Gospodarska aktivnost se normalizira, vendar je bila julija še vedno za 9% nižja kot lani

Gospodarska aktivnost, merjena s porabo električne energije (EE), se je julija počasi približevala lanski. Opazna so velika nihanja med posameznimi delovnimi tedni, saj je poraba EE nihala na ravni med 3% in 11% izpod lanske ravni v istih delovnih tednih.

Poraba EE_04082020

Kljub postopni normalizaciji pa je bila raven porabe EE v juliju letos še vedno za 9.2% nižja kot lani julija (popravek na podlagi podatkov SODO, ki omogočajo razlikovanje porabe med gospodarskimi subjekti in gospodinjstvi in ki bodo na voljo naslednji teden, utegnejo to odstopanje še nekoliko znižati, običajno za 1 odstotno točko).

Vendar pa postopno zniževanje odstopanj v juliju glede na lani kažejo na normalizacijo gospodarske aktivnosti in da se slednja – v skladu z Nikejevo kljukico – utegne do konca leta vrniti na raven leta 2019. Če bi se to res zgodilo, bi bil izpad fizične gospodarske aktivnosti letos na ravni med 6% in 7%. Seveda pa je ključna realizacija, torej prodaja proizvedenih izdelkov in storitev, ne samo fizična proizvodnja, zaradi česar bi bil izpad BDP nekoliko večji.

Gosp_dinamika-04082020

 

 

%d bloggers like this: