Margaret Thatcher: Ekonomska dediščina železne lady

Ob razmišljanju o Margaret Thatcher, dolgoletni železni lady britanske politike, se večinoma utrne ena oznaka: kontroverznost. Vse, njena filozofija, njen slog vladanja in njena dediščina, je kontroverzno. Kontroverzen je tudi ekonomski akademski odnos do nje. Tisti, ki so živeli posledice njenih reform, so Thatcherjevo imeli bistveno manj radi kot tisti v akademskem svetu ali politiki na desni strani političnega spektra, za katere je bil “thatcherizem” sinonim za protržne ekonomske in socialne reforme. Po Gallupovi raziskavi je na listi najmanj priljubljenih britanskih predsednikov vlad Thatcherjeva na drugem mestu. Pred njo je le Neville Chamberlain, premier, ki je Britanijo povedel v drugo svetovno vojno.

Čeprav danes na thatcherizem večinoma gledamo kot na psovko, kot na drug izraz za neoliberalizem, je vendarle treba razumeti zgodovinski, ekonomski in politični kontekst, v katerem se je konzervativna političarka z bolj trdimi stališči od vseh moških kolegov lahko prebila na oblast. Kontekst, v katerem so se njeni ukrepi, čeprav kontroverzni, tedaj zdeli vsaj smiselni, če ne celo razumljeni kot prava alternativa.

Preberite več v Večer v Soboto

One response

  1. Zgodovinski kontekst je tak, da je kapitalizmu v sedemdesetih hudo padala profitabilnost, neoliberalizem pa ni nič drugega kot novo obdobje, ki naj profitabilnost dvigne. Profitabilnost se je dvignila, a nikoli več povsem na tisto raven pred sedemdesetimi, kljub vsej bedi ljudskih množic, ki jo je neolibralizem sprožil: https://thenextrecession.wordpress.com/2019/04/27/progressive-capitalism-an-oxymoron/

    Zahodni kapitalizem se po sedemdesetih v resnici ni nikoli prav zares pobral. Mislim pa da Thatcherjeva ni prav nič kontroverzna, nasprotno, je ultra-konformistična služabnica sistema, tako kot Reagan. Kar sta predstavljala je hitro postalo popoln mainstream, kar drži do danes. Pa tudi predvidljivo je, da se bodo taki politiki v globokih krizah pojavljali, saj so vlade še bolj kot parlamenti tiste, ki najbolj skrbijo za profitabilnost sistema.

%d bloggers like this: