Je drugi val epidemije že dosegel vrh?

V zadnjih treh dneh se absolutno število novih okužb dnevno znižuje, kar bi lahko bil znak, da je bil vrh drugega vala epidemije morda že dosežen in da so ukrepi lockdowna iz prejšnjega tedna učinkovali. Nekaj slik iz Covid-19 Sledilnika:

Primeri-SLO 2020-10-31

Seveda so trije dnevi zniževanja novih potrjenih primerov okužbe (pa čeprav gre za “normalne” dneve pred vikendom) premalo, da bi lahko rekli, da gre že za trend navzdol. Pozitivno pa je, da se že tretji dan znižuje tudi delež pozitivnih testov – od ekstremno visokih skoraj 35% na (sicer še vedno izjemno visokih) 27%.

Pozitivini testi_odst 2020-10-31

Vendar se je zelo poslabšala struktura novih okuženih. Če je bil še septembra delež novih okužb med starejšimi od 65 let okrog 13-14%, se je zadnje dni povečal že nad 20%. Problematično je predvsem povečano število okužb v DSO-jih.

Starostna struktura 2020-10-31

To pomeni, da se bo število hospitaliziranih v naslednjih dveh tednih še naprej močno povečevalo, prav tako pa tudi število bolnikov na intenzivni negi in respiratorju. Tudi število umrlih se bo še naprej povečevalo, saj je smrtnost zaradi Covid v starostni skupini 75-84 let nad 13%, v starostni skupini nad 85 let pa skoraj 28% (v prvem valu celo nad 35%). Prav zaradi tega je tako pomembno, da zaščitimo te najbolj ogrožene skupine prebivalstva pred okužbami in da okužene takoj premestimo iz DSO v bolnišnično oskrbo.

Umrljivost covid

Če je drugi val epidemije res že dosegel vrh, bomo v naslednjih dveh tednih beležili hiter trendni upad novih okužb (pomembno je, da faktor R pade pod 0.9, torej da novi okuženi v povprečju okužijo manj kot enega okuženega). Hospitalizacija in umrljivost pa bosta zaradi zaostajanja približno 1 teden (hospitalizacija) oziroma 2 do 3 tedne (umrljivost) še naprej naraščali. Iz tega sledi, da bodo ukrepi zaprtja morali ostati v veljavi še najmanj 2 tedna, preden jih bo mogoče nekoliko sprostiti. Vendar bo število novih okužb moralo dovolj pasti, da bo spet mogoče vzpostaviti sistem sledenja okuženih in izolacije potencialno okuženih.

Pozitivno je tudi, da se tudi v nekaterih evropskih državah, ki jih je drugi val najbolj prizadel, trend novih okužb umiril in da je vrhunec epidemije morda že za njimi. Predvsem to velja za Češko in Belgijo, medtem ko v Luksemburgu in Švici 7-dnevni trend še vedno kaže eksponentno rast, Francija in Nizozemska pa sledita.

Cases 2020-10-31

Z ozirom na pospešeno zapiranje tudi drugih držav, bomo čez en teden tudi tam morda že videli pozitivne znake umirjanja trenda okužb. Vsekakor pa obstaja upanje, da bodo Božični prazniki že lahko nekoliko bolj optimistični, čeprav daleč od vzdušja in druženja v preteklih letih. Zaščitni ukrepi in socialno distanciranje bodo pač morali še kar nekaj mesecev ostati v veljavi, sicer bomo hitro dobili še tretji val okužb.

Vendar pa bomo seveda tudi te naslednje mesece zmogli, saj smo v najhujših časih vedno znali stopiti skupaj in narediti, kar je bilo prav. Ravnajmo še naprej odgovorno.

%d bloggers like this: