Tragedija Bakhmuta

Ukrajinski general Krivonos: “Mesoreznica. Rusi so vanjo poslali plačane kriminalce in neozdravljivo bolne, mi pa naše najboljše vojake.”

Bakhmut bo najbrž šel v zgodovino kot največja vojaška napaka ukrajinskega vodstva. Ukrajinski Stalingrad. Za obrambo strateško (menda) nepomembnega mesta je vodstvo žrtvovale najbolj izurjene vojaške enote. Ukrajinsko vodstvo je s tem ogrozilo tako dolgo napovedovano kontra-ofenzivo (v kateri naj bi 35,000 ukrajinskih vojakov poskušalo prebiti 1,000 kilometrov dolgo utrjeno frontno linijo, ki jo brani 140,000 ruskih vojakov z letalsko in raketno podporo). S katerimi vojaki, bo ukrajinsko vodstvo naredilo ta preboj, če pa je svoje najbolj izurjene vojake pustilo umreti v klavnici v Bakhmutu?

In ukrajinski predsednik ne kaže želje, da bi z umikom rešil življenja še preostalih nekaj sto ukrajinskih vojakov, ki so preživeli to klavnico do sedaj. Menda zahteva, da vzdržujejo odpor v mestu vsaj do 9. maja, da Rusija te zmage ne bi mogla izkoristiti v promocijske namene ob mednarodnem dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom.

To spominja na poliranje imidža podjetja do zadnjega dneva, preden gre v stečaj.

En odgovor

  1. Objava gornjega videa že nakazuje, da Ukrajina psihološko pripravlja prebivalstvo na rusko zavzetje Bahmuta. In nakazuje, kdo bo krivec za to.

    Borba za Bahmut kaže, kako zelo Rusija obvladuje iniciativo oz. dirigira dogajanje na ukrajinskem bojišču. In kako zelo nepredvidljiva je (bistvo vsake dobre vojaške strategije). Namesto manevrske vojne so vsilili pozicijsko, namesto, da bi udarili na boke so udarili v najbolj utrjen del ukrajinske obrambe, namesto da bi držali ozemlje na desnem bregu Dnjepra se umaknejo (Ukrajinci še dan po tem niso verjeli, da se je to res zgodilo),…

    Nadigrali so tako Ukrajince kot NATO-ve generale na celi črti. Namesto, da bi krvavela ruska vojska, krvavi ukrajinska in NATO-ve rezerve. Rdeča nit vseh teh operacij je maksimalno možno uničenje ukrajinskega vojaškega potenciala (demilitarizacija), ki ima prednost pred teritorialnimi osvojitvami. Zato Rusi izrabijo vsako priliko, da “spodbudijo” Ukrajince v “drago” ofenzivno aktivnost, v kateri pospešeno izgubljajo svoj vojaški potencial.

    Zato se klešče okoli Bahmuta tako dolgo niso zaprle. Da bi Ukrajinci v upanju na zadržanje Bahmuta (Rusi prav dobro vedo kaj psihološko to pomeni za Ukrajince) potrošili svoje sile. Da bi neprestano pošljali svoje borce v mesoreznico, kjer so izgube povprečno 400 do 500 mrtvih dnevno oz. če vzamemo v obzir še ranjene, več kot bataljon vojakov DNEVNO!!!. Moštvo ukrajinskih brigad v Bahmutu je ponekod pod 1/3 začetne velikosti.

    Kar je res presenetljivo je, da Rusom to uspeva kljub številčni premoči Ukrajine v vojaštvu in to v mestni borbi, kjer ta premoč pride najbolj do izraza. Kaj to dokazuje?

    Da je Wagner vrhunska profesionalna vojska. V nasprotju z medijsko propagando Zahoda, ki Wagner-jance prikazuje kot bivše kriminalce, zapornike, …, gre v veliki večini za bivše profesionalne vojake specialnih enot (Spetznatz, padalce, marince…) z dolgimi leti vojaškega služenja in bojnimi izkušnjami v tujini (Sirija, Afrika,..). Kaj to pomeni v praksi?

    Naj vam to ponazorim z besadami mojega očeta in pokojnega strica, ki sta bila oba rezervna oficirja, šolana v Bileči (edini vojaški šoli v bivši SFRJ, ki so ji Rusi priznavali kvaliteto). Oče celo oficir specialnih protideverzantskih enot. Takole sta dejala:

    “Učinkovitost vrhunsko izurjenega vojaka je 10 krat večja od “navadnega” vojaka”

    Razumete sedaj zakaj lahko 30 do 40 tisoč Wagner-jancev tolče 80 tisoč Ukrajincev in to v urbani borbi! Ob tem da so njihove izgube 7 do 8 krat manjše od ukrajinskih. Da pojasnimo, ruske izgube v bitki za Bahmut, ne celotne ruske izgube v tej vojni. Te so več kot 10 krat manjše od ukrajinskih. Če upoštevate, da je Rusov cca 160 milijonov (skupaj s prebivalstvom novo zasedenih ozemelj), Ukrajincev (trenutno v Ukrajini) pa verjetno ne več kot 20 milijonov, si lahko predstavljate, kaj to pomeni za Ukrajino in njene izglede na zmago v tej vojni.

    Všeč mi je