Branko Milanović na ekonomski fakulteti

Naslednji teden, v sredo 18. januarja v okviru Dekanjinega sprejema na ekonomski fakulteti gostimo svetovno znanega ekonomista Branka Milanovića. Milanović je eden izmed pionirjev raziskav na področju ekonomske neenakosti. V svoji karieri je kot vodilni ekonomist na World Bank vodil sistematično zbiranje in analizo podatkov o porazdelitvi dohodkov po posameznih državah. Je avtor številnih knjig (denimo “Worlds Apart. Measuring International and Global Inequality” (2005); “The Haves and the Have-Nots: A Brief and Idiosyncratic History of Global Inequality” (2010)) in novih konceptov glede merjenja globalne neenakosti. Je avtor slovite “elephant curve“, ki jo mnogi imenujejo krivulja desetletja. 

Milanović bo na ekonomski fakulteti predstavil svojo zadnjo knjigo “Global Inequality: A New Approach for the Age of Globalization” (2016), ki je že dobila ogromno priznanj in je bila proglašena za knjigo leta 2016 o globalizaciji. Milanović bo predstavil trende v globalni neenakosti in pojasnil, zakaj se je v obdobju intenzivne globalizacije v zadnjih 30 letih globalna neenakost zmanjšala, medtem ko se je neenakost znotraj držav, tako v razvitih kot v nerazvitih državah, povečala. Pojasnil bo, kateri dejavniki so vplivali na trend povečane neenakosti v razvitih državah in kakšna je prihodnost srednjega razreda. 

Kdaj: sreda 18. januarja 2017 v okviru Dekanjinega sprejema, ki se začne ob 17. uri

Kje: Ekonomska fakulteta, Velika dvorana

Prijave: katja.peskar@ef.uni-lj.si, do ponedeljka 16. januarja 2017

Update: Za študente je organiziran poseben pogovor z Milanovićem ob 15. uri, kjer bo Milanović podrobneje odgovarjal na vsa vprašanja.

%d bloggers like this: