Argentina v delni bankrot?

Argentina je veljala za zelo uspešen model saniranja finančne krize, ki ga je izvedla s kombinacijo ukrepov devalvacije valute in enostranskega prenehanja odplačevanja dolgov do tujine (glej več o tem v mojem zapisu iz junija). Leta 2005 so največji upniki, ki so imeli v lasti 76 % argentinskega zunanjega dolga, pristali na haircut v višini 65% do 76% ter na podaljšan rok odplačila. Upniki preostalih 24% terjatev pa Argentino še vedno tožijo pred mednarodnimi sodišči. Ameriško zvezno sodišče v New Yorku je prejšnji teden odločilo, da je Argentina dolžna nekaterim upnikom poplačati stare dolgove. Po poročanju STA naj bi bonitetna agencija Fitch zaradi te odločitve ameriškega sodišča znižala oceno dolgoročnega dolga Argentine kar za pet stopenj.

Bonitetna hiša Fitch je v torek znižala oceno dolgoročnega dolga Argentine, in sicer za pet stopenj z B na CC. S tem je agencija bonitetno oceno južnoameriške države potisnila globoko v območje ničvrednosti. V Fitchu so pojasnili, da zaradi odločitve ameriškega sodišča, da mora država poravnati svoje stare dolgove, pričakujejo njen delni bankrot.

Ameriško zvezno sodišče v New Yorku oz. njegov sodnik Thomas Griesa je minuli teden odločil, da je Argentina dolžna do 15. decembra nekaterim vlagateljem v njene obveznice povrniti 1,3 milijarde dolarjev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

S tem se je sodišče postavilo na stran vlagateljev, ki niso želeli pristati na prestrukturiranje argentinskega dolga, do katerega je prišlo, potem ko se je država leta 2002 znašla na robu insolventnosti. Tedaj so bili v Buenos Airesu sicer prisiljeni zaprositi za mednarodno posojilo.

V primeru, da bo država prisiljena poplačati te vlagatelje, bi se lahko zgodilo, da bodo takojšnje poplačilo zahtevali tudi drugi investitorji, ki imajo skupaj v rokah za 11 milijard dolarjev argentinskih državnih dolžniških vrednostnih papirjev.

Vir: STA

%d bloggers like this: