Paradoksi globalizacije: Globalizacija in klimatske spremembe

DAMIJAN blog

Popodatkih NASAse je svet do danes glede na predindustrijsko dobo (leto 1850) segrel za skoraj 1 stopinjo Celzija. Govorimo o globalnem segrevanju. Vendar pa o vzrokih tega segrevanja, se pravi, koliko so h globalnemu segrevanju prispevale človeško povzročene emisije in koliko narava (solarni cikli), v znanosti ne boste našli konsenza. Četudi znanstveniki uporabljajo povsem identične fizikalne modele, se med seboj ne strinjajo glede predpostavk. In ker se ne strinjajo glede vzrokov porasta temperature, seveda tudi ni strinjanja, če sploh kaj narediti glede globalnega segrevanja in ali ne bi raje počakali na malo ledeno dobo, ki naj bi bila pred vrati.

Zdi se, da gre za prvovrstno ideološko vprašanje, ki ob znanosti polarizira tudi politiko. Vendar, če pogledate v zakulisje, boste za ideologijo in prerekanji med znanstveniki odkrili predvsem – denar. Veliko denarja. Nesporno je namreč dvoje. Prvič, za zelo zelo glasno skupino prek 100 think-tankov, ki osporava vzročnost…

View original post 913 more words

En odgovor

 1. ….naj bi stala naftna industrija.

  Kje pa! Naftna industrija je zadnjega pol desetletja zmanjšala obseg investicij za več kot 600 milijard USD tj. bruto denarni tok se je prelil v izplačila delničarjem. Ob tem bodo dolgoročno zmanjšali presežno proizvodnjo, ki znižuje ceno nafte in s tem dobičke naftne idustrije.

  NAFTE JE PREVEČ. Zgodba kako jo zmanjkuje je čisti propagandni nateg, ki se pojavlja od paničarjenja Rimskega kluba od začetka 70-tih let naprej. Kogar tema bolj zanima, ena najbolje napisanih knjih na to temo je (v slovenskem prevodu):

  Vojne za nafto; William Engdahl

  http://www.ciceron.si/zalozba/knjige/knjiga.php?id=108

  Naftna industrija se ob vsej “zeleni” tranziciji nima kaj bati za svoje dobičke, ampak kljub temu ni glavni dobitnik te tranzicije. To so investicijske banke, ki bodo z uvedbo CO2 kuponov uvedle gigantski nov “assets class”, ki bo absorbiral ogromne presežke denarja in zagotovil nov trg za investicijske banke, ki bodo pobirale delež od praktično vsake dejavnosti na zemlji. Ne bi se čudil, če bi nam na koncu še dihanje obdavčili.

  “Man made climate change” je v resni klimatski znanosti že zdavnaj popolnoma diskreditirana teorija, ki jo poganja predvsem inercija ogromnega političnega in stvarnega kapitala, ki je bil v zadnjih desetletjij vložen v ta globalni nateg. Nikoli ni bilo nikakršnega “scientific consensus”-a kot nas hočejo prepričati main stream mediji in politika.

  Klimatska znanost v tem trenutku niti ne ve kaj zares poganja količino CO2 v zraku, kaj šele da bi bila sposobna kredibilno modelirati te relacije v klimatskih modelih. Vpliv Co2 je vsaj 4 do 5 krat precenjen, track record teh modelov (primerjava z realnimi gibanji in projekcija) pa je za vse modele v zadnjih desetletjih katastrofalen. Projecirane tempreature so bistveno večje od dejanskih. Tudi sicer je vsa ta panika na osnovi projekcije modelov. NIč v dejanskih okoliščineh ne kaže na kakšrnokoli radikalno višanje temperatur. To lepo ilustrira Henrik Svensmark legendarni danski fizik, ki je pred 2 desetletjima in pol odkril vpliv kozmičnih žarkov na oblikovanje oblakov in s tem na albedo (odboj sončevega sevenja) kot bistvene komponente globalnih spremem ne samo v zadnjem stoletju , temveč v vsej zemljini zgodovini. Odlomek iz njegove, zdaj že legendarne knjige knjige The Chilling Stars, A cosmic View of Climate Change:

  – Over the past 500 million years there was no correlation between climate and CO2

  – Over the past million years there was a link between CO2 and temperature but the wrong way round; CO2 levels followed temperature rather than leading it.

  – Over the past 10.000 years there was no correlation between CO2 and temperature

  – Over the past 100 years there was a rough link between increasing CO2 and temperature

  Only the last item can be sees as a possibleobservational evidence that CO2 drives climate, and is badly compromised by the historical details:

  – Half of the 20th-centuty warming occured 1905-1940, when CO2 levels were still quite low.

  – An interlude of global COOLING occured in the 1950s and 1960s, when CO2 levels were increasing

  – At the start of the 21st century global warming paused again, despite a continuing rapid increase in the CO2 concentration

  – If greenhouse action by CO2 drove the warming, the upper air should have warmed faster than the surface, but observations show that the opposite has been the case.

  Vpliv kozmičnih žarkov in sončevega magnetnega polja je bil eksperimentalno dokazan tako v danskem SKY eksperimentu kot tudi kasneje v projektu CLOUD v CERN-u. Tukaj ni več velih dvomov v osnovni mehanizem. Kje je tu CO2? Samo kot obrobni pojav.

  Zakaj se o tem ne govori, kljub temu, da je teorija eksperimentalno dokazana? Zato ker potem pade vsa zgodba o “man made climate change” vključno z interesi finančnega sveta, ki jo poganjajo.

  Bojim se da bo narava sama s predvidenim padcem sončnega magnetnega polja v naslednjih desetletjih (verjetnost več kot 90%), s tem posledičnim intenziviranjem kozmičnega sevanja, povečanja oblakov in s tem albeda in količine sončeve energije, zelo kruto sesula teorijo “man made climate change” Zakaj kruto? Ker so bila hladna obdobja vedno v zgodovini velika preizkušnja za človeško vrsto, obdobja mraza, lakote , bolezni, vojn in družbenega razkroja (samo glej družbeni razvoj v zadnji mali ledeni dobi tki. Maunder minimum med 1645 in 1715). Ali kot je rekel Svensmark v zgoraj omenjeni knjigi:

  “Smo edina generacija izmed tisočev generacij človeškega rodu, ki se boji toplega obdobja”

  Všeč mi je

%d bloggers like this: