Posvetovalna skupina KUL za obvladovanje Covid o ukrepih po začetku cepljenja

V ponedeljek, 11. januarja 2021, se je ponovno sestala posvetovalna skupina za obvladovanje epidemije Covid-19 pri Koaliciji ustavnega loka. Pridružil se ji je tudi kandidat za mandatarja Karl Erjavec.

Posvetovalna skupina je ocenila, da je zamujanje s strategijo cepljenja le zadnji pokazatelj tega, da se vlada ukrepov loteva napačno: brez upoštevanja vseh strok in brez zadostnih podatkov. Zato državljanom tudi ne zna pojasniti razlogov za posamezne ukrepe, kar je prvi predpogoj za njihovo upoštevanje.

Člani skupine so se zavzeli za dosledno spoštovanje vseh udeleženih strok, od epidemiologov in strokovnjakov za javno zdravje do ekonomistov in psihologov, ter za odprto, vključujočo in spoštljivo komunikacijo z državljani.

Predstavitev vladnega načrta cepljenja je absolutno prepozna, saj bi se vse kadrovske in prostorske kapacitete morale načrtovati bistveno prej. Delovna skupina poziva k pripravi centralne evidence naročanja na cepljenje, ne pa, da vsak zdravstveni dom razvija svojo e-aplikacijo: treba je uporabiti najboljšo prakso e-aplikacije za naročanje in jo prenesti na vse lokalne zdravstvene centre.

Ob nujni intenzivnejši dinamiki dobave cepiva s cepljenji ne bi smeli dodatno bremeniti osebnih zdravnikov, ampak nujno vzpostaviti večje cepilne centre (v športnih dvoranah), v katerih bo mogoče  hitro cepiti veliko ljudi.

Pri tem delovna skupina vztraja, da si državljani ob jasnih prioritetah (varovanci DSO, starejši, zaposleni v zdravstvu in DSO) zaslužijo enakopravno, proporcionalno delitev cepiva po številu prebivalcev posameznih območij. Je pa med Člani skupine so posebej opozorili na izrazito pasivno vlogo medicine dela, ki bi se morala ukvarjati s tveganji na delovnem mestu in vztrajati na ukrepih, med katerimi je lahko tudi obvezno cepljenje določenih poklicnih kategorij, ki so bolj izpostavljene tveganju – ali pa zaradi velikega števila stikov same pomenijo tveganje za druge.

Četudi se ustvarja vtis, da bo s cepljenjem epidemijo končno mogoče nadzorovati, pa je cepljenje še vedno le eden od ukrepov – zato nikakor ne gre zanemariti vse druge preventive: od pravilnega nošenja mask (čez nos) prek ohranjanja razdalje do izogibanja večjim druženjem. S tem, ko je cepljenje končno možno »sistematično« načrtovati po območjih in starostih, je tudi vse druge ukrepe mogoče razumneje kombinirati: če smo sposobni z upoštevanjem preventivnih ukrepov reducirati možnosti prenosa okužbe (z uporabo zaščitnih protokolov ter FFP2 in FFP3 mask), je končno mogoče pričeti rahljati tudi dosedanje drakonske ukrepe – in kontrolirano odpreti vrtce, šole, kulturne ustanove in storitvene dejavnosti.

Zato se je delovna skupina zavzela – ob striktnem upoštevanju vseh preventivnih ukrepov – za takojšnje odprtje šol in vrtcev ter takojšnjo ukinitev dokazano neučinkovitih ukrepov, kot so policijska ura, omejevanja gibanja na občine in regije, zapiranje državnih meja). Tudi v storitvenih dejavnostih dokazano ni bilo veliko prenosov okužb, zato je ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov treba gospodarskim dejavnostim omogočiti varno opravljanje dejavnosti. Takoj je potrebno sprostiti tudi vse rekreativne dejavnosti na prostem (smučanje, tek, vadbo, sprehode, kolesarjenje), saj so glede na dokazano aerosolno širjenje odprti zunanji prostor bistveno varnejši od zaprtih.

Posvetovalna skupina pripravlja konkreten akcijski načrt, s katerim bo v primeru izglasovanja nezaupnice aktualni vladi nova ekipa lahko takoj odpravila nepotrebne ukrepe in v prihodnje mesece, ko se bomo še vedno spopadali z epidemijo, vnesla nujno potrebno strokovnost, sistematičnost ter bolje komunicirano predvidljivost za državljane. Akcijski načrt bo združeval logistično operacijo cepljenja z razumnim uravnavanjem drugih ukrepov, ekonomskimi spodbudami in vključujočo komunikacijo.

Ob tem delovna skupina že od sedanje vlade zahteva popolno transparentnost vseh podatkov, ne samo o testiranih, okuženih in umrlih, ampak tudi o dnevnem številu doz cepiva in dinamiki cepljenja po območjih. Le tako bo operacija cepljenja omogočala pravočasno načrtovanje izvajalcem in predvidljivost državljanom.

%d bloggers like this: