Kult trga med konzervativci … ad absurdum

Letos spomladi najbrž niste spremljali razgrete razprave v ZDA glede tega, ali naj podaljšajo licenco Ex-Im banki – instituciji, ki podobno kot naša SID banka (Hermes v Nemčiji, Coface v Franciji itd.) daje posojila za izvozne posle, zavaruje izvozne posle proti različnim rizikom in daje garancije. V ZDA so podaljšanju licence Ex-Im banki nasprotovali predvsem republikanci, ki imajo večino v Congresu. In njihovi argumenti? Ha! Prvi je bil, da Ex-Im banka “pomaga” samo velikim korporacijam, ki take “pomoči” ne potrebujejo. Drugi, kronski “argument” pa je bil, da je Ex-Im banka nepotrebna in da lahko podjetja podobne storitve dobijo pri zavarovalnicah na trgu.

Seveda takšnih storitev ne morejo dobiti na trgu ali pa ne po primerni ceni. Tuji kupci, predvsem pri velikih projektih denimo v energetiki, transportu itd., od dobavitelja zahtevajo garancije. Na drugi strani pa dobavitelji oziroma izvajalci pri velikih projektih v tujini želijo zavarovati svoje premoženje in poslovne prihodke iz tega naslova ter se zavarovati proti političnim in drugim nekomercialnim rizikom. Poslovne banke zaradi večje tveganosti nerade financirajo takšne projekte ali pa po ustrezno višjih premijah. Izvozne banke so tako namenjene spodbujanju izvoznih in investicijskih poslov domačih podjetij v tujini. Ali po domače rečeno, gre za posredno subvencioniranje izvoza.

To pa je, brrrr, v nasprotju s sveto tržno logiko, mar ne?

No, za ameriške republikance, ki častijo trg skoraj bolj od Boga, to vsekakor je. Heritage Foundation (via Financial Times):

“Proponents have spent tens of millions of dollars to save this slush fund for corporate welfare. And they failed,” said Dan Holler, spokesman for Heritage Action for America, a conservative policy organisation.

Konzervativci v Congresu so ostali gluhi na argumente, da bodo zaradi tega ameriški izvozniki tehnološke opreme prizadeti, da se bo izvoz zmanjšal in da bodo ameriška podjetja morala prenesti proizvodnjo v tujino. In zgodilo se je natanko to. Ex-Im banka je s 30. junijem po 81 letih delovanja zaprla vrata. Prvi negativni učinki pa se že kažejo. General Electrics je bil primoran del proizvodnje, namenjene dobavam za evropski in azijski trg, in s tem tudi 500 delovnih mest, prenesti v Francijo, Madžarsko in Kitajsko. S tem se bo namreč kvalificiral za izvozna zavarovanja in finaciranje s strani Coface, francoske izvozne banke…

One response

  1. Izvozniki ocitno niso med financerji Republikancev. Zdi se mi, da gre za se eno vrsto metanja polen pod noge ala vladni shut-down. A najbrz to ne bo trajalo v nedogled, vsaj kar se te banke tice, bodo pa prej ali slej izvedli kaj novega.

    Republikanska baza, to so v glavnem “tea baggerji” in podobni, so ze tako nori, da jih v glavnem graja ze tamkajsnji poslovni tisk in se jih vse bolj boji, ker so tako podivjani, da ze skodijo gospodarstvu. Republikanci pa jim strezejo, ker rabijo glasove teh norcev, drugih imajo premalo.

    Republikanci kot stranka striktno korporativnih interesov namrec ne morejo dobiti “normalnih” glasov, ekonomsko pismenih in “normalnih”, racionalnih volivcev, zato so prisiljeni mobilizirati najmanj artikulirane, prestrasene in nore dele tamkajsnje populacije. To pa zdaj malce ironicno in komicno, poslu vse bolj skodi. Hud deadlock.

%d bloggers like this: