Še Kitajska, Poljska, Češka, Slovaška, Srbija … znajo uvesti vavčerje za turistično potrošnjo, naši pa sanjajo

Kitajska je res fascinantna država. Ob tem, da je glede ravni sodobne tehnologije in razvitosti infrastrukture daleč pred zahodno Evropo in ZDA, je ena njenih največjih prednosti sposobnost učinkovitega makromenedžiranja države z ekonomskimi politikami. Drugače rečeno, Kitajska je sposobna na svojem ogromnem ozemlju stabilizirati gospodarstvo v času vzponov in kriz (gladiti poslovne cikle) kot nobena druga država. Že več kot 40 let. Ne gre samo za politično stabilnost enopartijskega sistema in s tem povezan dolgoročni horizont, pač pa za zavedanje, da je gospodarstvo potrebno usmerjati in da je gospodarske cikle potrebno hitro in učinkovito gladiti, in za usposobljenost za učinkovito makromenedžiranje z različnimi ekonomskimi politikami.

Podobno velja glede ukrepanja za izhod iz recesije v času korona krize. Kitajska oblast se zaveda, da je v krizi potrebno predvsem spodbujati agregatno povpraševanje, šele drugotnega pomena je subvencionirati del stroškov podjetij, da ne bi odpuščala. Če raste povpraševanje, ni nobenih potreb po odpuščanju in potreba po državnem subvencioniranju stroškov se zmanjša. Gre za razliko med aktivnim in pasivnim pristopom k reševanju krize. Kitajska se je odločila za aktivni pristop. Tudi na področju turizma. Zaradi krize se gostinsko-turistična potrošnja zmanjšala za okrog 70% in panoga deluje na ravni 30% kapacitet. Zato je več kot 30 kitajskih provinc (skupaj z mestnimi občinami, avtonomnimi pokrajinami in posebnimi regijami jih je 34) uvedlo neko obliko e-vavčerjev za spodbujanje turistične porabe (od obiskov muzejev do trošenja v restavracijah, gostilnah, trgovinah in nastanitvenih zmogljivosti). K izdaji teh e-vavčerjev je province pozvalo kitajsko ministrstvo za kulturo in turizem.

Following a mid-April meeting, China’s Ministry of Culture and Tourism encouraged provinces to release digital tourism coupons to boost spending over the upcoming Labor Day holiday. Created in cooperation with online payment platforms WeChat Pay and Alipay as well as travel providers such as Ctrip, to date more than 30 provinces have used the scheme — Wuhan, for example, has offered 19.8 million RMB ($2.8 million) in coupons and Beijing’s Cultural Assets Administration issued 50 million RMB in e-vouchers to boost cultural consumption.

Financial stimuli run parallel to extending holidays. October’s National Day holiday has already been extended and several provinces are experimenting with turning Fridays into half-days.

Vir: Jing Travel

 

Chinese cities are encouraging residents to dine out and shop with measures such as handing out e-vouchers to boost consumption sectors hit hard by the novel coronavirus outbreak.

Like many living in the eastern city of Nanjing, Wang Linlin was waked up by her alarm clock at midnight and with a few clicks on her cellphone, she was ready to meet her luck of the draw: getting a meal voucher worth 100 yuan (about 14.2 U.S. dollars).

Nanjing has been giving out vouchers worth 318 million yuan to its residents since Sunday. People are invited to participate in lotteries for e-vouchers which can be used in restaurants, gymnasiums, bookshops as well as tourist spots, helping the service sector bounce back.

The voucher bonus has been well received as more than 1.6 million local citizens have registered for the lotteries as of Monday, according to the Nanjing Big Data Administration Bureau.

Besides Nanjing, many other regions have also been taking similar actions.

Macao gives out vouchers totaling 2.2 billion patacas (about 275 million U.S. dollars) to its residents. The city of Ningbo in east China’s Zhejiang Province is issuing consumption vouchers worth 100 million yuan while the city of Jinan, east China’s Shandong Province, is handing out vouchers worth 20 million yuan to stimulate spending on tourism and culture.

Local officials across China have been taking the lead in recent days in patronizing restaurants and shopping malls, hoping to use their appearances in public to persuade more residents to go outside.

In provinces such as Jiangsu, Anhui, and Jiangxi, government notices have urged officials to dine out and go shopping to help related businesses through the epidemic period.

Vir: Xinhuanet

Podobne vavčerske programe za spobdujanje turistične ponudbe imajo (ali jih uvajajo) številne evropske države – Italija, Hrvaška, Irska, Poljska, Češka, Slovaška, Srbija itd.

Ja, Slovenci lahko v pomembni meri meri ublažimo krizo upada povpraševanja v turizmu letos zaradi korona krize, če dopustujemo (in trošimo) doma. Lani smo po podatkih Banke Slovenije (BS) 1.4 milijarde evrov uradno zapravili za turistična potovanja v tujini. Dejanski znesek je večkratnik tega, saj BS beleži le finančne odlive prek turističnih agencij in podobno, ne more pa zabeležiti porabe Slovencev v tujini v lastni režiji. No, če bi le polovico tega uradnega zneska, torej 700 mio evrov, letos porabili doma namesto v tujini, bi nadomestili precejšen del izpada domačega turističnega povpraševanja.

Vendar je ljudi treba k temu spodbuditi, saj se v času krize ljudje tipično prestrašijo in instinktivno zmanjšajo vse nenujne izdatke (od drobnarij do investicij in gostinsko-turistične potrošnje). Potrosšnike je treba spodbuditi s subvencioniranjem njihove turistične porabe – z vavčerji, ki jih je mogoče unovčiti ob obiskih kulturnih ustanov in organiziranih športnih aktivnosti, v gostilnah in restavracijah, hotelih in drugih nastanitvenih zmogljivostih itd.

Glede izvedbe turističnih vavčerjev so številne možnsti – od e-vavčerjev, posebnih kartic do subvencioniranja porabe pri samih ponudnikih. Slednja izvedba, na katero me je opozorila akademska kolegica iz turističnega “foha”, se zdi še najbolj enostavna. Vlada lahko v posebnem zakonu določi, da bo iz proračuna subvencionirala določen odstotek porabe – določen odstotek plačanega računa (denimo 20, 30% ali več) slovenskih gostov v domačih kulturnih ustanovah, v organiziranih športnih aktivnostih, v gostilnah in restavracijah, hotelih in drugih nastanitvenih zmogljivostih itd.

Hkrati je ta izvedba tudi najmanj problematična in diskriminatorna iz vidika državne pomoči, saj subvencijo daje načeloma vsem podjetjem v dejavnosti turizma.

Zdi se neverjetno, da prinas pristojni minister in vlada niso sposobni tega razmisleka in smiselnih izvedbenih ukrepov. Hudič je, ko imaš ministra za gospodarstvo, ki je dolgoletni gospodarstvenik in dolgoletni direktor pomembnega turističnega podjetja, pa ne razume ne gospodarstva in ne turizma. Spomnite se njegovega predloga “pomoči” gospodarstvu ob začetku krize, ko je bil še minister v prejšnji vladi (njegov predlog je bil, da podjetjem subvencionirajo le 40% nadomestila plač v času krize, in to je bil njegov celoten arzenal pomoči). In v isto nerazumno smer gredo predlogi za reševanje “njegovega” turizma.

Če si upajo in znajo to narediti vlade držav, kot so Kitajska, Italija, Hrvaška, Irska, Poljska, Češka, Slovaška, Srbija itd., bomo pa menda sposobni to narediti tudi v Sloveniji. Sicer je pač treba zamenjati pristojne za ta resor.

 

 

 

%d bloggers like this: