Petek 28. maj 2021 – Čas za nov politični preporod

V petek 28. maja bo minilo skoraj 33 let, odkar smo se v Ljubljani na Kongresnem trgu množično odzvali na aretacijo četverice JBTZ, na čelu z Janezom Janšo. Bil sem študent in iz Radgone sem se tistega 21. junija 1988 pripeljal zgolj za ta protest v podporo četverici. Bili smo ogorčeni, bili smo jezni, bili smo odločni in bili smo polni upanja v lepšo politično in gospodarsko prihodnost. Afera JBTZ nas je spravila na ulice, angažirala nas je kot množice, ne več samo kot kritičnih posameznikov. Afera JBTZ je bila znanitelj političnega preporoda in rojstva nove države.

Svojevrstna perverzija je, da je 33 let kasneje tedanji junak in glavni protagonist iz četverice (sicer obsojenec za korupcijo) najbolj nepriljubljeni predsednik vlade v zgodovini Slovenije. Njegov branitelj, ustanovitelj Odbora za varstvo pravic Janeza Janše (kasneje Odbora za varstvo človekovih pravic) Igor Bavčar pa je obsojenec za gospodarski kriminal.

V petek 28.5.2021, 33 let kasneje, je čas, da nekdanjemu junaku in sedanjemu tiranu povemo, da spada na smetišče zgodovine. Čas je, da se ponovno angažiramo kot množice ljudi, ki si želijo političnih sprememb.

Meni ob tem dogodku pade na misel pesem Crime & The City Solution – The Adversary (sicer iz legendarnega filma Wima Wendersa “Until the end of the world”).

Čas je za nov politični preporod. Bodimo tam!

En odgovor

  1. Če veljajo statistični zakoni, bo stranka JJ na prihodnih volitvah padla na nivo skrajnega desnega dela Gausove krivulje, pričakujem plebiscitarni odziv državljanov na teh volitvah. Takrat se bo res pokazalo kdo je kdo na slovenski politični sceni.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: