Številke glede umrlih v drugem valu so dramatične

Drugi val epidemije v Sloveniji dobiva dramatične razsežnosti, saj se že nekaj dni zapored število dnevnih smrti giblje med 25 in 30. To so nepredstavljive številke glede na prvi val spomladi letos. Do danes je z (ali zaradi) Covid okužbe umrlo že 471 ljudi, od tega do konca julija letos le 119, do konca avgusta pa 128. Torej je v tem drugem valu umrlo že 3-krat več okuženih kot v prvem valu.

Covid_SLO_05112020

Le tri tedne nazaj, ko sem delal eno predstavitev, je zgornja slika iz Covid-19 Sledilnika izgledala še tako: imeli smo le 10,683 okužb (3-krat manj kot danes) in “le” 176 umrlih, danes jih imamo skoraj 300 več. Primerjava je strašljiva.

Covid_SLO_16102020

Vir: Covid-19 Sledilnik

Danes lahko upamo, da je vrh drugega vala glede novih okužb vendarle že mimo. Podatki OWiD kažejo, da 7-dnevna pojavnost novih okužb že nekaj dni kaže trend navzdol. Podobno kot v drugih državah s podobnim časovnim potekom drugega vala epidemije (Češka, Belgija, Luksemburg).

coronavirus-cases_05112020

Kolegi na Covid-19 Sledilniku opozarjajo na previdnost glede teh podatkov, saj se je spremenil način testiranja:

Ministrstvo za zdravje zaradi omejenih kapacitet testiranja 26.10. znova spremenilo kriterije za testiranje na COVID-19. V skladu s priporočili se testiranje tako ne izvaja več pri vseh pacientih s simptomi bolezni, temveč samo še pri osebah, pri katerih se predvideva težji potek bolezni (starejši od 60 let, pridružena obolenja) ter pri osebah na izpostavljenih delovnih mestih (bolnišnice, zdravstveni domovi in domovi za starejše občane,..).

Opozarjajo, da zaradi tega število novih okužb ni več dober indikator trenda epidemije, pač pa je boljši pokazatelj hospitalizacija pacientov, ki pa tudi ni zanesljiv indikator:

Ne vemo, ker bodo zaradi spremenjenega vzorčenja sedaj (naj)boljši indikator širjenja okužb postali podatki o rasti hospitalizacij, ki pa okužbam sledijo šele v roku cca 8–10 dni po prvih simptomih. Ti podatki ob 100% zasedenosti bolnišnic tudi ne bodo več kazali enako jasne slike kot takrat, ko je bilo prostora še dovolj.

Vemo zgolj to, da bi bilo, dokler ne obrnemo krivulje rasti hospitaliziranih v izrazito padanje, neodgovorno trditi, da smo vrh tega vala epidemije že dosegli.

Trend hospitalizacije, ki sledi novim okužbam z 8 do 10-dnevnim zamikom, sicer ni več eksponenten, še vedno pa se ni sploščil. Vendar je dobra novica že to, da trend ni več eksponenten.

Hospitaliacija_SLO_05112020

Na bolj jasno sliko, ali je vrh okužb v drugem valu že za nami, bomo torej morali počakati še nekaj dni. V tem času pa, seveda ob našem skrajno odgovornem obnašanju, moramo zaupati, da bo naš zdravstveni sistem vzdržal ta trend epidemije in da se nam ne zgodi Bergamo. Trenutno vse bolnišnice delajo na robu svojih zmogljivosti. Vsa razpoložljiva sredstva in kadre je zdaj treba usmeriti v ta najbolj akutni problem.

O odgovornosti za to situacijo pa bo čas za diskusijo, ko bomo epidemijo obvladali.

%d bloggers like this: