Milijardni referendum, ki pušča volilce hladne

Izjemno nizka udeležba in sam izid referenduma o zakonu o drugem tiru nista veliko presenečenje. Sta rezultat tega, da so državljani zbegani glede tega, kaj ta zakon v resnici prinaša, in rezultat tega, da sta obe strani, vladna in opozicijska oziroma interesno motivirana, na veliko manipulirali glede tega in v umazani predreferendumski kampanji še bolj zmedli volilce. Ti so pač raje ostali doma, kot da se odločajo o tem, ali hočejo imeti drugi tir oziroma ali hočejo zanj plačati eno ali dve milijardi evrov.

Izid referenduma vladi pušča odprto pot k uveljavitvi čudaške in nikjer v Evropi poznane finančne konstrukcije, kjer tudi po začetku gradnje ne bo jasno, kako drag bo v resnici madžarski kredit Sloveniji, koliko posla bodo zaradi tega izgubila slovenska logistična in gradbena podjetja in kolikšen del pristaniških zmogljivosti v Luki Koper bo treba podariti Madžarski.

Edina svetla točka je, da vlada te čudaške in drage finančne konstrukcije ne bo mogla uveljaviti brez meddržavne pogodbe, ki pa mora biti potrjena in ratificirana v Državnem zboru. Glede na to, da pogajanja glede vloge Madžarske v projektu še tečejo, je malo verjetno, da bi to meddržavno pogodbo v parlamentu potrjevali še v mandatu te vladne koalicije. Naslednja vladna koalicija, ki bo sprejela vodenje vlade v sredini naslednjega leta, lahko opusti madžarski kapitalski vložek v tem projektu in ga nadomesti s cenejšim javnim zadolževanjem. Ali pa se izpogaja za boljše pogoje, kot se je bila sposobna ta vladna koalicija.

Zdaj je pomembno, da se drugi tir začne graditi čim prej. Kasneje pa je treba po eni strani s čim boljšim nadzorom paziti, da stroški investicije ne eskalirajo oziroma se celo zmanjšajo, na drugi strani pa z boljšim finančnim inženiringom poskrbeti, da bodo stroški financiranja čim nižji.

Kar se mene tiče, lahko rečem, da bomo vladi, katerakoli že bo, pri tem skrbno gledali pod prste oziroma ji poskušali s civilnodružbenim angažmajem preprečiti, da bi nas okradla oziroma delala v korist tujih interesov.

10 responses

 1. Mene pa ne pušča hladnega, da ste nizkim pričakovanjem glede izplena na referendumu navkljub vseeno spičili dobre 3 milijone…in to za vsebino, ki nikakor ne spada na referendum. Valda nam je sedaj že jasno, da se na referendumih lahko odloča o zastavah, himnah, državnih povezavah, burkah če hočeš…..ne pa o tehnološko multidiscilinarnih dilemah kot je gradnja železniške infrastrukture ali pa elektroenergetskega sistema. Glede na to, da nikogar od vas ne poznam osebno, pa še ob tem bi mi morali zbujati precej zaupanja, da bi vas podprl…mi je preostalo kaj? Da se zakopljem v tono dokumentacije in načrtov, da grem preštudirat tehnične zmogljivosti lokomotiv za vožnjo v X% klanec..in se grem še amaterskega geologa zraven…in astrologa glede pretovora v naslednjih pol stoletja?
  Ste pa odprli super dilemo kako je moč uspešno gledat vladam pod prste…

 2. Rezultati referenduma nam povedo kar nekaj o stanju demokracije v Sloveniji.

  Prvič, povprečni volilec je nerazgledan in slabo informiran. Če problematika, o kateri naj bi odločal na referendumu/volitvah sega izven njegovega vsakdanjika, se ne bo potrudil, da bi se dovolj seznanil z zadevami, da bi lahko kompetentno odločal in se raje umakne tako, da ne voli. Po drugi strani pa je tak volilec lahek plen manipulacij, kar se je tudi videlo na volitvah. Očitno je bilo vladnih 100.000 eur, vloženih v reklamo, učinkovito naloženih in je na rezultat imelo to večji vpliv kot recimo naše strokovno pojasnjevanje.

  Drugič. kot je običajno na volitvah, so ljudje bolj glasovali proti kot za, tokrat proti krjavlom in kljukcem z Vilijem na čelu, ki so se s svojo folkloro pravzaprav sami ustrelili v koleno in vzpodbudili svoje nasprotnike, da so glasovali za zakon oziroma vzbudili pri ljudeh gnus, zaradi česar sploh niso šli na volitve.

  Tretjič, taka nizka usposobljenost in indolenca volilnega telesa je idealen teren za razne manipulatorje in samopromotorje, kot je na primer Trump. Če bo na volitvah za predsednika Slovenije spet izbran naš puhloglavi maneken Pahor, bo to jasen znak, da je tudi pri nas demokracija in celoten politični sistem v krizi in se lahko zapelje kamorkoli, samo pravi novi “hitlerček” se mora pojaviti, tako kot na Madžarskem in Poljskem na primer.

  Četrtič, za vse nas, razgledane intelektualce, ki želimo s strokovnostjo in pametjo vplivati na pomembne odločitve v državi, to pomeni, da ni dovolj da samo objavljamo svoja stališča in prepuščamo drugim, da jih mogoče uresničujejo. Oblastnike, katerim je v pretežno namenjeno naše pisanje, v glavnem malo briga, kaj mislimo in pišemo, razen kadar jim neposredno zagrozimo, da jih bomo vrgli z oblasti. Torej se sam ponuja sklep, da če želimo, da se naš glas sliši, moramo začeti delovati bolj politično, najmanj da se nas bodo oblastniki bali kot konkurence na volitvah in bodo raje sprejeli naše ideje, kot da se neposredno spopadejo z nami.

 3. Drago Babič, prvič, politično boste težko uspešni, če boste volivce zmerjali z nerazgledanci, sebi pa laskati z razgledanim intelektualcem…😀

  Ponavljam, da so takšne vsebine prezahtevne za referendum in ni dovolj samo pozanimati se. Za las smo se izognili referendumu o TEŠ6, če ga že toliko valjamo po medijih kot primerjavo za 2. tir. In o čem naj bi se volivci tedaj “pozanimali”? Za začetek knjiga prof. Orla na 600 straneh, da bodo razumeli elektroenergetski sistem in specifičnosti delovanja različnih tipov elektrarn? Naročili second opinion študijo za velenjski lignit, naštudirali prednosti nadomestne gradnje pred novogradnjo, klicali vse žive dobavitelje po svetu (to ni Merkatorjev cenik!), naročili še eno študijo pri Jpd-ju kaj se bo dogajalo v energetiki naslednjih 50 let….morda bi pa on predvidel Fukushimo, zaradi katere so se Nemci vrnili k premogu…in menda podaljšali roke trajanja obstoječim nuklearkam??? Evo, spet astrologija😀…

  Ko je vsebina prezahtevna, se ljudje odločajo (oz. še bolj pa se ne odločajo sploh!) po drugih preferencah, ki imajo skupen imenovalec-ZAUPANJE. Problem zaupanja je v tem, da se z njim močno zatakne izven kroga “friends & family”. To pa stane veliko časa in denarja in prav velikokrat ga ni dobro pihniti v lajfu…čeprav me tule mirno demantirate z ljubljanskim županom…😀

  Za konec vam moram malce grobo nastaviti ogledalo. Če pogoltnem egotrip z razgledanim intelektualcem….si pa v vašem primeru, če si želite (strokovnega) zaupanja, nikoli ne bi dovolil po Jpd-jevi klofuti, da nimate pojma o makroekenomiji, objavljati ekonomskih prispevkom na njegovem blogu.

  In tako sem mirno ostal doma…torej tudi kot nasprotnik gradnje tira nisem glasoval za (morebitno) manjše zlo.

  Edino kar smo dobili za dobre 3 milijone je odprta dilema kako vladajoči garnituri gledati pod prste…sploh ker je politična odgovornost praktično vredna nič, vladi se pa niti ne zdi vredno odgovarjati na vprašanja zainteresirane javnosti. Če se bo tu kaj izboljšalo, morda denar niti ni bil stran vržen….

  Dule Sedej

 4. Dule,
  Pa kaj se razburjaš? Se razburjaš tudi, ko hodijo Švicarji nekajkrat letno na referendume o še bolj kompleksnih zadevah? Ali pa Kalifornijčani?

  To, da si proti 2. tiru, je absolutno legitimna pozicija. Spoštujem.
  Toda, če tvojo logiko, naj si vsak izgradi infrastrukturo, ki jo rabi, posplošimo, pridemo do tega:

  – vsako podjetje naj si samo izgradi cesto do svojega dvorišča, pa kanalizacijo, pa železnico, pa elektriko, pa telekom kable etc.,
  – vsako gospodinjstvo naj si samo izgradi cesto do svojega dvorišča, pa kanalizacijo, pa elektriko, pa telekom kable, etc.,
  – vsako podjetje naj si samo izšola kadre, ki jih bo potrebovalo (od osnovne šole do faksa ali celo doktorata).

  In kot lahko vidiš, če pogledaš naokrog, v vseh naprednih državah, se vsakdo znajde pri tem, kakor pač zna, država se v zagotavljanje bazične infrastrukture (od cest do šolstva) ne vmešava. Ker je pač to nepotrebni strošek za davkoplačevalce, ane? In država nikjer ne gradi avtocest, cest do tovarn, železnic in avtocest do pristanišč. Samo pri nas smo taki idoti, da morajo davkoplačevalci (začasno) financirati izgradnjo te infrastrukture do našega pristanišča. V Trstu si je železnico in AC povezavo izgradil sam najemnik kontejnerskega terminala (MSC), ane? Pa v Benetkah tudi. Pa v Antwerpnu, pa v Rotterdamu, pa v Hamburgu etc. tudi si vsak najemnik (koncesionar) pristaniških zmogljivosti sam izgradi svoje transportne povezave, ane?

  Le zakaj smo pri nas (za razliko od napredne tujine) taki idioti, da hočemo javno graditi to klinčevo infrastrukturo?!

  Ko se boš kdaj poglobil v tematiko javnih dobrin (v prvem letniku ekonomije pri mikroekonomiji, kar je domet “znanja” ekonomije večine ljudi in medijske srenje, do sem ne pridejo) se bova spet imela o čem pogovarjati.
  Če pa želiš, ti pošljem knjigo Economism (James Kwak, 2017), ki se ukvarja natanko s tem fenomenom ekonomske četrtpismenosti na osnovi ekonomije iz prvega letnika ter vpliva tega “znanja” na javno mnenje in na ekonomske politike.

  Lp Jože

 5. Jpd, si pod ultrakompleksne švicarske referendume štel tistega o vračanju kriminalnih imigrantov, tistega o UTDju ali onega o hranjenju orožja?😀

  Zgoraj sem ti sicer pisal na temo referenduma ampak če me že s tem drkaš…zame ni drugi tir niti bazična infrastruktura, niti javno dobro ampak tovarniški tir Luke Koper. Proporcionalno gledano potem vsakemu podjetju z dobičkom reda velikosti 500k pripada pravica do custom-tailored infrastrukture v višini dobrih 10mio…rečem avtocestni izvoz za malo uspešnejšega mizarja??

  Svaka čast, super si mi podtaknil tole primerjavo med nekaj kilometrov vzporedne štreke za sitnico od milijarde z energetskim in cestnim omrežjem ali pa šolstvom😃. In če si že ravno iz rokava potegnil telekom kable…optika, kot (vsaj zame) bistveno večji nosilec razvoja je čisti prajvat biznis, kable so si polagali sami!

  A se ti ne zdi, da bi bilo tule treba vendarle potegniti jasno črto med zasebnim in javnim dobrom?

  Hvaležen sem, da spoštuješ mojo legitimno pozicijo, imam pa malce težav to razbrat iz teksta…omejen domet, jbg…😀

  Vse dobro, Dule

  • Dule,
   Spoštujem drugačno mnenje. Imam pa manj razumevanja za slabe argumente, ki temeljijo na pomanjkljivem znanju (sploh pa, če kdo uporablja argumente iz ideološko indoktirinirane ekonomije iz prvega letnika faksa).

   Daj si prosim kdaj poglej, kdo je zgradil celotno železniško omrežje v zahodnih državah (razen ZDA) in kdo je zgradil zadnje (navezovalne) kilometre (ali če hočeš, industrijske tire) do pristanišč v Antwerpnu, Rotterdamu, Bremnu, Hamburgu (you name it), kdo je posodbil progo Monfalcone – Udine – Trbiž in kdo bo posodobil progo Trst (luka) – Monfalcone. Vedno boš našel, da to počne država. Le zakaj? Ker spodbuja gospodarsko dejavnost v pristaniščih in okrog njih ter vsa delovna mesta, ki s tem nastajajo. Država si seveda ta vložek poplača – tako da zaračunava koncesnino najemnikom luških zmogljivosti, uporabnino za železniške operaterje, pa še vse davke, ki nastanejo zaradi povečane gospodarske dejavnosti (razne takse, davek od dobička, dohodnina, DDV, trošarine). In tudi pri gradnji slovenske železniške infrastrukture je povsem enako. Tudi pri drugem tiru. Kjer bo v končni fazi 70% investicije plačala Luka Koper (dividende, koncesnina, pretovorna taksa), železnice 2%, preostanek pa pride iz drugih davkov (predvsem cestnine na težke kamione).

   Se mi zdi smešno, da moram te stvari razlagati ljudem v zrelih letih. Pri kakšnih mladcih, ki so šele avsorbirali ekonomijo prvega letnika, bi to še razumel, pri tebi pa precej manj.

 6. Nima pomena se prepričevat prepričane. Dule je že prepričan, pa mu lahko našteješ nešteto argumentov.
  Jože, mislim, da ga je tvoj odgovor vsaj malo potolažil.
  Sicer pa za nas JPD ekipo referendum tudi ni bil primerno zastavljen. Naša opoozorila so jasna in daleč od tega, da bi bili proti drugemu tiru.
  Mi nasprotujemo le načinu financiranja, vključitvi Madžarske v lastniško strukturo 2TDK za 45 let in seveda opozarjamo na dokazano previsoko ocenjeno investicijo. Še več – zavzemamo se, da bi 2.tir gradili domači izvajalci, ker so sposobni tega in bi s tem gradbeništvo ponovno dvignili na primeren nivo.
  Seveda, da ne bi ponovili napake iz preteklosti, je treba zagotoviti strogi nadzor. Temu se pa še zaenkrat nekateri upirajo. Vemo zakaj…

  To je vse. Smo patrioti in nam ni vseeno kaj se v naši državi dogaja.

  Dule, ko boš kdaj na ljubljanski urgenci sedel na klopi pred sobo št. 37, si malo oglej inventar, stene, štoke, vrata, strop.
  Ugotovil boš (sicer ne vem koliko si star), da je še vse isto kot pred 30 leti. Celoten UKC je isti z nekaj manjšimi adaptacijami.
  Zdravstvo, šolstvo, …a se ti zdi, da vse klapa?

  To ubogo Slovenijo je zadnjih 7 let reševal le izvoz, za kar pa ni zaslužna nobena politična opcija, temveč Slovenci sami s svojim znanjem, iznajdljivostjo in drugimi vrlinami. Na to sem ponosen. Sedaj je Cerar začel le malo premikat ta segment, ampak smo še vedno daleč od modelov kot ga ima npr. Avstrija.

  Največji problem v naši državi še vedno tiči v mrhovinarjih, ki se pasejo po državnih inštitucijah, agencijah, itd., in s svojim delovanjem povzročajo škodo nam vsem.

 7. @Jpd:

  Žal mi je če sem te razočaral😀…se pa povsem prepoznam kot sorodna duša v tvoji zgodbi vozakanja mulcev in gornjem komadu od Stonesov😀.

  Očitno se je zapletlo pri konverziji iz besed v številke…milijarda, 9.000 delovnih mest, 100 let, izplen davkov od posledično nove gospodarske dejavnosti, too much za 27 km vzporedne proge, sorry. Meni na koncu vse skupaj bolj kot ne izpade posojilo Luki Koper in ne kot javno dobro…

  @SLOpatriot:

  Sem toliko funkcionalno pismen, da razumem gard ekipe in referendumsko vsebino…tule nas je pač odneslo štengo nazaj. Vsemu patriotskemu zanosu navkljub težko verjamem, da boš z nekajkilometrskim klancem obudil gradbeništvo na nivo pred stečaji, to se je prej razvijalo dolga desetletja s projekti v Jugi in v neuvrščenih deželah (Irak, mislim, da smo bili zraven tudi pri gradnji Asuanskega jezu..). Trenutno je kar nekaj dobrih gradbenih podjetij ampak so seveda zaradi povpraševanja precej manjša od prejšnjih mastodontov. Glede na to, da je stric Zidar uspel izdolbsti polmilijardno luknjo, ki jo bova midva krpala, da je bil produktiven na način, da mali biznis ne preživi dva meseca in da je nakazoval milijone na libijske banke, ki ne obstajajo, na naslove, ki ne obstajajo…jih osebno nič kaj dosti ne pogrešam.

  Ne razumem povsem miselnega loka do zdravstva in šolstva ampak če me že sprašuješ…in če pustiva žilne opornice pri miru, pač težko verjamem, da lahko z več kot pol manj denarja dosegaš nemške standarde zdravstva. Osebno imam s šolo in zdravstvom, sploh pediatrijo ki jo tako zelo pljuvajo po medijih, zelo dobre izkušnje…pač je k sreči veliko več odvisno od ljudi kot od vrat in štokov. Generalno mislim, da nimamo velikih problemov in nam gre dobro…

  Za konec, upam, da si zdravnik v sobi 37, ne pa baksuz, ki non stop visi na urgenci in pozna že vse praske na vratih😅…

  Over & out, fajn bodta, Dule

  • Dule,

   Žal si sam ne morem vzeti cel dan za sestavljanjem replike, pa odgovarjam na kratko:
   – gradbeništvo…se strinjam glede Zidarja&Co., če se ne bi sesuli, bi bilo danes še huje. Ampak zakaj stečaj??? Izgubili smo podjetje z referencami, kar je hudo. Vse drugo lahko jutri nadomestiš…ljudi/stroje/material. Prodali bi ga za 1€ s terjatvami.

   -zdravstvo…naši osamosvojitelji so po nekih ocenah v 25letih popucali iz države cca. 70mrd€. Lahko, da je 25 ali 100. Če so jih pokradli vsaj 10mrd€, je to en letni proračun. Koliko UKC-jev dobiš za to? Kakšen standard lahko privoščiš ljudem? Pa kakšne žilne opornice?! To je le en majhen vrh ledene gore. Vidim, da me želiš imeti za norc kot politika rajo. Najhuje v zdravstvu je to, da ljudje kot so medicinske sestre/bratje, ki garajo, se trudijo, dobijo mizerne plače. Mizerne plače so povezane s korupcijo in to je treba povedat na glas. Zaradi korupcije v zdravstvu medicinci dobivajo manj, zaradi sistemske korupcije vsi izgubljamo. Lobiji in kriminalci so paraziti, katerih gositelj – slovenska produktivnost in izvoz sta še sposobna preživeti.

   In ti Dule lahko z vsem naporom prepričuješ kogar hočeš, ampak dolgoročno si izgubil. Mogoče ti uspe danes, jutri, na dolgi rok pa ne. Ful sem vesel, da vidim mlade, ki že spreminjajo stereotipe živečih iz bivše Juge v tranzicijo. Eni vzklikajo Tito in nosijo okrog rdečo zvezdo, drugi so pa še vedno pri povojnih pobojih. In obojih pravzaprav ne zanima, kaj bo z njihovimi otroki, ampak kaj je bilo z njihovimi starši. Na takšnih temeljih ljudi ni težko nategovati.
   Mladi pa…ne jebejo nobenega. Njih zanima samo prihodnost. In ko bodo ugotovili, da sedanjost/preteklost nista enaki njihovi željeni prihodnosti, bo štala. Mladi so inertni do politike, ampak to izgleda le na zunaj. Oni danes jemljejo to kot servis, kar je odlično. Ko bodo ugotovili, da jim je ta servis izstavil previsok račun, bo problem.

   Tudi zame je tema končana. Vse dobro želim obema.

  • Dule,
   me veseli, da sva sorodni duši.

   Za tiste številke in manipulacije na obeh straneh pa jaz nisem pristojen. Sem se trudil, da obe strani denunciram.

   Vendar imajo ljudje vedno prav, in jaz to spoštujem.

%d bloggers like this: