Trgovinske sankcije proti Rusiji ne delujejo, Rusija jih je zaobšla s posrednim izvozom prek Kitajske in Turčije

Spodnja slika kaže, da se ruska navezava na uvoz iz Kitajske iz meseca v mesec stopnjuje. Pred začetkom vojne v Ukrajini se je ruski uvoz iz Kitajske na mesečni ravni gibal okrog 7 milijard dolarjev, do konca lanskega leta pa se je povečal na 9 milijard. Ista slika pokaže tudi, da se je za enak znesek zmanjšal nemški izvoz v Rusijo – mesečno iz 3 na 1 milijardo dolarjev. Podobnega kolapsa izvoza v Rusijo so deležni tudi ameriški, francoski, italijanski in japonski izvozniki – pri vseh državah se je v letu 2022 mesečni izvoz v Rusijo zmanjšal za okrog pol milijarde dolarjev. Na drugi strani se je turški izvoz v Rusijo povečal za okrog 1 milijardo dolarjev na mesečni ravni. Seveda je to treba pomnožiti z 12 in dobimo zelo visoke letne cifre kolapsa izvoza zahodnih držav v Rusijo ter ogromnega povečanja turškega in kitajskega izvoza v Rusijo (to je popolne nadomestitve zahodnega izvoza).

Z drugimi besedami: trgovinske sankcije proti Rusiji ne delujejo, Rusija je popolnoma nadomestila izpadli izvoz zahodnih držav z uvozom iz tretjih držav in edini, ki pri tem izgubljajo, so zahodna podjetja.

Na prvi pogled izgleda, da gre za popolno nadomestitev izvoza zahodnih izdelkov s turškimi in kitajskimi izdelki. Vendar zna biti ta slika zavajujoča, saj gre pri turškem in kitajskem izvozu v mnogih primerih za posredni izvoz zahodnih izdelkov (ovinek okrog sankcij). Zato je treba podrobneje pogledati trgovinske tokove Turčije in Kitajske z zahodnimi državami ter to primerjati z njunim izvozom v Rusijo. Stavim buteljko Carmenereja, da vsaj polovico tega “novega” turškega in kitajskega izvoza v Rusijo predstavljajo zahodni izdelki. Tako je bilo pri sankcijah proti Srbiji in drugim državam.

Čez vikend bom malce pogledal trgovinske statistike.

En odgovor

 1. Mojih “five cents” iz avtomobilske industrije.

  Zahodne avtomobilske tovarne v Rusiji, ki so jih za drobiž prepustili Rusom, pospešeno prehajajo v roke ruskih, kitajskih indijskih, celo iranskih proizvajalcev. V parih letih bodo delale na polno za druge modele in za druge znamke.

  Problem reprodukcijskih verig oz. dobave delov, ki so npr. ustavljale dobavo VAZ-a, se pospešeno rešuje. Intelektualna lastnina; patenti , modeli niso več problem, ker je Ruska duma sprejela ustrezen Zakon, ki omogoča kopiranje intelektualne lastnine iz neprijateljskih držav.

  Proizvodnja in prodaja avtomobilov je padla, tudi niso vsi kupci zadovoljni s kvaliteto kitajskih izdelkov. Ampak dejstvo je, da kitajski, indijski proizvajalci, pa tudi ruski postajajo vse boljši. Prevsem pa so cenejši. Par letna suša, tj. pomanjkanje ponudbe na ruskem trgu jim bo še kako pomagala prodajati njihove izdelke.

  Čez par let ne bo nobene ponudbene luknje več, azijski proizvajalci se bodo popolnoma prilagodili posebnim zahtevam ruskega trga. In ruski kupci se bodo navadili nanje. Zahodnim proizvajalcem bo zelo zelo težko spet priti na 150 milijonski ruski trg v obsegih, ki so jih bili vajeni.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: