Enostransko navdušenje nad Merklovo je kratkovidno

Današnje Finance vehementno napovedujejo V nedeljo Slovenija navija za Angelo Merkel, kar je zelo pogumna poteza. Hkrati pa posledica, hm, kako naj rečem, izrazite kratkovidnosti. Namreč, če Merklova simbolizira nemško trmasto vztrajanje pri varčevanju kot izhodu iz krize, nam (Sloveniji, slovenskemu gospodarstvu) ponovna izvolitev Merklove kot voditeljice CDU nikakor ne more iti v prid. V sedanji situaciji namreč politika varčevanja, ki jo diktira Merklova, vodi samo v poglabljanje recesije oziroma v deflacijsko depresijo. Kar omejuje nemški izvoz, omejuje nemško gospodarsko rast in s tem seveda omejuje tudi slovenski izvoz, ki je 30-odstotno odvisen od Nemčije. Za razumevanje tega dejstva ni potrebno biti jedrski fizik. Za Slovenijo je koristna tista strategija, ki jo čim hitreje potegne iz recesije. To pa, na žalost, ni politika Merklove.

Za razumevanje, zakaj Nemčija ne more izvažati in rasti, če ostalim omejuje trošenje, si preberite v članku Je bil evro koristen ali le spodleteli (politični) eksperiment?. Za razumevanje, zakaj je politika varčevanja pogubna v evro območju, pa si preberite članek Zakaj je varčevanje v asimetrični monetarni uniji obsojeno na propad.

One response

  1. Ne glede na to, da bo, kakor zdaj kaže, v nedeljo izvoljena ravno Merklova, bi morali 30% odvisnost od Nemčije zmanjšati. Dr. Andrej Vizjak, partner za svetovanje PWC, je včeraj v Odmevih poudaril ravno to. Čeprav obenem pravi, da Gorenje izvaža v Avstralijo in to ni stvar države. Toda vendarle, Kakšna bi morala biti makroekonomska politika, da bi podjetjem pri tem pomagala?

%d bloggers like this: