Trumpova trgovinska vojna je dobila zobe: učinki na ameriško blaginjo

Še sveža empirična raziskava (Michael E. Waugh, 2019), ki kaže, kako je Trumpova trgovinska vojna prizadela potrošnjo v ameriških okrajih, ki so bili najbolj prizadeti s kitajskimi povračilnimi carinami. Kaže na negativni učinek na potrošnjo, pri čemer pa je slednja povezana z dinamiko zaposlenosti. Se pravi, da se negativni vplivi Trumpove trgovinske vojne prek padca potrošnje koncentrirajo v okrožjih z nižjo (ali negativno) dinamiko rasti zaposlenosti. Trumpova trgovinska vojna je torej dobila zobe in grize lastno prebivalstvo.

Ta ugotovljena dejstva je treba brati v povezavi z analizo, povzeto v Zakaj se ne splača začeti trgovinske vojne z avtokracijo, ki kaže, da je bila prioriteta kitajskih povračilnih ukrepov očitno, kako čim bolj prizadeti Trumpove volilce. Kitajska je pri povračilnih ukrepih prav targetirala volilne okraje z največ Trumpovimi volilci. Dober primer je soja, ki jo pridelujejo predvsem v Trumpovoh volilnih okrajih, je pa hkrati največji uvozni proizvod Kitajske iz ZDA. Kitajska je pač želela kaznovati Trumpove volilce ne glede na domačo škodo.

Kratek povzetek (Michael E. Waugh, 2019):

This paper provides evidence on the consumption effects of trade shocks by exploiting changes in US and Chinese trade policy between 2017 and 2018. The analysis uses a unique data set with the universe of new auto sales at the US county level, at a monthly frequency, and a simple difference-in-difference approach to measure the effect of changes in trade policy on county-level consumption. As a lower bound, I estimate the elasticity of consumption growth to Chinese retaliatory tariffs to be around –1. This implies that counties in the upper quartile of the retaliatory-tariff distribution experienced a 3.8 percentage point decline in consumption growth. I further show that the consumption response corresponds with a decline in employment growth. These results suggest that Chinese retaliation is leading to concentrated welfare losses in the US.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: