Odpiranje oken namesto prezračevalnih sistemov: Diletantizem kot način vodenja vlade

Mitja Vilar

Ministrica za šolstvo se je dotaknila tudi vprašanja prezračevanja. Po njeni oceni v šolah zadošča naravno zračenje (z odpiranjem oken). Če pa katera šola želi dodatno prezračevanje, pa naj o tem odločajo vodstva šol.

Ne, ni mali čudež temveč je doktrina navodil za uporabo. Večina jih začne brati in upoštevati pol ure ali uro po tem, ko ji novega kupljenega izdelka na noben način ne uspe spraviti v pogon. Tudi zagnati računalniškega programa.

Dosežek uma, da se ne odvaja izdihan zrak, temveč odpira okna, je vsekakor boljši, kot da se ne stori ničesar. Je pa to odlično izhodišče za operacijske dvorane, kjer je enak problem bacilov in virusov po zraku. Ko jim bo med operacijo vroče, bo glavni kirurg reke sestri: »Odprite malo vrata, da bo prepih«. Enako na onkologiji.

In ko se bo okrog sodne medicine širil prijeten topel vonj po sanitarni obdukciji utopljenaca po treh mesecih bivanja v reki, bodo vsi rekli: »ja, očitno je bilo na patologiji vroče pa so malo prezračili

Nekje v roku treh let bo iz Inštituta Jožef Stefan () ja še kdo razen Cizlja povedal, da je problem aerosolov nepredvidljvost gibanja. Ja, ob odpiranju oken ostajajo deli prostora, koti, kjer jih tok zraka ne prečisti. Ampak to je za ministrico prezahtevno vprašanje. Samo odpiranje oken pa ima še eno koristno lastnost. Veter izdihan zrak iz sobe, če kdo odpre vrata na hodnik, potisne tudi tja, tako da se lahko kuži tudi druge po oddelku.

Prezračevanje pri proizvodnji hrane, kjer zna biti tudi pretoplo recimo pasterizacija in homogenizacija bo prinesla veliko veselja uporabnikom, ki bodo v zapakiranih proizvodih, ki niso francoski sir, našli plesen.

Pri zdravilih pa ne vem, kaj se dogaja v procesu proizvodnje in pakiranja. Verjetno bo rezultat, da so bila zdravila dobra, samo pacient je umrl.

Vodstvo šol profesionalnega prezračevanja z rekuperatorjem ne bo naročalo, ker je strošek na razred ranga 10.000 evrov +DDV, mojih improvizacij ne bodo uporabljali, ker ne smejo. Se bodo pa vsi učenci, dijaki, profesorji okužili v skladu s pravilniki in zakoni. Saj smo vendar pravna država.

Samo prezračevanje v DSO-jih je rešitev, ki jo zagotovo podpira tudi Cigler Kralj, kajti tiste, ki jih ne bo odnesel Covid, bo pa prehlad. In spet bo lahko povedal, kako uspešno dela prosta mesta za oskrbovance DSO-jev.

Čez čas bodo vsi razlagali, da proti prezračevanju nimajo nič. Kot Krek pred časom. In bo javna diskusija o tem, da niso tega jasno definirali, podobna sceni, ko nekdo v dvigalu prdne, potem pa eden drugega obtožujoče gledajo, kdo je to storil.

Diletantizem in floskule so del obstoječega načina vodenja države.

4 responses

 1. Zdravo bivanje je preresna stvar, da bi jo zlorabili za politične igrice. Bili smo na 51. nujni seji odbora Odbora za zdravstvo s točko dnevnega reda “Nujna uvedba dodatnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa Covid-19“, 502-01/21-0028/0001«, skupaj z avtorjem tokratne osti. Dobili smo možnost, da predstavimo rešitve. Epilog je bil skromen.
  Ključna nit nujne seje je bilo spotikanje vlade. Če bi bilo sklicatelju res mar za zdravje, ne bi omenjal preletov letal, nošenje mask v gozdovih in dvome o primernosti epidemiologov za omejevanje epidemije.
  Še je čas za vgradnjo mehanskih prezračevalnih sistemov z vračanjem toplote v vsako učilnico, pred letošnjo kurilno sezono. Denar ne sme biti ovira. Če se tega lotijo takoj, bo lahko do oktobra v vse učilnice vgrajena kakovostna oprema za mehansko prezračevanje z vračanjem toplote, učenci pa bodo imeli kakovostne pogoje za pridobivanje znanja!
  Vse dvomljivce o primernosti umestitve prezračevanja z rekuperacijo v vse razrede vabim, da si ogledajo objave nevladne organizacije v javnem interesu na področju energije CER njihovi na spletni strani. Kakovosten zrak v notranjih prostorih rešuje življenja!
  https://zaensvet.si/politicne-zdrahe-prezracevanja/

  Všeč mi je

  • Če prav razumem je Anja Bah-Žibret, ki je predsednica sklicala sejo na zahtevo/prošnjo/sajvseeenokaj predlagatelja Hana. Odbor v katerem ima koalicija večino (SMC, SDS, NSI, Desus, še manjšinec je noter, …) ni priporočil vgraditve prezračevalnih sistemov v šole?

   Tako kot so lahko v PKP številka 6 ali 7 vtaknili pomoč Novi Univerzi, tako bi lahko pripoočali tudi to.

   Meni je jasno, da virus (današnji čivk Hojsa) ni kriv, da v šolah ne bo prezračevalnih sistemov.

   Všeč mi je

 2. Spoštovani,
  primerno zračenje, ki ne zahteva investicij je, da se med odmorom odpre okna in zamenja celoten volumen zraka s svežim. Investicija je 0 EUR.

  Če pa kdo misli, da bodo točkasti izvori dotoka svežega zraka kakovostno prezračevali celoten prostor se moti. S tem se bomo asimptotično približevali svežemu zraku v celotnem prostoru in nikoli ne bomo dosegli svežine zrak kot ga bomo imeli po koncu zračenja med odmorom.

  Sicer pa tudi rekuperacija jemlje zrak in okolice in to točno takšnega, kot ga bo učiteljica spustila v prostor med odmorom. Rekuperacija in drugi HVAC sistemi (razen res, res dragih) ne uničujejo bakterij.

  HRUP: sem zelo občutljiv pri miselni koncentraciji, če je hrup in bi zato prosil učiteljico, da izklopi rekuperacijo med pisanjem “kontrolke” ali izpita.

  Če boste imeli zaprta okna zaradi rekuperacije in to zapovedali učiteljem, potem potrebujete še dodatne klimatske naprave za hlajenje tega vhodnega zraka in spirala podnebnih sprememb se bo še bolj pospešila.

  Strahotno me moti, ko laična javnost misli, da elektrika nastane v vtičnici in da je čista.
  55 % vse električne energije v Nemčiji proizvedejo v elektrarnah na premog, Poljska 70 %. In oni bodo sedaj pamet solili Sloveniji, ki jo proizvede tam okoli 30 %.
  Maribor pa je sploh že 50 let zeleni Šampion Evrope, saj Maribor in okolica imata in bosta imela zeleno elektriko iz reke Drave. Zanemarimo izgradnjo objekta in CO2 emisije pri tem, saj so tudi pri TEŠ 6 nastale dodatne emisije COM, ki pa dosegajo morda 10,1 % emisij, ki jih bo TEŠ 6 sprostil v času delovanja npr. 20 let.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: