Ah, tudi lokalni fiskalni multiplikatorji so pozitivni

Se še spomnite, kako so v drugi polovici leta 2013 lokalne investicije v lokalno infrastrukturo, sofinancirane iz evropskih sredstev – na presenečenje vseh – Slovenijo iz dveletne recesije izstrelile v visoko rast? (glejte ). Bilo je obdobje lokalnih volitev in tedanja vlada Alenke Bratušek se je odločila, da lahko lokalne skupnosti evropska sredstva, ki jih sicer ne bi bili sposobni počrpati, uporabijo za sofinanciranje lokalnih investicij. “Lokalni Keynesi” so v boju za volilne glasove pognali bagre, krampe in lopate in celotno gospodarstvo potegnili iz krize. Drugače rečeno, lokalni fiskalni multiplikatorji so bili veliki.

No, in zdaj najnovejša študija Serrato & Wingender (2016) nekaj podobnega ugotavlja tudi za ZDA. Ugotavlja, da so lokalni fiskalni multiplikatorji visoki (med 1.7 in 2), da so večji v regijah z nižjo rastjo in da so učinki lokalizirani (ne prelivajo se med regijami).

We use the fact that a large number of federal spending programs depend on local population levels. Every ten years, the Census provides a count of local populations. Since a different method is used to estimate non-Census year populations, this change in methodology leads to variation in the allocation of billions of dollars in federal spending. Our baseline results follow a treatment-effects framework where we estimate the effect of a Census Shock on federal spending, income, and employment growth by re-weighting the data based on an estimated propensity score that depends on lagged economic outcomes and observed economic shocks. Our estimates imply a local income multiplier of government spending between 1.7 and 2, and a cost per job of $30,000 per year. A complementary IV estimation strategy yields similar estimates. We also explore the potential for spillover effects across neighboring counties but we do not find evidence of sizable spillovers. Finally, we test for heterogeneous effects of government spending and find that federal spending has larger impacts in low-growth areas.

Vir: Serrato & Wingender (2016), Estimating Local Fiscal Multipliers

Noro, mar ne? Noro je, da vse študije kažejo, da so fiskalni multiplikaotrji investicij v javno infrastrukturo (na državni in lokalni ravni) močno pozitivni, da je gospodarska rast v EU zelo kilava, da se borimo z deflacijsko depresijo in da so obrestne mere rekordno nizke (ponekod celo negativne), pa kljub temu v večini držav močno bremzajo javne naložbe in se na vse kriplje borijo za zmanjševanje fiskalnih deficitov (ne glede na neposredno negativne učinke tega “varčevanja”).

Se vam ne zdi čudno, da imate v rokah zdravilo za najhujšo bolezen, vi pa ga iz (nekih nerazumljivih) ideoloških razlogov nočete uporabiti in se raje mučite v smrt? Vlade EU držav počnejo natanko to. Že šesto leto.

%d bloggers like this: