Vzpon nacionalistov

Spodnja slika, ki prikazuje vzpon nacionalističnih strank v EU, dejansko podcenjuje stanje. Prvič, denimo pri Sloveniji ne upošteva najbolj desne in nacionalistične stranke, Janševe SDS (odkar ni več Jelinčičeve SNS). Pri Madžarski upošteva zgolj stranko Jobbik, ne pa denimo Orbanove Fidesz. Koliko bolj desno pa je še mogoče iti od postavljanja žičnatih ograj proti imigrantom, sovražnih politik proti Romom, omejevanja medijske svobode itd.? Je postavljanje koncentracijskih taborišč dovolj desno?

Vir: BBC, Via

In drugič, ne upošteva, da se nacionalistični sentiment vse bolj vpija tudi v “normalne” sredinske in leve stranke, katerih politike v sledenju popularnega sentimenta postajajo vse bolj nacionalistične. Primer tega lahko najdemo doma v postavljanju žičnatih ograj s strani leve vlade in njene največje stranke SMC. Situacija je takšna (podaljševanje gospodarske krize + imigrantska kriza), da bodo čez eno leto vse stranke v tekmovanju za volilce preprosto morale postati bolj radikalno populistične (= nacionalistične).

Če se želimo izogniti splošnemu vzponu nacionalizma v Evropi in razpadu EU, bo treba radikalno spremeniti ekonomske politike in zunanjo politiko. Treba bo odpraviti nesmiselna in škodljiva pravila Fiskalnega pakta in začeti bolj intenzivno uporabljati ekspanzivno fiskalno politiko v povezavi z monetarno (monetarno financiranje deficitov = helikopterski denar), da bi spodbudili rast in zmanjšali brezposelnost. Glede problematike imigrantov pa bo treba spremeniti zunanjo politiko in s tujimi investicijami v države severnega Mediterana in na Bližnjem vzhodu začeti s izgraditvijo ekonomskih temeljev, da bodo ti njihovi prebivalci imeli možnost ostati doma.

Zelo pomemben delež vzrokov za vzpon nacionalizma je ekonomske narave, zato mora tudi preprečevanje porasta nacionalizma pretežno temeljiti na ekonomskih politikah..

One response

  1. Ne smemo pozabiti, da imajo vse krize zadnjega obdobja (kriza zaposlovanja, bančna kriza, kriza javnih financ, pokojninska kriza, zdravstvena kriza, begunska kriza, moralna kriza in vse kar je temu podobnega) svoj izvor predvsem v slabi ( beri nerazsodni, neumni ) upravi, ki jo producirajo izvršne in zakonodajne oblasti, ki niso več vpete v nadzor pravosodne oblasti. Uprave ne zasledujejo več javne koristi in ne sprejemajo ( zlasti na gospodarskem področju) umnih odločitev, ker se raje udinjajo parcialnim interesom in služijo zgolj nerazumnemu kopičenju kapitala. Nič ni slučajnega. Očitno je, da oblast hoče, da ljudske množice ne bi imele možnosti za dostojno življenje. Sirska vojna ni slučajna, saj bi jo, če ne bi bila hotena velesile lahko hitro končale. Zato ne gre zgolj za nek porast desnega nacionalizma in populizma, ker gre za namerno ustvarjanje razmer, ki prav populizmu in nacionalizmu godijo. Osnovna značilnost to vrstnega upravljanja je predvsem neumnost, ki je zlasti nazorna pri slovenski vladi. Ne gre za to, da je postavljanje ograj fašistično, nehumano, nedemokratično ravnanje, ampak gre preprosto za neumnost brez primere. Cerarjeva vlada nima denarja, da bi v proračunu krila osnovne potrebe, z lahkoto pa gradi ograje, ki ničemur ne služijo, iz proračuna pa iztekajo milijoni evrov. Če bi šlo SMC-ju zgolj za populizem, si ne bi mogla vlada tako prozorno privoščiti, tako bebavega načina izčrpavanja proračuna, saj bi politična kalkulacija moral pokazati, da z neumnostjo ni mogoče zmagati na naslednjih volitvah. Očitno ne gre zgolj za populizem in nacionalizem, ampak za denar, ki se steka v določene žepe tudi za ceno izgube ugleda. Seveda pa je sladko združiti prijetno s koristnim in napolniti žepe, hkrati pa še igrati na karto nacionalizma in populizma. Vse kar cerarjeva vlada še potrebuje, je ljudstvo, ki bi bilo bolj neumno od te vlade. Ker sem optimist, si težko predstavljam, da bi bilo ljudstvo še bolj brez pameti, kot naša uprava na čelu z cerarjevo vlado..

%d bloggers like this: