Trumpova trgovinska vojna je dobila zobe: učinki na ameriško blaginjo

Še sveža empirična raziskava (Michael E. Waugh, 2019), ki kaže, kako je Trumpova trgovinska vojna prizadela potrošnjo v ameriških okrajih, ki so bili najbolj prizadeti s kitajskimi povračilnimi carinami. Kaže na negativni učinek na potrošnjo, pri čemer pa je slednja povezana z dinamiko zaposlenosti. Se pravi, da se negativni vplivi Trumpove trgovinske vojne prek padca potrošnje koncentrirajo v okrožjih z nižjo (ali negativno) dinamiko rasti zaposlenosti. Trumpova trgovinska vojna je torej dobila zobe in grize lastno prebivalstvo.

Ta ugotovljena dejstva je treba brati v povezavi z analizo, povzeto v Zakaj se ne splača začeti trgovinske vojne z avtokracijo, ki kaže, da je bila prioriteta kitajskih povračilnih ukrepov očitno, kako čim bolj prizadeti Trumpove volilce. Kitajska je pri povračilnih ukrepih prav targetirala volilne okraje z največ Trumpovimi volilci. Dober primer je soja, ki jo pridelujejo predvsem v Trumpovoh volilnih okrajih, je pa hkrati največji uvozni proizvod Kitajske iz ZDA. Kitajska je pač želela kaznovati Trumpove volilce ne glede na domačo škodo.

Kratek povzetek (Michael E. Waugh, 2019):

This paper provides evidence on the consumption effects of trade shocks by exploiting changes in US and Chinese trade policy between 2017 and 2018. The analysis uses a unique data set with the universe of new auto sales at the US county level, at a monthly frequency, and a simple difference-in-difference approach to measure the effect of changes in trade policy on county-level consumption. As a lower bound, I estimate the elasticity of consumption growth to Chinese retaliatory tariffs to be around –1. This implies that counties in the upper quartile of the retaliatory-tariff distribution experienced a 3.8 percentage point decline in consumption growth. I further show that the consumption response corresponds with a decline in employment growth. These results suggest that Chinese retaliation is leading to concentrated welfare losses in the US.

%d bloggers like this: