Pojdite izrazit svojo voljo!

Demokratično izražanje volje državljanov (na volitvah in referendumih) je edina (EDINA !) demokratična civilizirana možnost vplivanja na delovanje oblastnih struktur. Je edini civiliziran način, da kot državljani vplivamo na to, kdo nas bo zastopal in v našem imenu izvajal državne politike in je edina civilizirana možnost, da kot državljani korigiramo politike vladajoče elite, kadar menimo, da se ne skladajo z našo (večinsko) voljo. Ostanejo le še manj civilizirane (čeprav demokratične) možnosti, kot so ulični protesti in revolucije, ki pa pridejo v poštev v skrajni sili. Toda dokler imamo možnost, da periodično in izredno (referendumi) izražamo našo voljo, je naša državljanska – ne samo pravica, ampak – dolžnost, da jo izkoristimo.

Če ne gremo na volišča – ker smo apatični, ker se nam ne da, ker bi raje šli nabirat gobe ali počet kaj tretjega – nismo naredili nič koristnega. Še več, naredili smo veliko škodo. Volilna abstinenca (neudeležba na volitvah) ni izraz protesta proti vladi. Nasprotno, naša volilna neudeležba je naša aktivna pomoč vladi ali skupinam organiziranih interesov!

Če ne gremo volit / izrazit volje na referendum:

  1. dovolimo motivirani in organizirani manjšini, da v naši odsotnosti glasuje za svoje interese in te svoje interese uveljavi, čeprav so manjšinski (drastičen primer so ameriške volitve, kjer je 50% volilna abstinenca, kar pomeni, da nekega ekstremista tipa Donald Trump dejansko izbere le četrtina volilnih upravičencev, on pa nato vlada celi državi!), in
  2. dovolimo vladi, da počne kar hoče in da mimo naše večinske volje izvede ukrepe, ki so lahko izraz partikularnih interesov nekega lobija, ki je “ugrabil” vlado oziroma njeno dominantno stranko (v konkretnem primeru referenduma o 2. tiru: gradbeno-inženirski lobi).

Zato pojdite volit vedno in zato pojdite na nedeljski referendum. Če ne greste, boste pomagali tisti manjšini ali vladajoči eliti v primežu lobijev, ki vas hoče tako ali drugače okrasti.

*** In še enkrat (za tiste, ki morda niste spremljali zapisov na tem blogu glede 2. tira:

  • Glas PROTI na referendumu o zakonu o 2. tiru ne pomeni, da se 2. tir ne bo gradil.
  • Pač pa pomeni, da ta vlada pri financiranju gradnje 2. tira ne sme uporabiti v zakonu predvidene finančne konstrukcije, ki je za vaš žep bistveno dražja in ki omogoča sosednji Madžarski, da zasluži na vaš račun, da pride do lastništva na slovenski železniški infrastrukturi, da pride do kapacitet v Luki Koper in da madžarski gradbinci mimo razpisov vzamejo posel domačim gradbincem.

Torej: če glasujete PROTI zakonu, niste proti 2. tiru, le cenejšega hočete.

 

%d bloggers like this: