War for Ukraine – First Conclusions from 2022 and New Challenges 2023

Analiza Markusa Reissnerja, polkovnika avstrijske vojske. Od takrat (analiza se nanaša na stanje do konca novembra lani) se je precej stvari že spremenilo, na slabše za Ukrajino. Ampak ključni del, ki se nanaša na to, kdo (glede na strateške, taktične in operativne zmogljivosti) lahko zdrži dlje v tej vojni izčrpavanja, ostaja enak. In ni dober za Ukrajino.

Boleče je predvsem to, da ZDA in zavezniki ukrajinski vojski pošiljajo ravno toliko opreme in streliva, da ta nekako vzdržuje odpor, vendar 5 do 10-krat premalo, da bi ukrajinska vojska lahko vzpostavila ravnotežje ali pridobila premoč na terenu (denimo: Ukrajinci zahtevajo 600 tankov, dobili jih bodo – morda – manj kot 100). Pri čemer pa se ruska vojska ne more izčrpati (zaradi velike vojaške industrije), medtem ko so zahodne države izčrpale skladišča s strelivom, dnevna proizvodnja izstrelkov pa niti polovično ne dohaja dnevne porabe streliva. Ker nima opreme, zato ukrajinski pristop temelji na človeški sili, ki pa množično umira v ruskem topniškem in raketnem masakru. Zahodne države s tem Ukrajince – mesec za mesecem – zavestno pošiljajo v gotovo smrt. V meat grinder. V vojno. ki je ne morejo zmagati. Namesto, da bi sprožile mirovna pogajanja. To je tragedija te nesmiselne vojne.

2 responses

 1. “Zahodne države s tem Ukrajince – mesec za mesecem – zavestno pošiljajo v gotovo smrt. V meat grinder. V vojno. ki je ne morejo zmagati. Namesto, da bi sprožile mirovna pogajanja. ”

  Hmm, kaj pa, ….še bolje, če sploh ne bi organizirale puča 2014? Kaj pa če bi se raje držale svojih obljub iz Sporazumov iz Minsk-a in prispevale k demokratični družbi, ki bi spoštovala manjšinske pravice. Ki bi v kali zatrla kakršnokoli obujanje fašizma in nacizma (Bandera in drugi…zakaj neki Zahodne države vključno s Slovenijo niso glasovale za rusko peticijo v UN za obsodbo nacizma?). Ki bi se namesto prizadevanj za slabitev Rusije (“to weaken Russia”, Biden) in njeno dezintegracijo, prizadevale za miroljubno eksistenco in sodelovanje med narodi. Ki bi namesto plenjenja Ukrajine in podpiranja koruptivne ukrajinske vlade vzpostavile razvojne programe sodelovanja. Naj dam primer:

  Ukrajina je bila velesila v strojništvu. Imela je kakih 40 velikih strojnih koncernov, ki so delali od satelitov, raket, elektrarn do letalonosilk. Imela je ravite razvojen centre in univerze, visoko izobraženo in izkušeno delovno silo, ki jo, (verjemite mi, sem iz te industrije), v Evropi še kako manjka. Danes dobiš dobrega strojnika samo , če se poročiš z njim…
  Zakaj nismo izkoristili tega potenciala? Zakaj smo na Zahodu raje sejali razdor, sovraštvo in vojno?

  Mogoče pa potem mirovnih pogajanj sploh ne bi bilo treba…..

  Všeč mi je

 2. Sem pogledal ta video…

  Jezus, če je to nivo vojaške znanosti, ki jo premoremo v Evropi, potem me je res strah. Potem bodo Rusi bistveno lažje uresničili svoj ultimat NATO-u iz decembra 2021, ko so zahtevali umik NATO-a iz vseh držav, ki so vstopile v NATO po 1997.

  Zadnji pasus je naravnost absurden : “Ukrajine je dobila prve runde v tem spopadu” Res?

  Kakšna zmaga je to, če izgubiš več kot eno petino ali 100.000 km2 najbolj dragocenega ozemlja države (najbolj rodovitna zemlja, največja naravna bogatstva, najbolj industrializiran del države), v tem trenutku verjetno že 150.000 mrtvih in 2x toliko ranjenih, tj. več kot polovica vojske iz pomladi 2022, uničene je več kot pol vojaške tehnike, ki je bila največja v Evropi (razen Rusije), gospodarstvo je uničeno, GDP je padel konec leta pod 50%, 8 milijonov (med 1/4 in 1/5 prebivalstva od tega 90% otrok in žensk večinoma v rodni dobi) ljudi iz že tako demografsko najbolj ogrožene države v Evropi se je izselilo, oskrba z elektriko je na nivoju 30%, mesečni deficit države dosega 5 milijard USD!!!

  Mater, kakšna zmaga!!! Legendarni grški kralj Pir v primerjavi z Zelenskim in Zalužnim sije naravnost kot vojaški genij.

  Podrobna analiza zahteva bistveno več prostora kot jo da prostor za komentar. Mogoče je že čas zanjo.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: