahko ponikne v “prave” žepe.

No, zato verjamem, da bo Janševim uspelo doseči znamko 40,000 podpisov. Nenadni porast SDS-ovih stojnic po mestih širom Slovenije kaže natanko v to smer. In če bi bil Cerar, bi imel pripravljen ne samo Plan B, pač pa tudi Plan C. Prvega za 2. tir, drugega za politično preživetje. Ampak ker je Cerar tako zagledan v svojo veličino, bo seveda postal lahek plen starega mačka.

* Update: for the record: mesec in pol nazaj je bil Cerar z moje (naše) strani opozorjen na to, kaj se mu bo zgodilo, vendar je bil njegov odziv ohol in aroganten, enako pred dvema tednoma na sestanku. Kronologija osebnih in javnih pozivov:

%d bloggers like this: